Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Saveti iz apoteke kod atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je stanje kože koje nije uvek jednostavno razumeti. Ali srećom, vaš apotekar je uvek tu da Vam u tome pomogne koliko god može i pruži odgovore na sva Vaša pitanja.

Ko nije čuo za atopijski dermatitis? Nije ni čudo što za njega svi znaju, jer je on najčešća vrsta ekcema i premda se često poistovećuju, atopisjki dermatitis i ekcem nisu isto. U pitanju je hronično oboljenje kože čije su glavne karakteristike suva, nadražena koža i crvene zapaljenske promene na koži. Ne može se reći da je atopijski dermatitis bezazlen, ali je važno da znate da je u pitanju  nezarazno oboljenje koje karakterišu faze mirovanja bez simptoma i znakova bolesti  i akutne faze sa pogoršanjem stanja. Atopijski dermatitis je najčešće povezan sa porodičnom istorijom bolesti i može se javiti u bilo kom periodu života, čak i u zrelom dobu. U najvećem broju slučajeva se simptomi prvi put javljaju u ranom detinjstvu, najčešće od trećeg meseca života. Srećom, oko druge godine života se stanje uopšteno popravlja-faze pogoršanja postaju ređe, a dolazi do izlečenja u oko 50% slučajeva. U 80% slučajeva, nestaje samo od sebe (50% do pete godine života).

Kako nastaje  atopijski dermatitis?

Kod atopijske kože dolazi do nedostatka specifičnih lipida, a kao posledica tih promena koža gubi vodu i postaje suva. Suva, iritirana koža više nema istu moć zaštite kao zdrava koža, zbog čega je više sklona infekcijama, uglavnom bakterijskim. Oštećena koža je propustljiva i za alergene i neke druge okidače koji mogu biti uzrok alergijske reakcije. Stanje atopijske kože prati osećaj zatezanja i svrab koji često dovode do toga da se Vaše dete češe i time  pogoršava već bolno stanje, podstiče sekundarne infekcije i podstiče dallji svrab i češanje… To je poznato kao začarani krug atopije. Zato je veoma važno adekvatnom terapijom i negom smanjiti svrab na minimum.Atopijski dermatitis

Promene na koži kod atopijskog dermatitisa se po malo razlikuju zavisno od uzrasta osobe ili stepena ozbiljnosti bolesti. Iako u određenom uzrastu postoje uobičajena mesta na kojima se javlja, u ozbiljnijim stanjima može se javiti na bilo kom delu tela.

Kada su u pitanju bebe, crvene regije koje svrbe najčešće se javljaju na obrazima, gornjim delovima šaka i stopala ili na kosmatom delu glave. Pelenska regija najčešće ostaje nezahvaćena. Kod dece, ekcem se najčešće javlja na šakama i stopalima. Kako dete raste, ekcem se širi na pregibe, naročito na pregibe laktova, zglobova, kolena, članaka, vrat, šake i kapke.

Dijagnozu postavlja lekar na osnovu vrste promena na koži, prisustva svraba i sklonosti alergijama za atopijski dermatitis. Iako crvenilo i suva koža nisu uvek znak atopijskog dermatitisa, veoma je važno da odvedete dete kod dermatologa ili pedijatra čim primetite prve promene, jer se ranim otkrivanjem bolest može držati pod kontrolom.

Izbegavanje okidača bolesti vašeg deteta

Što više uspete da izbegnete potencijalne okidače, smanjićete intenzitet simptoma i pomoći da preporučena terapija bude uspešnija. Poznati okidači koji igraju važnu ulogu  u atopijskom dermatitisu su suva koža, iritansi, stres, toplota i znojenje, alergeni i infekcije (svaka virusna infekcija može da pogorša stanje atopijskog dermatitisa i da pojača svrab i crvenilo, zato čuvajte decu od virusa u vreme gripa ili epidemija zaraznih bolesti u školi ili vrtiću). Zato se preporučuje hipoalergijska hrana koja ne sadrži alergene ni aditive. 

Nega kože kod atopije

U fazi pogoršanja treba koristiti anti-upalnu terapiju po preporuci lekara. Ove kremice smiruju svrab i ekcem, efikasne su, lake i sigurne za primenu. Nije dobra ideja da ih uzimate na svoju ruku, nego pažljivo prateći preporuku lekara.

Kao roditelji, treba da znate je od izuzetnog značaja da koža deteta bude stalno hidrirana i adekvatno kupana i negovana, jer je to osnova za obnavljanje njene narušene barijerne funkcije. Stoga je glavni tretman između dve faze pogoršanja intenzivna hidratacija kože.

Svakodnevni saveti za kožu Vašeg deteta

Kupanje i tuširanje ne treba da traje duže od 5 do 10 minuta pri temperaturi vode od 32 do 33 stepena, kako ne bi došlo do dodatnog isušivanja kože. Koristite blaga sredstava za kupanje bez sapuna i parfema. Nakon kupanja preporučuje se blago tapkanje (nikako nemojte trljati kožu) i nanošenje emolijentnih kremova jednom do dva puta dnevno. Oni ublažavaju suvoću, hidriraju, obnavljaju kožu i odlažu ponovnu pojavu simptoma. Treba ih naneti na celo telo ili samo na suva područja malim kružnim pokretima da ih koža dobro upije. Birajte pamučnu odeću. Vuna, akrilne i poliamidne tkanine će iritirati kožu Vašeg detetea. Obratite pažnju na porube i etikete. Uvek operite odeću pre prvog nošenja. Koristite manje deterdženta i omeksivača, izbegavajte izbeljivače. Provetravajte prostorije svakog dana 10-15 minuta i održavajte adekvatnu vlažnost vazduha zimi. Izbegavajte boravak u prostorijama gde je prisutan duvanski dim. Ne izbegavajte sunce, jer ono pomaže u smanjnju simptoma, ali naravno treba koristiti adekvatne porizvode za zaštitu od sunca. Sportske aktivnosti nisu nešto što treba izbegavati, naprotiv, decu sa atopisjkimdermatitisom treba ohrabrivati da se bave sportom. Ali su tuširanje i hidratacija kože veoma važni posle svake sportske aktivnosti. Kupanje u moru u većini slučajeva dovodi do poboljšanja simptoma. Ali u aktnoj fazi treba izbegavati  kupanje u moru ili bazenu, da ne bi došlo do pogoršanja.

Kako da smanjim češanje?

Valjak protiv češanja-koristite točkiće koji su potpuno glatki. Kotrljajte ih nežno preko regije koja svrbi. Za prijatniji osećaj točkiće možete držati u frižideru pre upotrebe (ako su plastični).

Rukavice-zahvaljujući njima izbeći ćete češanje i krvarenje, naročito tokom noći.

Ledene obloge-da zaustavite bol i svrab. Ledenu oblogu zamotajte u peškir kako biste izbegli direktan kontakt sa kožom. Primenite na bolnim ili regijama koje svrbe.

Nadam se da Vam posle čitanja ovog teksta atopijski dermatitis ne zvuči tako strašno i da će Vam naši praktični saveti biti od koristi. Za svaku dilemu, Vaši apotekari su tu da Vam pomognu, pruže najbolju preporuku i da Vas uvere da nema razloga za strah kada je u pitanju život sa atopijskim dermatitisom.

spec. farm Milica Đukanović

Apoteka PLUS MelemPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top