Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Kurkuma i lečenje reumatskih bolesti zglobova

Kurkuma je u poslednje vreme česta tema razgovora s dobrim razlogom. Naročito kad se priča o osteoartrozi.

Osteoartroza je hronično, degenerativno oboljenje zglobova praćeno hroničnim bolom, ograničenom pokretljivošću i otežanim obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. U samom zglobu dolazi do oštećenja i gubitka zglobne hrskavice, zgušnjavanja kosti neposredno ispod hrskavice i formiranja novih koštanih izraslina na ivicama zgloba. Bolest se podjednako javlja kod muškaraca i žena, mada nakon 55. godine života, češće kod žena. Degenerativne promene u zglobovima mogu se primetiti i kod osoba u životnoj dobi od 15. do 35. godine. One su tada najčešće posledica povreda ligamentarnog aparata kolena (prednji ukršteni ligament, meniskusi) ili posledica prekomerne upotrebe zglobova tokom sportskih aktivnosti, posebno na tvrdim terenima i podlogama.

Glavni simptomi osteoartroze su bol u zglobu koji se javlja tokom upotrebe zgloba a polako nestaje mirovanjem, osećaj ukočenosti zgloba nakon jutarnjeg ustajanja ili tokom dana nakon dužeg mirovanja (traje kraće od 30 minuta), osećaj nestabilnosti, ograničenost pokreta i onesposobljenost za određene radnje. Klinički znaci su: osetljivost na dodir na rubovima zglobova, „puckanje“ pri pokretu, uvećanje mase kosti i mekih tkiva, ograničeni i bolni pokreti, deformacije. Zglobovi kuka i kolena (gonartroza i koksartroza) su najčešće zahvaćeni. Ređe se radi o osteoartrozama zglobova ručja i sitnih zglobova šaka, osteoartrozi na nivou kičmenog stuba kao i ramena. Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu simptoma i znakova bolesti, rendgenskog snimka i laboratorijskim pregledom krvi i urina.

Lečenje osteoartroze je kompleksno. Na prvom mestu se podrazumeva održavanje optimalne telesne mase, svakodnevno vežbanje, korišćenje ortopedskih pomagala (štaka, štap) i uložaka za cipele, kao i metoda fizikalne terapije. Kad je farmakološko lečenje u pitanju ono   podrazumeva primenu lekova koji deluju simptomatski na bol (analgetici, antireumatici) i primenu hondroprotektora koji osim što deluju simptomatski na bol mogu usporiti progresiju bolesti, a u poslednje vreme sve je više aktivnih supstanci prirodnog porekla koje imaju svoje dokazano mesto u simptomatskom lečenju ovog oboljenja.kurkuma i osteoartroza

Jedan od najispitivanijih fitonutritijenata koji se koristi kao simptomatska terapija kod pacijenata sa osteoartrozom je ekstrakt biljke Curcuma longa (kurkuma). U osnovi simptomatskog dejstva (otklanjanje bola i ograničene pokretljivosti) ovog moćnog prirodnog agensa kod degenerativnih i zapaljenskih bolesti zglobova (osteoartroza, reumatoidni artritis) leži njegov dokazani antiinflamatorni efekat. Ekstrakti kurkume su i moćni antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale, doprinoseći smanjenju bola i manjem oticanju zglobova. Veoma važno je naglasiti da su različita oboljenja koja se mogu objediniti pod imenom vanzglobni reumatizam- fibrozitisi, fibromijalgije (bolovi u mišićima i zglobovima, ukočenost zglobova), zatim upale tetiva, pripoja mišića i ligamenata, burzitisi i sl. takođe mesto gde ekstrakti kurkume imaju snažno terapijsko dejstvo upravo zbog izraženog antizapaljenskog efekta.

Kurkuma, kao aktivna supstanca prirodnog porekla, ima značajnu prednost, a to je izostanak neželjenih dejstava koje imaju lekovi koji se koriste u terapiji osteoartroze, reumatoidnog artritisa i vanzglobnog reaumatizma. Potrebno je naglasti da je preporučena dnevna terapijska doza kurkumina 500-1000 mg, što je od velike važnosti prilikom adekvatnog izbora preparata, uz činjenicu da nove tehnologije proizvodnje kapsula (NovaSol Curcumin- Frutarom) dodatno utiču na povećanu bioraspoloživost ekstrakta kurkumina u organizmu, a samim tim i na njegovu bolju terapijsku efikasnost od drugih dostupnih oblika kurkumina u tabletama i kapsulama.

curcumawell - kurkuma i osteoartroza

Curcumawell kapsule – dodatak ishrani na bazi ekstrakta kurkumePrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top