Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Čudesne prednosti vitamina D3 u prevenciji i lečenju COVID-19

Mnogobrojne studije u svetu, ali i iskustvo u lečenju u Srbiji, pokazali su da nizak nivo vitamina D3 može dovesti do većeg rizika od infekcije korona virusom ili do težih formi bolesti.

Vitamin D3 je od početka uključen u protokol lečenja bolesti COVID-19, a on je veoma važan za rizične grupe i u preventivne svrhe, a nezaobilazan je i za blaže forme bolesti i za vreme oporavka.vitamin D3

Procene stručnjaka su da od 30% do 50% populacije ima deficit vitamina D3 u organizmu, koji često nije klinički prepoznat. Može se reći da vlada svojevrsna tiha epidemija nedostatka ovog važnog vitamina. Koliko je on važan za funkcionisanje čitavog organizma, verovatno ne bismo ni znali da nije bilo pandemije COVID-19. Preporuka lekara je da se za vreme kasne jeseni, zime i u rano proleće unosi 2.000 internacinalnih jedinica vitamina D3, a u leto manje, u zavisnosti od izlaganja suncu, jer se 80 odsto ovog vitamina sintetiše u koži uz pomoć ultraljubičastih zraka.

U ovoj pandemiji potvrđeno je da veliki broj pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog korona virusa imali su izuzetno nizak nivo vitamina D3 u organizmu. Dokazano je da su mnogo bolje prolazile osobe koje su imale normalne koncentracije vitamin D3, da su provele značajno manje vremena u bolnici, kao i da je mnogo manje njih imalo teške forme bolesti. Međutim, glavni izazov za prevazilaženje visokih stopa nedostatka vitamina D je taj što nije lako održavati dovoljne nivoe ovog vitamina, kroz ishranu i moderan stil života.

Brojna istraživanja se u svetu sprovode kako bi potvrdile značaj vitamin D3 u prevenciji osteoporoze, smanjenju rizika od multiple skleroze, depresije, demencije, ali I efekti na smanjenju rizika od dijebetesa, srčanih bolesti, kao I efekat na gubitak težine.

Imate li dovoljno vitamina D?

Problemi koji nastaju u stvaranju vitamina D iz sunca i njegove apsorpcije iz hrane mogu uzrokovati manjak vitamina D u vašem organizmu. Faktori koji povećavaju rizik nedostatka vitamina D3 su:

  • Starost iznad 50 godina
  • Premala izloženost suncu
  • Prekomerna telesna težina
  • Alergija na mleko, intolerancija na laktozu
  • Bolesti jetre ili sistema za varenje

 

Na sreću, postoji jednostavan test krvi, kojim se može proveriti nivo D vitamina. Tim testom se takođe može ustanoviti tačna količina D3 vitamina koja je potrebna pojedincu. U proseku svaka osoba treba u jednom mililitru krvi imati oko 20 nanograma vitamina D3.

Mnoge severne zemlje koje nemaju dovoljno sunca, počele su pre nekoliko godina da obogaćuju hranu ovim vitaminom, jer i pre pandemije dokazana njegova važnost za imunitet i u lečenju i prevenciji mnogih bolesti. Međutim i pored toga, neophodno je dodavanje vitamin D3 u vidu dijetskih suplemenata.

Prof Dr Marina Nikolić Đurović

Specijalista endokrinologije, Klinički centar SrbijePrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top