Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Kako prepoznati upalu sinusa i šta da radite ako je imate?

Najčešći simptomi upale sinusa jesu glavobolja, povišena telesna temperatura i bolna osetljivost prilikom pritiska na čeone kosti  iza kojih leže sinusi. Bol se ponekad širi iz sinusa u druge delove i zahvata uši, vrat, gornju vilicu i zube. Pored toga može se javiti i zamućeni nosni sekret, gubitak sposobnosti mirisa, grlobolja i kašalj.

Razlika između upale sinusa i prehlade

Kod prehlade, curenje nosa traje 2-3 dana, nakon čega sledi stanje začepljenog nosa, koje traje još 2-3 dana. O upaliApotekaPlus_Upala_Sinusa sinusa  se govori kada prehlada ili infekcija traju 7 ili više dana i razlikuje se od prehlade po bolu glave u čeonom predelu i jagodicama obraza.

Uzrok upale sinusa

Upala sinusa može biti uzrokovana bilo kojim procesom koji onemogućava normalan protok vazduha i drenažu sekreta iz sinusa.

Obična prehlada, alergijske reakcije, kao što je polenska kijavica, potom prekomerna upotreba sprejeva i kapi za nos i dim cigarete su faktori koji dovode do zadebljanja nosne sluzokože, potpunog ili delimičnog zatvaranja malih otvora koji spajaju sinuse i nosne hodnike i nakupljanja sekreta u sinusima. Ovaj sekret je idealna podloga za razvoj bakterija i nastanak bakterijske upale sinusa.

Upala sinusa se po toku bolesti deli na:

– Akutni sinuzitis koji traje do 30 dana

– Subakutni sinuzitis koji traje više od 30 dana, ali manje od tri meseca

– Hronični sinuzitis je onaj gde se simptomi ispoljavaju duže od tri meseca.

 

Subakutni i hronični sinuzitis obično su posledica neadekvatne terapije akutnog sinuzitisa.

 

Dakle, uzrok sinuzitisa može biti različit a važno je zapamtiti da se bakterijska infekcija kao uzrok javlja u samo 5% slučajeva kod dece i 2% kod odraslih. Antibiotici se koriste u terapiji samo ako je dokazano da je uzročnik tegoba bakterijska infekcija. U suprotnom, poželjno je koristiti biljne lekove koji svojim aktivnim principima reaktiviraju prirodni odbrambeni mehanizam sluznice respiratornog trakta.

     Ako dobijete upalu sinusa, nekoliko mera može pomoći u olakšavanju tegoba: primena toplih obloga, obilno uzimanje tečnosti, izbegavanje alkohola, primena napitaka i biljnih preparata na bazi eukaliptusa, limuna, mirte i slatke narandže, koji razmekšavaju gusti sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje. Pomoći će izbegavanje duvanskog dima i mlečnih proizvoda.

GeloMyrtol® forte je biljni lek koji ima mukosekretolitičko (razvodnjava gust sekret) i sekretomotoričko (stimuliše pokretanje sekreta) dejstvo. Pomaže u iskašljavanju i deluje protivupalno. Upotrebljava se kod ublažavanja simptoma akutnih i hroničnih oblika bronhitisa i sinuzitisa.  Sadrži etarska ulja eukaliptusa, limuna, mirte i slatke narandže koji pomažu razmekšavanje i oslobađanje disajnih puteva od gustog sekreta.

Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima (npr. antibioticima).

Kod akutnih inflamacija uzeti 1 kapsulu 3-4 puta dnevno. Kod hroničnih stanja uzeti 1 kapsulu 2 puta dnevno. Ova terapija se preporučuje i kao terapija održavanja.

Za olakšavanje jutarnjeg iskašljavanja kod hroničnog bronhitisa uzeti 1 kapsulu uveče, pre spavanja. Za primenu kod dece konsultovati nadležnog pedijatra. Za ugodan san, poslednja doza se uzima pre spavanja. Dužina terapije zavisi od simptoma. U slučaju hroničnih respiratornih bolesti, može se koristiti kao terapija održavanja.

Detaljne informacije vezane za upotrebu ovog, kao i bilo kog drugog leka možete pročitati na sajtu https://www.alims.gov.rs/latin/lekovi/pretrazivanje-humanih-lekova/ .Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top