Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Kako do mirnog stomačića vaše bebe

Do sada ste se verovatno već susreli sa grčevima. Ako niste, sa zebnjom ih iščekujete. U oba slučaja, želite da detetu olakšate tegobe i obezbedite više sna celoj porodici. Svi znamo da su ta dva u korelaciji.

Pre nego krenete u obračun sa grčevima, uverite se da je razlog plača i nervoza zaista u njima.ApotekaPLUS-BebiCol® FORTE

Smatra se da bar 20-30% beba ima infantilne kolike (grčeve) i da se podjednako javljaju kod dojenih beba i dece koja su na formulama. Dakle, nije svaki plač vezan za njih, važno je da ih znate prepoznati.

To najčešće izgleda tako što beba neutešno plače, a plač krene odjednom – iz čista mira. Tada je bebu teško umiriti. Izbegnite zamku “ne navikavaj je na ruke”. Čak i odrasloj osobi prija uteha, a bebama dodatno znači da oseti sigurnost i poznate otkucaje srca roditelja. Ukoliko je tada i roditelj u panici i uznemiren, umirivanje ide teže i sve se dodatno komplikuje. Čuvene su situacije kada baka uzme dete kod sebe da se ono odjednom smiri. Razlog je jednostavan – baka je to odavno iskusila i ne dobija napad panike i taj nivo nervoze kao roditelj. Dete to oseti i prestane da plače, jer se oseća sigurnije. Zato je važno da onaj ko čuva bebu udahne duboko i smiri prvo sebe, kako bi mogao pomoći i bebi.

Period sa grčevima uglavnom ne počinje pre pune dve nedelje života, a obično prestaje (ili se značajno smanjuje) kad beba napuni četiri meseca. Ipak, ovo je individualno, pa se grčići mogu javiti i kod beba starijih od 4 meseca!

Definicija infantilnih kolika staje u modifikovano pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedelji, bar nedelju dana.

Postoje brojne pretpostavke uzroka grčeva, ali se sve mogu sažeti u jednu: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje navikava i prilagođava ishrani. Nagomilava se gas u crevima (koji nastaje u procesu varenja mleka), on rasteže crevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi). Zato se NE mogu potpuno izlečiti, odnosno, eliminisati.

Često se postavlja pitanje da li se onda kod grčeva nešto treba preduzimati?

Svakako da treba. Postoje postupci koji mogu ublažiti kolike: blaga masaža stomačića, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje, a neretko pomažu i neutralni zvuci – šumovi, vibracije koji smiruju bebu. Položaj bebe na stranu sa skupljenim nogama (kolena ka grudima) i dodatno pokrivenim stomačićem takođe mogu da pomognu!

Većina pedijatara i gastroenterologa NE preporučuje BILO KAKVE čajeve u prvim mesecim života, pa ni čajeve protiv grčeva.

Zašto se onda preporučuju probiotici?

Probiotski preparati se za ublažavanje grčeva savetuju iz bar dva dobra razloga.

Prvi leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre – korisne bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i dece. Jedna od tih koristi JESTE i ublažavanje grčeva.

Drugi razlog je jednostavan: probiotik  praktično NEMA neželjenih dejstava – dakle, NE šteti bebi, a pomaže!

Probiotski preparati za infantilne kolike su posebno pravljeni u obliku kapi, jer se tako mogu dodati u mleko ili vodu ili sipati direktno na kašiku.

Soj Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), sadržan u probiotskim kapima BebiCol® FORTE, u adekvatnoj dozi od 5 milijardi dobrih bakterija dnevno, koliko preporučuju sva najvažnija pedijatrijska udruženja širom sveta, značajno smanjuje vreme plakanja tokm dana kod beba sa grčevima i kolikama. LGG je mlečnokiselinska bakterija koja je normalan stanovnik creva, a smatra se i najistraživanijim probiotskim sojem na svetu. Od 1983. godine kada je otkriven, objavljeno je više od 1000 naučnih radova koji dokazuju njegovu efikasnost i bezbednost primene od najranijeg uzrasta.

BebiCol® FORTE je dodatak ishrani namenjen za odojčad već od prvog dana rođenja. Optimalna dnevna doza staje u 7 kapi preparata, što doprinosi očuvanju ravnoteže crevne flore od prvog dana rođenja.

Probiotske kapi treba davati koliko je potrebno – dok grčevi ne prođu. Posebno se preporučuju kod dece rođene carskim rezom, već od prvog dana rođenja. Ova deca, zbog neprolaska kroz prirodni porođajni kanal majke, dobijaju neadekvatnu crevnu floru koja kasnije tokom života povećava sklonost ka atopijskoj konstituciji, alergijama i ekcemima. Suplementacija preparatima Lactobacillus rhamnosusa smanjuje rizik od nastanka atopije. Suplementacija se savetuje i kod dece na veštačkoj ishrani, zbog neadekvatne količine dobrih bakterija u mlečnim formulama.

BebiCol® FORTE može se davati i svim bebama koje primaju antibiotike, kako prevremeno rođenim, tako i terminskoj deci, za prevenciju i lečenje antibiotskih dijareja. LGG smanjuje incidencu dijareje nastale usled primene antibiotika, i skraćuje trajanje dijareje za ceo 1 dan doprinoseći bržem formiranju stolice, i to u dozi od 10 milijardi dobrih bakterija dnevno, što staje u 14 kapi preparata BebiCol® FORTE .

Kod dece najranijeg uzrasta koja su na produženom bolničkom lečenju, u svrhu prevencije infekcje Clostridium difficile, takođe se savetuje 14 kapi dnevno preparata BebiCol® FORTE. Nema nikakvih ograničenja u primeni, a savetuje se da se pridržava preporučene dnevne doze. Svakako je važno konsultovati se i sa pedijatrom koji prati bebu.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top