Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Psihofizička priprema za porođaj

Porođaj je jedan od najvažnijih događaja u životu svake majke i zato je korisno adekvatno se pripremiti za njega. Većina trudnica već u trećem trimestru krene u školu za trudnice. Ukoliko niste bili u prilici da krenete ranije, možete i sada da se priključite nekoj školi ili pročitajte naredne redove i upoznajte se sa važnim momentima koji Vas očekuju.priprema za porođaj

 

Cilj psihofizičke pripreme je da se trudnica adekvatno psihički i fizički pripremi, kako bi uspešnije učestvovala u dolasku deteta na svet. Zato je važno da nauči da prepozna da je porođaj krenuo, kako da umereno koristi snagu, kako da „gura“ bebu tako da sačuva kapilare na licu itd. Za sve je važno da sarađuje sa lekarom i babicom koji vode porođaj.

 

Tehnička priprema

 

U školama za trudnice se možete upoznati sa procedurama koje se primenjuju u porodilištu. Dobro je posetiti porodilište za koje ste se opredelili i pre termina porođaja, kako biste se na licu mesta raspitali o potrebnoj dokumentaciji, načinu rada i pravilima, ali i kako biste videli neke detalje poput parkinga, šta sve treba da ponesete sa sobom, šta možete da držite kraj sebe u sobi nakon porođaja itd. Mnoga porodilišta imaju ove informacije na svom sajtu, ali je zgodno znati gde su pravi ulaz, dežurna služba i prijem žena kojima je krenuo porođaj, pre nego što on nastupi. U devetom mesecu, korisno je da svoju zdravstvenu dokumentaciju i uput za porodilište nosite sve vreme sa sobom.

 

Fizička priprema

 

Vi biste, kao trudnica, trebali da održavate fizičku kondiciju koju ste imali pre trudnoće. Ako kondicije nije bilo, potrebno je da je steknete. Fizička kondicija je od velike važnosti za lakši i bezbolniji porođaj. Vežbanjem se podstiče cirkulacija, poboljšava mišićni tonus, smanjuje se rizik od pojave trudničkog dijabetesa, povišenog pritiska, opstipacije. Kondicione vežbe se odnose na jačanje mišića donjih ekstremiteta, mišica vrata, leđa. Zahvaljujući vežbama ( koje smeju da se rade samo uz konsultaciju sa lekarom) većina budućih majki odlazi u porodilište spremno za porođaj.

 

Psihička priprema

 

Psihička priprema je važna kao i fizička. Upoznavanje sa detaljima koji prethode porođaju i sa svim što se može desiti tokom porođaja, uliva trudnici sigurnost. Umesto straha od nepoznatog, javlja se smirenost zbog osećaja kontrole koji se javlja uz dobru psihofizičku pripremu. Ako je žena opuštenih skeletnih mišića, to će omogućiti bolje funkcionisanje kontrakcija materice. Paralelno se bebi omogućava bolji dotok kiseonika.

 

Mišić materice je sagrađen od glatke muskulature. Kontrakcija je njen rad. Tokom kontrakcija materica troši glikogen ( vrsta šećera). U toku svog razlaganja, ako ima dovoljno kiseonika, mlečna kiselina se razlaže na ugljen-dioksid i vodu, a kontrakcija se lako podnosi. Ako je žena tokom kontrakcije zgrčena, ona aktivira sve mišiće koji tada troše mnogo kiseonika. Tada materica nema dovoljno kiseonika za razgradnju mlečne kiseline. Ako ne dođe do njenog razlaganja, kontrakcija postaje bolni grč.

Oksitocin ili hormon sreće se oslobađa iz zadnjeg režnja hipofize i takođe ima značajnu ulogu tokom porođaja. On izaziva kontrakcije i laktaciju. Pomaže majkama da se povežu sa bebom i stvore neraskidivu vezu između njih.

Pod uticajem hormona i kontrakcija, grlić omekšava i skraćuje se. Na kraju se ravna sa donjim delom materice, širi se i otvara i na kraju beba izlazi.

Disanje je jako bitno. Vežbe disanja koje se uče u školama za trudnice takođe mogu pomoći opuštanju i ublažavanju bolova. Važno je tokom kontrakcija disati ravnomerno, duboko i polako. Udiše se na nos, i lagano izdiše na usta. Između kontrakcija se diše normalno.

Ako to ne bude dovoljno, zamislite da ste na nekom mestu koje deluje umirujuće i opuštajuće. Autosugestija može biti od velike pomoći, kao i vera u dobar ishod. Zato, pre porođaja, okružite sebe pozitivnim ljudima koji Vas bodre.

Ako je partner sa Vama na porođaju, neka Vas čvrsto drži za ruku, neka Vam priča. Do sada se pokazalo da uz prisustvo bliske osobe, porođaji traju kraće i manji je subjektivni osećaj bola.

 

Prepoznajte početak porođaja

Kontrakcije mogu da budu kao menstrualni bolovi, možete osetiti stezanje materice ( koje može biti i duboko u stomaku) ili bol u leđima. Kako vreme ide, period između kontrakcija se smanjuje i one bivaju intenzivnije. Ponekad, porođaj krene uz delimično pucanje vodenjaka. Ovo nije obavezno praćeno kontrakcijama, a jeste razlog za odlazak u porodilište. U apotekama postoji uložak za utvrđivanje oticanja plodove vode, s kojim možete proveriti da li iscedak na donjem vešu sadrži u sebi amnionsku tečnost, što je znak pucanje vodenjaka.

 

Ovo je jako bitan događaj i za partnera i za Vas. Nova uloga i novi početak su na korak. Sve je to prirodan proces. Samo se opustite što više možete i sve će da bude u najboljem mogućem redu.

 

 

Marina Šušak, dipl. farmaceutPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top