Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Život na “pogrešnoj” strani – Međunarodni dan levorukih

Osobe koje pišu i većinu stvari obavljaju levom rukom danas proslavljaju svoj dan – Međunarodni dan levorukih. Datum 13. avgust nije odabran slučajno, uzimajući u obzir da statistike ukazuju da svaka 13. osoba na svetu piše levom rukom.

ApotekaPLUS-međunarodni dan levorukih

U svakodnevnom životu, levoruki se sreću sa brojnim izazovima, uzimajući u obzir da je većina predmeta za upotrebu prilagođena desnorukima. Neki od tih predmeta su: kompjuterski miš, makaze, različiti kućni aparati, kamere, pa i posuđe. Iz ovog razloga, levoruki su izloženi i većem riziku za nastanak povreda. Zbog svega navedenog, jasno je da je postojala potreba da se levorukima posveti pažnja. Stoga je u Velikoj Britaniji pre skoro 30 godina osnovan Klub levorukih, dok se Međunarodni dan levorukih praznuje već 27 godina.

Današnji dan, posvećen osobama koje dominantno koriste levu ruku, predstavlja priliku i da desnoruki pokušaju da koriste predmete posebno kreirane za levoruke. Nakon ove “probe” desnoruki počinju da razumeju, koji su to problemi levorukih osoba.

Da li će osoba lakše da koristi levu ili desnu ruku, zavisi od razvijenosti mozga. Kod levorukih osoba podjednako su razvijene obe polovine, ali oni u mozgu imaju znatno više nervnih vlakana.

Dominantna upotreba leve ruke u najvećoj meri uslovljena je genetskim kodom. Na praktičnom, fiziološkom nivou, levoruke osobe imaju više nervnih vlakana i najčešće su kod njih podjednako uključene obe moždane hemisfere. Ranije, usled praznoverja, levoruka deca su primoravana da više koriste desnu ruku, dok danas to nije slučaj. Iz tog razloga, viši je procenat mlađih levorukih osoba.

Zanimljiv je podatak i da se, pored ljudi, i pojedine životinje više služe levim prednjim ekstremitetima.

Istorija obiluje primerima poznatih levorukih osoba, među kojima su umetnici Leonardo da Vinči i Mikelađelo, naučnici Marija Kiri, Albert Ajnštajn i Džejms K. Maksvel, prvi čovek na Mesecu Nil Armstrong,  glumci Čarli Čaplin, Robert de Niro i Džulija Roberts, muzičari Betoven, Bah, Džimi Hendriks i Pol Makartni, velike vojskovođe Julije Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, čuveni britanski državnik Vinston Čerčil, kao i jedan od trenutno najuticajnijih ljudi sveta, Bil Gejts.

Iako mi među pacijentima ne pravimo razliku, želimo Vam srećan Međunarodni dan levorukih!

Vaše Apoteke plusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top