Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Dočekajte starost bez ozbiljnih tegoba

Kako se stari, sve češće su teme razgovora vezane za zdravlje, odnosno za bolesti i tegobe. Upravo zato, mnogi misle da je normalno biti bolestan posle 40, a posle 50. ili 60. se to podrazumeva. Onda osvane neki video sa bakom koja u svojim sedamdesetim pleše kao tridesetogodišnjakinja i svi je gledaju kao čudo.

Biti zdrav i vitalan u starosti nije čudo

Preventiva i redovne kontrole su najuspešnije metode u borbi protiv bolesti za sve generacije. Ovog meseca je obeležen Svetski dan starih. Lepo je dočekati godine kada ćete ga smatrati svojim danom, bez ozbiljnijih tegoba.

Zakažite sistematski pregled i podsetite svoje roditelje i rodbinu da i oni to urade. Pregledi se rade jednom godišnje ili ranije, ako se pojave simptomi kao što su: jutarnji umor, glavobolja, bol u grudima, nesanica, poremećaj mokrenja, česta promena raspoloženja, prisustvo krvi u stolici, kašalj ili neki drugi simptomi koji duže traju.

Ovo su pregledi za starije od 40 godina:

 • EKG
 • Mamografija (za žene)
 • Spirometrija
 • Test opterećenja srca (ergometrija)
 • Kolor dopler krvnih sudova vrata
 • Merenje mineralne  gustine kostiju (osteodenzitometrija)
 • Ultrazvučni pregled stomaka, štitaste žlezde, dojki
 • Kompletan internistički pregled sa antropometrijskim merenjima i merenjem krvnog pritiska
 • Laboratorijski nalazi (krvna slika, šećer, kreatinin, mokraćna kiselina, bilirubin, transaminaze, gvožđe, ukupni holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, hormoni štitaste žlezde, PSA, urin)
 • Kompletan ginekološki pregled za žene (PAPA test, vaginalni bris, kolposkopija, ultrazvuk)
 • Urološki pregled za muškarce, sa ultrazvučnim pregledom prostate i određivanjem PSA

Ukoliko u porodici postoji istorija težih bolesti, potrebno je otići na preglede koji mogu pomoći u njihovom ranom detektovanju i prevenciji. U zavisnosti od individualnih rizika i kliničkih indikacija, zakazuju se i pregledi kod fizijatra, oftamologa, neurologa, psihijatra, pulmologa ili drugi pregledi (RTG srca i pluća, tumorski markeri). Zaključno mišljenje daje lekar internista.

Prednosti ranog otkrivanja bolesti

Šanse za ozdravljenje su u jakoj vezi sa tim da li se bolest otkrila na vreme. Ukoliko je bolest otkrivena dovoljno rano, dešava se da je dovoljno da se promene životne navike, kako bi se sprečio njen razvoj. Jasno Vam  je onda, koliko životne navike utiču i na stvaranje bolesti. Više vremena posvetite kvalitetnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, kako biste kasnije ređe bili „aktivni“ kod lekara. Sistematski pregled kod doktora

Svakako, mnogi od vas koji čitate ove redove kažete da „nemate vremena“ za to, i sigurno da manjak vremena za sve što želite da uradite u toku dana stoji kao stavka. Nažalost, neki od vas će doći u situaciju kada više neće imati izbora kako da troše svoje vreme, već će odlazak lekaru ili u bolnicu postati prioritet. Vodite računa o sebi, dok još možete da birate kako ćete iskoristiti dan.

Najčešće hronične bolesti su oboljenja srca i krvnih sudova, povišen krvni pritisak, hronična plućna oboljenja, dijabetes, rak pluća, dojke, grlića materice, prostate i debelog creva. Ni jedna od ovih bolesti nije bezazlena. Ne igrajte se sa statiskom. Svi misle „neće mene“, a dobro znate koliko imate bliskih ljudi oko sebe koje je neka od ovih bolesti iznenadila.

Dakle, zakažite potrebne preglede i pojavite se na njima. Poslušajte savete lekara i farmaceuta. Rešite se izgovora i nek prevencija postane stil života. Telo će vam biti zahvalno i brzo ćete osetiti koliko.

U Apotekama PLUS se Dan starih obeležava tako što za sve koji su u programu lojalnosti Kartica zdravlja važe specijalni popusti za proizvode, koji se vezuju za populaciju u srednjim godinama i starije (proizvodi označeni sa KZ na ovoj stranici), tokom celog oktobra.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top