Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Kako pobediti dijareju kod novorođenčeta?

PRIČA SA SREĆNIM KRAJEM

Uzroci dijareje kod dece mogu biti brojni, a najčešći su infekcije virusima i bakterijama ili primena antibiotika. Proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta. uzroci dijareje - ApotekaPLUS
Za svakog roditelja, važno je da zna:
  1. Beba normalno može da ima različitu učestalost stolice u toku dana (moguće posle svakog obroka, pa sve do jednom na nekoliko dana).
  2. Stolica bebe je inače nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju normalnu stolicu od tečne.
  3. Promena boje stolice od zlatnožute u zelenu ne treba da zabrinjava. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odvesti kod lekara.
  4. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odvede kod pedijatra. Roditelji treba da prate da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije, da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li ima povišenu temperaturu, kako bi ove informacije mogli da prenesu lekaru.
  5. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati normalan ritam dojenja i adekvatno hidrirati bebu. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre konsultacije sa pedijatrom.
  6. Pedijatru obavezno treba napomenuti ako dete uzima neke lekove, prvenstveno antibiotike.

Antibiotici su lekovi koji su nesumnjivo spasili čovečanstvo, ali se ne smeju davati napamet! Određenim antibioticima leče se samo bakterijske infekcije, ali to je posao pedijatra, a ne roditelja, jer je mnogo znanja i iskustva potrebno da bi se odredila prava terapija. Antibiotska dijareja nastaje jer antibiotici deluju neselektivno (ne razlikuju dobre i loše bakterije iz creva),  pa prevagnu one loše koje izazivaju neželjena dejstva- pored proliva, još i grčeve, nadutost, gasove.

Dijareje izazvane antibioticima (tzv. antibiotski kolitisi) su posebna kategorija dijareja, koje mogu da nastanu od prvog dana primene antibiotika, pa sve do 6 nedelja od završetka terapije.

PREGLED PEDIJATRA

Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti, kako bi se moglo proceniti da li će se beba nadalje lečiti bolnički ili će nastaviti sa kućnim tretmanom. Ako je beba samo lakše dehidrirana, što je najčešće slučaj, kućni tretman podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili mlečnu formulu) i dodatni unos posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Uz adekvatnu nadoknadu tečnosti, ono što je danas deo svih svetskih pedijatrijskih preporuka, jeste primena probiotika.

Interesantno je da među probiotskim kulturama, od kojih su skoro sve bakterije, posebno mesto zauzima jedna kvasnica sa izuzetno snažnim probiotskim dejstvom – Saccharomyces boulardi. Istraživanja su pokazala da je jedna bulardi ćelija 10 puta veća od ćelije drugih probiotika. Zahvaljujući svojoj veličini bulardi vezuje za sebe veliki broj loših bakterija, toksina i virusa i tako ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma.

U lečenju i prevenciji dijareja izazvanih antibiotikom, kvasnica bulardi ima posebno mesto, jer antibiotik neselektivno uništava bakterijske probiotike, pa njihovo istovremeno davanje sa antibiotikom nema smisla. U takvim situacijama prava stvar je davanje probiotskog preparata Bulardi, jer je on kao kvasnica prirodno otporan na delovanje antibiotika.

Mamama je uvek najteže da odluče i izaberu proizvod koji je u potpunosti bezbedan za njihovu bebu. Zato je važno da posebno obrate pažnju na sastav preparata i dokaze o njegovoj efikasnosti.

Bulardi® junior je jedini probiotik na tržištu koji sadrži dokazano efikasnu kombinaciju: bulardi + cink. Bulardi se koristi već 95 godina u preko 100 zemalja širom sveta.

Evropsko društvo pedijatara gastroenterologa preporučuje bulardi kao prvi izbor u terapiji i prevenciji dijareja, već od drugog meseca života.

Kapsula se jednostavno može otvoriti, sadržaj razblažiti u maloj količini bilo koje tečnosti, i tako dati detetu da popije. Dodatno, Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju cink koji svojim blagotvornim delovanjem zaustavlja dijareju i dodatno jača imunitet Vašeg deteta.

PRIČA SA SREĆNIM KRAJEM

Stigli ste iz šetnje, Vaša beba i Vi. Spremate se za kupanje, podoj i vreme koje ćete posvetiti jedno drugom. Igračke su oko Vas, a prostoriju ispunjava samo smeh i prijatno porodično druženje. Neka ovo bude Vaša priča u bilo koje doba godine. Budite spremni uz Bulardi® Probiotik Junior.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top