Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

MANJE POZNATE ČINJENICE O BEZBEDNOM SUNČANJU

Pri pominjanju leta, većina pomisli samo na odmor, a preparata za sunčanje se seti tek pred polazak. Gubi se iz vida da su oni potrebni mnogo ranije, čak i ako se ne ide na put. Sunčevi zraci su tu dok obavljamo svakodnevne obaveze i mogu napraviti neželjene efekte ukoliko se ne deluje preventivno.Apotekaplus-Saveti-Sunčanje

Manje poznate činjenice o bezbednom sunčanju

Ako koristite terapiju, imajte u vidu da su neki lekovi fotosenzitivni, odnosno da neki njihovi sastojci pri sunčanju mogu izazvati neželjene promene na koži. Fotosenzitivni su: preparati protiv akni (posebno retinoide), antihistaminici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (naproksen i piroksikam), antibiotici poput doksiciklina i tetraciklina, lekovi protiv gljivica, oralni antidijabetici, diuretici, lekovi protiv napetosti, nervoze i osećaja teskobe, antidepresivi i lekovi za srčana oboljenja kao što su amiodaron, nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril.

Važno je da pola sata pre nanošenja šminke namažete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, koja će sprečiti neželjene efekte sunčanja. Proverite da li vaš parfem ili kozmetika sadrže etarska ulja citrusa, jer u kontaktu sa suncem ona mogu izazvati nastanak tamnih fleka nepravilnog oblika, koje mogu biti trajne. Najbolje je da ipak šminku i parfeme ostavite za večernje sate.

Neki pribegavaju i naizgled efikasnijem rešenju, pa na plažu ponesu domaća ulja, uz čiju pomoć će brže pocrneti. Važno je razbiti predrasude vezane za korišćenje određenih ulja. Ulje semenki maline i pšeničnih klica ima  zaštitni faktor veći od 20, dok vas kantarionovo, maslinovo, kao i neka ulja od jojobe, avokada, badema i kokosa neće uopšte zaštiti od UV zrakova. Neka od ovih ulja su čak i fototoksična! Najbezbedniji ste ukoliko koristite proizvode sa deklarisanim faktorima zaštite.

Kako biste bili u manjem riziku od primene neodgovarajućih preparata za sunčanje, obratite se svom farmaceutu koji će razmrsiti klupko kompleksnih informacija koje ovih dana stižu do vas i pomoći će u izboru.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top