Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

KALENDAR ALERGIJA

Fini žućkasti prašak se prenosi vazduhom od biljke do biljke omogućavajući njihovo razmnožavanje. Dok je za jedne ovo neprimetan događaj, za druge su periodi u kojima ima polena u vazduhu, vrlo vidni i neprijatni: kijanje, curenje iz nosa, začepljen nos, svrab u očima, u grlu i duboko u ušima, oči koje suze, blago otečeni kapci i crvenilo. Sve ovo, kao i velika nervoza koja se stvara, uzrokuju loš san i ometaju svakodnevne aktivnosti.

Normalno, polenov prah za ljude ne nosi nikakvu opasnost. Međutim, organizam alergičnih ga prepoznaje kao pretnju i nizom reakcija pokušava da ga eliminiše. Između ostalog, luče se velike količine histamina, glavnog i odgovornog za sve ove simptome.

Dakle, idealno bi bilo izbeći polen i evo koraka koji u tome mogu pomoći:

  • Koncentracija polena je najveća pre podne, pa bi tada trebalo izbegavati boravak napolju i provetravanje.
  • Nakon dolaska kući, obavezno presvući odeću na kojoj se polen nakupio, umiti se, istuširati.
  • Treba izbegavati sušenje veša napolju. Kako je sušenje veša unutra nepovoljno iz drugih razloga, korisno je imati mašinu za sušenje veša ili sušiti veš u prostoriji u kojoj se ne boravi
  • Redovno usisavati i brisati površine vlažnom krpom.

    Nažalost, i pored svih mera, nemoguće je izbeći milione polenovih zrna koje biljke oslobode i koji mogu putovati vrlo daleko.

Srećom, na raspolaganju su brojne opcije za terapiju ovih dosadnih simptoma:

Antihistaminici – lekovi koji suzbijaju efekte histamina. Ima ih više na tržištu u obliku tableta, i neke od njih možete dobiti i bez lekarskog recepta. Poželjno je sa terapijom početi i do dve nedelje pre sezone cvetanja, jer se na taj način postižu najbolji efekti. Raspoloživi su i kao kapi za oči ili nos.

Nazalni dekongestanti – kapi ili sprej za nos koji služe da trenutno oslobode začepljenosti i curenja iz nosa. Ne smeju se upotrebljavati duže od 5-7 dana, pa mogu da posluže samo dok osnovna terapija ne postigne pun efekat.

Slani rastvori – vrlo efikasni u borbi sa suvom sluznicom nosa, ali i u ispiranju alergena. Mogu se koristiti neograničeno dugo, poželjno par puta dnevno tokom cele sezone.

Intranazalni kortikosteroidi – jak protivupalni efekat ih čini najefikasnijim tretmanom, s tim da se pre njihove primene morate konsultovati sa lekarom.

Homeopatski preparati – kod blažih simptoma mogu se upotrebljavati samostalno, a kod intenzivnijih kao dodatak terapiji. I njihovu primenu je neophodno početi na vreme, oko mesec dana pre sezone. Takođe se mogu dobiti bez lekarskog recepta.

Ukoliko i pored ove terapije imate simptome koji se ne smanjuju, ili imate ozbiljnije simptome astme, kao što je kašalj praćen šištanjem u grudima i teškim disanjem, neophodno je da se javite svom lekaru koji će vas uputiti odgovarajućem specijalisti alergologu ili pulmologu. Ne treba paničiti, jer i u tom slučaju i dalje postoje brojne terapijske opcije koje će vam omogućiti da vodite sasvim normalan život.

Na raspolaganju je i imunoterapija. Njena ideja je da se putem redovnih injekcija rastućih doza polena u dužem vremenskom periodu u našem ogranizmu stvori otpornost. Potrebno je 3-5 godina, ali rezultati mogu biti vrlo dobri.

Obratite se svom farmaceutu za savet, jer redovnom i pravilnom primenom terapije, vreme alergija ne mora biti “nevreme” za uživanje, koje proleće i leto sa sobom donose.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top