Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Intimna higijena žena

Intimna higijena je bitna kako za žene, tako i za muškarce. Žene su osetljivije i podložnije raznim infekcijama i zbog toga je pravilna intimna higijena važna za očuvanje mikrobiološkog balansa i održanje dobrog vaginalnog zdravlja.

Intimna regija žena ima sebi svojstvenu mikrobiološku ravnotežu, koju zovemo vaginalna flora. Ovo znači da mnoge bakterije i gljivice žive na vaginalnoj sluzokoži u ravnoteži, ne izazivajući bolest. Ukoliko se ova ravnoteža poremeti, može se javiti svrab, peckanje, sekret i druge tegobe, a sredina postaje podložnija mikrobima iz spoljne sredine.

ApotekaPLUS-intimna higijena

Od puberteta počinje lučenje sekreta, koji nastaje ljuštenjem ćelija sluznice vagine i grlića materice. Boja, miris i količina sekreta variraju u zavisnosti od perioda ciklusa. Najbitniji mikroorganizmi intimne regije su laktobacili, koji od glikogena, koji se nalazi u ćelijama vagine, stvaraju mlečnu kiselinu, koja održava zaštitnu pH vrednost.

Postoje mnogi faktori koji mogu da promene ravnotežu mikroba kao što su : seksualna aktivnost, stres, umor, pad imuniteta, terapija antibioticima, hormonske promene, menopauza, trudnoća itd. Nošenje preuskih pantalona, uložaka i veša napravljenog od sintetičkih materijala onemogućavaju koži da diše i pogoduju prenosu i širenju bakterija. Ovi faktori se ne mogu uvek izbeći, ali se može više obratiti pažnja na negu vaginalnog područja kada je to potrebno.

Da bi se izbegle nelagodnosti, vrlo je bitna intimna higijena. Za dobru vaginalnu negu, možete oprati intimnu regiju jednom dnevno sa mlakom vodom ili blagom penom/rastvorom koji ne sadrži sapun, parfem ili boju, a koja je specijalno dizajnirana za upotrebu oko vagine.

Intimna higijena – kako je pravilno sprovoditi

Više nije uvek bolje. Češće pranje od jednom dnevno ili korišćenje sapuna ili šampona može da poremeti ravnotežu flore. Ako adekvatna tečnost za intimnu higijenu nije dostupna, bolje je koristiti samo vodu. Ne koristiti sunđer ili rukavicu za pranje intimnih delova zbog mogućih povreda. Vlaga pogoduje razvoju bakterija, što je dodatni razlog za izbegavanje sunđera i korišćenje suvog peškira, koji treba menjati bar dva puta nedeljno.

Ako tuširanje ili kupanje niije moguće (kampovanje, duga putovanja i slično), preporučuje se korišćenje intimnih maramica koje ne sadrže sapune/losione, parfem ili jake hemikalije, ali treba znati da one ne mogu biti zamena za pranje.

Intimna higijena – kako odabrati adekvatno sredstvo za negu

Odaberite ono sredstvo koje ima pH oko 4 i ne sadrži parfeme. Nikada nemojte koristiti gelove za tuširanje, jer njihov pH je prilagođen pH vrednosti kože, a to je oko 5,5, a pH intimne regije je 3,8 odnosno 6,8 kod žena u postmenopauzi. U periodu menstruacije posebno je bitna redovna higijena, jer se na taj način smanjuje mogućnost razvoja bakterija i gljivica. Tampone menjajte često, na svaka 2-3 sata, a noću ih zamenite ulošcima. Ulošci bi trebalo da budu od prirodnih materijala, mogu se koristiti malo duže, 4-5 sati, ali je poželjno menjati ih i češće jer krv, koja se na njima skuplja, pogoduje razvoju bakterija. Dnevne uloške koristite samo u slučaju nužde.

Svaka žena bi trebalo da poseduje irigator. Dobro napravljen vaginalni irigator ima otvore za tečnost sa strane, mekan je i fleksibilan. Na ovaj način, tečnost se potiskuje na dole, a ne uvis, što ne stvara pritisak tečnosti u vagini. Takođe, mora postojati ventil koji sprečava usisavanje tečnosti nazad u bočicu. Kao tečnost za vaginlano ispiranje, sasvim je u redu koristiti čistu, mlaku vodu. Nikako nemojte dodavati sapun, hemikalije ili antiseptike. Postoje i tablete i granule koje se rastvaraju u vodi, i koje su odlično rešenje za vaginalno ispiranje. Osim prilagođene pH vrednosti i potpune bezbednosti, ove tablete imaju i dodatnu sposobnost “blokiranja” bakterija – sprečavanja njihovog ponovnog vezivanja za vaginalnu sluzokožu. Nakon korišćenja, irigator je potrebno dobro isprati mlakom vodom, do 40°C i ostaviti da se osuši.

Za vaginalno ispiranje možete koristiti i žalfiju, neven, hajdučku travu, kantarion. Ove biljke sadrže tanine, sluzi i etarska ulja koja deluju antiseptički, protivupalno, fungicidno i adstrigentno. Pomažu i u otklanjanju simptoma, peckanja, svraba, suvoće, za vreme i posle menopauze. U našim apotekama možete naći vaginalete koje sadrže ekstrakte ovih biljaka.

Prema zvaničnoj definiciji Svetske zdravstvene organizacije, reproduktivno zdravlje je stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, u svim oblastima vezanim za reproduktivni sistem, u svim fazama života. Danas, nega intimne regije je prestala da bude tabu, zato se ne stidite da svratite u apoteku i pitate za savet svog farmaceuta!

 

Marija Božović, dipl. farmaceut

Milica Mladićević, dipl. farmaceut

Apoteka PLUS SelićPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top