Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Nega kože beba u toku zime

Koža je najveći organ tela koja ima veoma važnu odbrambenu ulogu da sprečava gubitak tečnosti sa površine tela. Nega kože beba zimi je posebno važna tema. Na površini kože nalazi se tanak sloj lipida (masnoća) koji formira površinski zaštitni sloj i štiti kožu od isušivanja i održava prirodnu ravnotežu organizma.

Zašto hladnoća smeta koži?

Dolaskom hladnih i vetrovitih dana koža je izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja i gubitka njene osnovne zaštitne funkcije. Zimski vazduh je hladan i suv i koža koja je direktno izložena hladnoći (lice, ruke i usne) postaje tanja, smanjuje se lipidni sloj i dolazi do većeg isparavanja tečnosti pa koža postaje suva.

Kožu dodatno isušuju i zimski vetrovi i ona postaje gruba, lako puca, svrbi  i podložna je stvaranju ekcema. Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno dovode do daljeg sušenja već oštećene kože. Kada je dete duže izloženo hladnoći, krvni sudovi kože se skupljaju, manje krvi stiže do kože i ona se još lakše suši zbog nedostatka neophodnih hranljivih materija.  Posebno, ukoliko je dete sklono ekcemima  (atopijski dermatitis) i ima alergije u zimskom periodu, dolazi do dodatnog pogoršanja stanja kože. Sve ovo su razlozi da je, od najranijeg perioda detinjstva, potrebna pravilna nega kože beba i starije dece kvalitetnim preparatima koji neguju i obnavljaju bebinu kožu.

Po čemu je koža beba specifična?

U prvih nekoliko meseci života, bebina koža još uvek nije potpuno razvijena i funkcionalna. Koža  je tanja nego kod odraslih, veze između slojeva kože su manje stabilne, i stratum corneum (površinski sloj kože) je manje kompaktan (ćelije su manjih dimenzija, a prostor između ćelija izraženiji). Dodatno, pH površine kože je na rođenju 6,5 i dostiže vrednost od 5,5 tek nekoliko nedelja nakon rođenja. Do stabilizacije pH vrednosti dolazi tek oko prve godine života. Barijerna funkcija je nedovoljno razvijena i koža bebe ne može pružiti odgovarajuću zaštitu.

U prvih nekoliko meseci, bebina koža je jako osetljiva i sklona dehidrataciji. Lako dolazi do prodora štetnih materija ili iritanasa koji mogu dovesti do reakcija netolerancije i doprineti razvoju infekcija. Prisutan je rizik za nastanak oštećenja kože, posebno na koži koja je izložena hladnoći i vetru.

Kako treba da izgleda nega kože beba tokom zimskog perioda?

Deca treba da su adekvatno obučena, da ne izlaze na hladan vazduh odmah posle pranja ruku ili umivanja dok se dobro ne osuše.

Da bi nega kože beba bila adekvatna, važan je odabir proizvoda kojima će se negovati. Važno je da su proizvodi prilagođeni stanju kože u određenim vremenskim prilikama i da smanjuju rizik od nastanka iritacija i oštećenja kože.  

Za kožu lica koja je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju preporuka je da se koristi dečija zaštitna krema za lice. Sebamed ima kvalitetnu kremu koja sadrži hidrirajući kompleks sa skvalenom, hijaluronskom kiselinom i alantoinom. Ove supstance sprečavaju isušivanje kože i jačaju njenu zaštitnu funkciju. U kremi se nalazi i pantenol koji umiruje iritaciju kože. Ova krema ne sadrži parabene niti druge štetne materije a lako se nanosi i koža je brzo upija. Hidrantne kreme su obavezne pre izlaska napolje. Potrebno je kremu nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh a ako je koža suva i po povratku u kuću i posle kupanja bebe. Sve ovo se odnosi i na decu, ne samo na bebe.

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takođe, treba izbegavati jake sapune koji dodatno isušuju kožu. Hidratantno mleko za kožu, u zimskim mesecima, treba naneti na kompletnu kožu.Sebamed nega kože beba

Deca sa osetljivom kožom treba da imaju pojačanu negu tokom zimskih meseci. Kao dobra solucija na tržištu postoji Sebamed dečije mleko za telo koje sadrži visok sadržaj lipidinih komponenti (23%). Ulje badema, ši butera, skvalen i lecitin sprečavaju isušivanje kože, bisabolol ublažava iritacije kože a alantoin i pantenol stimulišu regeneraciju kože i povećavaju sadržaj vode. Ovo mleko ne sadrži mineralna ulja, PEG jedinjenja niti nitromošusna jedinjenja, formaldehid, nitrozamine, dioksan i parabene. Veoma prija koži i zbog hranjive formule štiti kožu od isušivanja u zimskim mesecima.

Posle večernjeg kupanja treba namazati i ruke ovim mlekom a usne namazati balzamom pre izlaska na vetar. Usne su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće.

Koža je organ čula dodira i pored svoje zaštitne uloge ima veliki značaj za opšte stanje deteta. Važno je da je negovana, glatka meka i da se redovnom negom spreče oštećenja. Koža je ogledalo opšteg stanja organizma, stanja centralnog nervnog sistema i važno je da je zaštitimo od isušivanja i iritacije. Beba se od prvog minuta rođenja stavlja na kožu svoje majke da oseti nežan dodir i ljubav. 

Kvalitetna i negovana koža je važan zadatak svakog roditelja.

Sigurno želite da i Vaša kože bude nežna dok mazite bebu? Na ovom linku imate još puno korisnih saveta za negu kože odraslih.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top