Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Dijareja – problem koji ne želite na putu

Ako nam nešto treba tokom odmora, to je da iskoristimo priliku za kraća ili duža putovanja. I upravo tada nam dijareja (proliv) može ozbiljno pokvariti planove. Dijareja se definiše kao učestalo (obično više od 3 stolice dnevno) pražnjenje creva. To za nekog znači da će morati da pravi česte pauze na autoputu, a za drugog da će izbegavati “divlje” plaže, izlete ili skijanje tokom zime. Postoji više načina za smirivanje situacije u crevima i rešavanje problema sa retkom stolicom. 

Sam pristup terapiji dijareje je kompleksan i podrazumeva adekvatnu rehidrataciju (naročito važnu za najmlađe pacijente i stariju populaciju), sa ciljem prevencije dehidratacije. Pored toga, važna je adekvatna ishranu tokom trajanja dijareje, eventualno primena antimikrobne terapije i, naravno, antidijarealna terapija koja će pomoći da se dijareja zaustavi.

Uzročnici dijareje u preko 90% slučajeva su infektivni agensi i to mnogo češće virusi (rotavirus, adenovirus, norovirus) nego bakterije (Escherichia coli – putna dijareja, Salmonella, Shigella, Vibrio cholera, Clostridium Difficile).

Prema dužini trajanja dijareja može biti akutna (više od 3 vodenaste stolice u toku 24h) I hronična (učestale vodenaste stolice koje se javljaju u periodu dužem od 2 nedelje).

Bez obzira da li je reč o akutnoj ili hroničnoj dijareji, potreba je ista: da se smanji broj stolica i zaustavi dijareja. Mogućnosti izbora terapije su različite, ali je svakako potrebno brzo, efikasnio i bezbedno rešenje. Na raspolaganju su: probiotski preparati, antimotilitarni lekovi i adsorbensi.

Probiotski preparati se primenjuju u cilju prevencije i normalizacije eventualno narušene crevne flore, čime se utiče na konzistenciju stolice i normalizaciju pražnjenja creva. Potrebno je nekoliko dana korišćenja da bi se probiotske bakterije umnožile, potisnule patogene i uspostavile normalizaciju crevne flore.

Antimotilitarni lekovi svojim mehanizmom inhibicije crevnog motiliteta (pokreta) smanjuju učestalost stolica, ali ne uklanjaju uzročnike dijareje.

U grupi adsorbensa je lek diosmektit koji je aktivna supstanca dobijena iz prirodne gline. Diosmektit ima sposobnost da vezuje različite uzročnike dijareje za sebe (viruse, bakterije, toksine, alergene) i brzo i efikasno ih eliminiše iz organizma putem stolice. Pored toga, oblaže sluznicu creva, te sprečava prodor toksina, gubitak vode i elektrolita, a i popravlja konzistenciju stolice. Rezultat je smanjen broj stolica.

Diosmektit deluje samo lokalno, na nivou digestivnog trakta, eliminiše se putem stolice i može se jednostavno i bezbedno koristiti u svim uzrastima, počev od najranijeg (bebe od prvog meseca života).Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top