Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Preporuke za kupanje bebe

Kupanje bebe je uvek veliki događaj u toku dana za celu porodicu, kada se svi okupe oko nje, u želji da učestvuju u radosnom trenutku. Ritual kupanja ima veći značaj od samog osvežavanja, odnosno bukvalnog pranja kože. Kupanje dece je različito u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Prve dve nedelje

U prvih četrnaest dana po rođenju, preporučuje se kupanje dva-tri puta nedeljno (ili na svaka četiri dana), po pet minuta, i to isključivo čistom toplom vodom. Koža se suši tapkanjem, uz pomoć meke pamučne tkanine. Posle kupanja, za kosicu može da se koristi češljić ili četka, kako bi se nežno skinule eventualne naslage na temenu.

Kod promene pelena, kada se beba upiški, dovoljno je prebrisavanje presovanom vatom (blazinice) i toplom vodom. Potom se koža prosuši, i u tom području namaže hidrantnom kremom, u tankom sloju.

Kad beba ima stolicu, najbolje je da se odmah uklone ostaci stolice – i to mekom, natopljenom presovanom vatom. Nakon toga, važno je da se koža dobro ispere toplom vodom, naročito prevoji. Na kraju se postupa kao u prethodnom slučaju (posušivanje i mazanje kože). Nije poželjno da se stolica skida toaletnim papirom, ma koliko bio mekan, niti tetra pelenom – zbog mogućnosti oštećenja kože, posebno u prvih nekoliko nedelja od rođenja.

Svako veče, najbolje pred spavanje, treba da se prebrišu prevoji ispod brade (na vratu), iza ušiju, ispod pazuha, između nožica. Dok se to radi, soba mora da bude zagrejana kao za kupanje (najmanje 24 stepena). Bez obzira na dobro zagrejanu prostoriju, otkriva se samo onaj deo koji se briše, jer se bebe veoma brzo rashlade. Na kraju se prebrišu genitalije i guza – uvek od napred ka pozadi. Potom se nanosi tanak sloj hidrantne kreme na to područje. Ako se pojavi pelenski osip, nanosi se krema na bazi cink oksida.

Do godinu dana

Nastavlja se prebrisavanje svako veče, a kupanje je poželjno dva-tri puta nedeljno, i to do deset minuta (igre u vodi, prskanje, brčkanje). Postepeno mogu da se uvode male količine proizvoda za higijenu namenjenih deci. Oni bi trebalo da budu pH neutralni, hipoalergeni, dermatološki testirani, bez boje i mirisa, da ne sadrže konzervanse, da nisu fotosenzitivni, i da ne izazivaju suze. Vlažne maramice za negu odojčadi I dece uopšte) moraju da budu vrlo blage, bez alkohola. Ne preporučuje se njihova upotreba pre navršenog prvog meseca života.

 

Proizvodi za kupanje

 

Razni proizvodi za kupanje koji lepo mirišu i mnogo pene u sebi sadrže hemijske materije (mineralna ulja,  sintetski mirisi, konzervansi) koje skidaju zaštitni hidrolipidni sloj kože. Mirisi takođe mogu biti nadražujući za kožu i mogu izazivati alergijske reakcije. Birati pH neutralne kupke (pH5.5) čija kiselost liči na prirodnu kiselost kože. Ukoliko je kiselost kože ispod 4.5 ili preko 6 gubi se zaštitna barijera kože, dolazi do većeg gubitka vode iz kože, ona se isušuje, sklona je različitim iritacijama. Kreme treba da budu na vodenoj bazi bez alergena, koje omekšavaju i čuvaju vlagu u koži. Za kupanje se umesto kupki i sapuna preporučuju specijalni proizvodi – sindeti koji ne iritiraju bebinu kožu i ne odstranjuju zaštitni hidrolipidni sloj. Za prebrisavanje se može koristiti i micelarna voda za bebe.

Sindet – je sapun „bez sapuna“. Predstavlja sintetički deterdžent i dosta je blaži u odnosu na sapun. pH je neutralan, nežan i podjednako dobro čisti kožu kao sapuni. Mogu biti u čvrstom stanju (za pranje ruku i lica) ili tečnom stanju (za pranje tela). Čuvaju prirodni kiselkast omotač kože koji preventivno deluje na razmnožavanje bakterija. Nežni su prema koži, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu.

Micelarna voda –  nežno čisti osetljivu kožu bebe i dece, lice, oči, ruke, pregibe kože i pelenske regije. Omekšava kožu novorođenčadi i dece. Ima dobru dermatološku i oftalmološku podnošljivost. Nanosi se na kožu uz pomoć tupfera, nije potrebno ispiranje. Svi sastojci micelarne vode su preko 98 % prirodnog porekla.

Proizvode za kupanje bebe ne treba koristiti više od 2-3 puta nedeljno. Važno je shvatiti da se bez obzira na preporuke da se bebe ne kupaju prvih dana po rođenju higijena kože mora održavati.

Kako se kupaju devojčice u predelu genitalija?

Genitalije se kod bebe devojčice peru od napred prema nazad, prema guzi. Unutra se nikad ne razmiču male i velike usne radi pranja. Beličaste naslage koje se vide u prvih mesec dana su sirasti maz koji štiti bebinu kožu, nikad ne treba brisati niti odstraniti.

 

Kako se kupaju dečaci u predelu genitalija?

Dobra higijena genitalija važna je od samog rođenja. Penis se pere prilikom svakog kupanja sa spoljne strane i to će biti dovoljno da se odstrane nakupine smegme.

Glavić je muškom detetu prirodno zaštićen kožicom koja ga potpuno pokriva.
Kod kupanja dečaka potrebno je kožicu lagano povući na dole sve dok ne osetite otpor, tada operite smegmu i dobro isperite. Nikada se kožica na silu ne prevlači preko glavića! Slepljena kožica je u uzrastu do dve godine normalna pojava i spontano će se odvojiti.

 

Kupanje beba – nove preporuke

Stručna komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine usvojila je novi “Vodič za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta”. Na taj način, stvoreni su uslovi za preduzimanje daljih radnji, koje se tiču obuke mladih roditelja. Nega kože novorođenčeta podrazumeva preporuke na nekoliko nivoa.

Preporuka A

Novorođenu decu ne treba kupati tokom boravka u porodilištu. Sirasti maz na koži predstavlja efikasnu zaštitu od infekcija i obezbeđuje bolju toplotnu stabilnost. U obzir dolazi minimalno prebrisavanje kože uz pomoć tople, sterilne vode, i to u predelu genitalija i guze.

Preporuka B

Upotrebu sapuna ili alkohola u nezi kože treba razmotriti u slučaju da se novorođenče primi u bolnicu posle porođaja u nehigijenskim uslovima – kao što je, na primer, porođaj u kući, ili na putu do porodilišta, i slično.

Preporuka C

U slučaju da se pojavi intertrigo (crvenilo kože u prevojima, odnosno u regijama gde se dve površine kože taru – kao, na primer, u predelu prepona, genitalija, pazuha), savetuje se brisanje toplom vodom. Posle pažljivog sušenja kože, u obzir dolazi primena neke od neutralnih krema sa cinkom, i to na iritiranim delovima. Ove radnje se preduzimaju narednih 7 do 14 dana, a u tom periodu ne treba upotrebljavati sapun i slične proizvode za održavanje higijene, sve dok se promene i crvenilo kože ne povuku i dok ne zaraste pupčana rana.

dipl. farm. Milena Cvetković

Apoteka BeladonaPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top