Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Ulje ajkuline jetre – snaga prirode u borbi protiv bolesti

Da li znate da ajkule retko oboljevaju od karcinoma? Ova njihova osobina podstakla je pitanja zašto je to tako. Odgovor leži u specifičnim supstancama, koje sadrži ulje ajkuline jetre, pod nazivom alkilgliceroli.

ApotekaPLUS-ulje ajkuline jetre

Alkilglicerole je prva izolovala švedska doktorka Astrid Brohult. Dr Brohult je lečila decu obolelu od leukemije, sa slabim uspehom. Kako se bela krvna zrnca proizvode u koštanoj srži, počela je da u ishranu dece uključuje teleću koštanu srž, što je rezultovalo poboljšanjima na nivou imunog sistema. Nažalost, nije bilo moguće dobiti zadovoljavajuće rezultate isključivo ishranom. Stoga je dr Brohult usmerila napore ka izolovanju aktivne komponente koštane srži, koja daje ove efekte. To su bili alkilgliceroli. Ista supstanca nalazi se i u majčinom mleku i slezini životnjskih vrsta, ali i u jetri ajkula hladnih mora, koju su stotinama godina unazad koristili narodi Skandinavije za brže zarastanje rana, ali i u prevenciji i tretmanu različitih oboljenja i kao sredstvo u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica.

Supstance koje sadrži ulje ajkuline jetre imaju sposobnost da pomognu u odupiranju bolestima stimulisanjem ćelija imunog sistema, koje dalje eliminišu mikroorganizme i oštećene ćelije. Mehanizam se sastoji u inhibiciji protein kinaze C, odgovorne za rast i razmnožavanje ćelija. Tvrdnju da alkilgliceroli mogu da ublaže neželjene efekte hemoterapije i terapije zračenjem, Američko udruženje za kancer zasniva na sposobnosti alkilglicerola da štite ćelijske membrane.

Visok nivo alkilglicerola, koji postoji u ćelijama tumora, za naučnike predstavlja signal da organizam na ovaj način pokušava da uspostavi kontrolu nad rastom ćelija, a dokazano je da alkilgliceroli stimulišu sekreciju preko 50 supstanci koje deluju direktno ili indirektno na imuni sistem. Neke od ovih supstanci, interleukini, predstavljaju moćne borce u okviru imunog sistema. U jednoj od studija, istraživači su došli do zaključka da je primena alkilglicerola dovela do smanjenja razmnožavanja ćelija, usporenja rasta i smanjene sposobnosti ćelija karcinoma da napadnu zdrave ćelije. Na osnovu toga je zaključeno da alkilgliceroli imaju ulogu i u prevenciji i u sprečavanju širenja karcinoma.

Kod nekih oboljenja, koja se manifestuju na koži, kao što su dermatitis i psorijaza dolazi do brže deobe ćelija (normalno je potrebno 28 dana, kod psorijaze 3-4 dana). Uobičajenu terapiju predstavlja zračenje i kortikosteroidi, čija primena može dovesti do neželjenih efekata. Zbog svojih osobina, alkilgliceroli mogu biti deo alternativne terapije, kada su ova oboljenja u ptanju.

U ulju ajkuline jetre, pored alkilglicerola mogu se naći i skvaleni, jedinjenja za koje je dokazano da primenjeni u određenim koncentracijama mogu uticati na upalne procese, ali i usporiti grananje krvnih sudova koji ishranjuju tkivo tumora i na taj način usporiti i rast samih tumora. Dodatno, prisutan je i visok nivo omega-3 masnih kiselina, koje zajedno sa skvalenima i alkilglicerolima deluju u sinergiji – pojačavaju benefite primene pojedinačnih supstanci.

Za ulje ajkuline jetre se smatra da može pomoći kod oboljenja srca i krvnih sudova, Alchajmerove bolesti i drugih poremećaja pamćenja, oboljenja imunog sistema, prevenciji i dopuni tretmana karcinoma, depresije, dijabetesa, stresa, reumatoidnog artritisa, astme i drugih autoimunih oboljenja. Alkilgliceroli poboljšavaju i krvnu sliku, odnosno stimulišu produkciju crvenih i belih krvnih zrnaca, direktnim uticajem na koštanu srž.

Jedna meka želatinska ALKAKAPS Shark oil kapsula sadrži 500mg ulja iz ajkuline jetre, uz minimum prisutnih 20% alkilglicerola. Pored toga, sadrži i omega-3 masne kiseline, glicerol etre, masne alkohole, vitamine A i D.

Preporučeni dnevni unos je 1-6 kapsula, odnosno 500-3000 mg ulja iz ajkuline jetre. Način primene: 1 kapsula 3 puta dnevno, 30 minuta pre obroka, u periodu od 4 meseca, 2 puta godišnje. Kod smanjenog imuniteta uzeti 1-2 kapsule, 2-3 puta dnevno u toku prvog meseca, a zatim redukovati dozu na 1 kapsulu 2-3 puta dnevno minimum 4 meseca. Preparat ne treba da uzimaju trudnice i dojilje.

U našim apotekama u toku je i ekskluzivna akcija za verne pacijente, gde na svake tri kupljene kutije ALKAKAPS Shark oil kapsula, četvrtu kutiju dobijate gratis.

ApotekaPLUS-shark oil

Za sve dodatne informacije i savete stojimo na raspolaganju.

Vaše Apoteke plusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top