Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Idete na odmor zimi? Saveti za srećan put

Pored sve kabaste garderobe i opreme koja prati pakovanje kofera za zimovanje, potrebno je napraviti mesto i za zimsku putnu apoteku. Ako se zapravo pakujete za odlazak na neku toplu i daleku destinaciju pročitajte tekst čija je tema letnja putna apoteka.

Dešava se da nema domova zdravlja na mnogim destinacijama koje se biraju za odmor. Negde čak nema ni apoteke u ApotekaPLUS_Idete_na_odmor_zimiblizini. Zato je korisno da spakujete sve što je potrebno za najčešće probleme sa kojima se susreću putnici na zimovanju.

Lepa vest je da što se penjete na veću nadmorsku visinu to je manje virusa oko vas, a vazduh je sve čistiji. Ukoliko se adekvatno oblačite i ne rizikujete na ski stazama, velika je verovatnoća da vam ništa neće trebati osim kreme za lice za hladno vreme. Ako ipak zatreba, a nemate u blizini apoteku ili doktora, niti spakovanu zimsku putnu apoteku, naš farmaceut je na raspolaganju za savete putem sajta, mejla ili Fejsbuka.

U zimsku putnu apoteku obavezno spakujte svoju redovnu terapiju i onu koja vam može zatrebati. Na primer, ako imate česte migrene, bolne cikluse ili neke druge tegobe sa kojima se često srećete, ponećete preparat koji vam je do sada uspešno pomagao. Ako spadate u one koji se zbog promene vremenske zone ili kreveta bore sa nesanicom, ponesite preparat na bazi melatonina. Takođe, ako promena kreveta podrazumeva spavanje u manje udobnom krevetu zbog čega rizikujete buđenje sa bolovima u ramenima i vratu, opremite se preparatima koji mogu olakšati tegobe ovog tipa kako biste proveli ugodan odmor bez tegoba.

Putnici koji vole aktivan odmor pa skijaju ili na drugi način izlažu telo naporima moći će, ukoliko zatreba, da koriste iste proizvode koje koriste i oni koji saniraju bol u ramenima i vratu, nakon spavanja u neudobnom krevetu. U slučaju ozbiljnije povrede na skijanju ili bordu, potražite ipak savet doktora, sigurno ga ima u skijaškim centrima. Apotekar može pomoći u izboru konkretnog preparata za smanjenje osećaja bola, ako doktor koji je pregledao povredu nije precizno naveo.

Čuvajte se fenomena „poslednji spust“. Doktori su kroz praksu uvideli da veliki broj povreda nastaje na samom kraju dana ili odmora, kad čovek kaže sebi „još samo ovaj spust i idem“. Tada dođe do prekomernog opuštanja i gubitka pažnje a onda su i padovi i povrede češći. Isto se može desiti i kada odmor provodite u akva parku, pa krenete na još jedan spust niz tobogan. Stalno imajte na umu sve mere bezbednosti i pravila koja su navedena u akva parkovima i na skijalištima. Sigurno želite da sa odmora ponesete samo lepe uspomene.

Ljudi koji nemaju običaj da razmišljaju o putnoj apoteci kada putuju sami, drugačije razmišljaju kada idu na odmor sa decom i tada su sastavni deo prtljaga: toplomer i lek protiv bolova i povišene temperature, nešto za bolove u grlu. Imajte na umu da ovo svima može koristiti, naročito ako tegobe krenu tokom noći.

Takođe, poremećaj crevne flore i prateće stomačne tegobe mogu svakoga zadesiti. Velika je verovatnoća da ćete preduprediti ove muke ako počnete koristiti probiotik nekoliko dana pre putovanja i nastavite do kraja odmora. U slučaju dijareje, važno je nadoknaditi tečnost i minerale, što se može uraditi uz pomoć preparata za rehidrataciju. Gel za suvo pranje ruku ili antiseptične vlažne maramice će pomoći da smanjite rizik od stomačnih i drugih infekcija.

Setite se da ponesete zdravstvenu knjižicu ili karticu privatnog zdravstvenog osiguranja, putno osiguranje ako putujete u inostranstvo i brojeve telefona hitnih službi. Kad stignete na odredište, saznajte gde su najbliže zdravstvene ustanove. Ne oslanjajte se na pretrage putem interneta jer u udaljenim područjima može da se desi da nema dometa, a pri velikoj hladnoći se dešava da se „smrzne“ i telefon. Bolje se oslonite na stare metode i u notes upišete bar osnovne i neophodne informacije.

Pored svega ovoga, ako pakujete zimsku putnu apoteku za dete koje će zimski raspust provesti na putovanju bez vas, obavezno napišite pratiocu sve detalje vezano za navike deteta, naročito o tome kako se ponaša kada je bolesno. Kad je dete u pitanju, a postoji rizik za alergiju, dobro je poneti i nešto za takve situacije. Rizik može biti i ujed nekog insekta i susret sa novom namirnicom, korišćenje nove kreme ili kupke. Za put pakujte sredstva za higijenu koja su i ranije korišćena.

Sve što spakujete u neseser sa lekovima proverite da li je dobro zatvoreno, da li znate kako se koristi (bolje ponesite i uputstvo za upotrebu leka sa sobom), da li ima posebna pravila za čuvanje (na određenoj temperaturi), da li se rastvara i kako, kada je istek roka.

Posavetujte se sa farmaceutom pri izboru navedenih preparata i vratite se kući samo sa lepim uspomenama.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top