Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Melatonin i nesanica – prirodni neprijatelji

Melatonin je hormon od kog zavisi ciklus budnost-spavanje. On ima ulogu unutrašnjeg sata. Danju se izlučuje u manjim, a noću u većim količinama. Nažalost, ovaj ritam se može poremetiti.

ApotekaPLUS-melatonin i nesanica

Tokom zime, zbog kraćih i sivih dana, kod ljudi je izraženiji poremećaj u lučenju melatonina. Kod starijih osoba se i fiziološki smanjuje lučenje melatonina, pa problemi mogu biti izraženiji.

Normalni ritam lučenja melatonina se može poremetiti i kada ne postoji dovoljna izloženost prirodnom svetlu, kod rada u noćnim smenama, promene vremenskih zona ili kod osoba koje pate od nesanice. Iz svega navedenog, jasno je da su melatonin i nesanica direktno povezani.

Smanjena izloženost prirodnom svetlu, dodatno, uzrokuje povećanje kortizola, „hormona stresa“, te se uz loš san mogu javiti i simptomi depresije.

Treba imati na umu da san kraći od 6 sati ili duži od 8-9 sati dnevno povećava rizik od razvoja brojnih hroničnih bolesti, dok se dugotrajna nesanica dovodi u vezu i s višom stopom smrtnosti.

Saveti kod nesanice: idite na spavanje u isto vreme čak i vikendom. Izbegavajte upotrebu mobilnog telefona i kompjutera pre odlaska na spavanje, ali i veće količine kofeina. Potrudite se da preskočite popodnevno spavanje kako biste mogli da imate kvalitetniji noćni san.

U borbi protiv nesanice može pomoći upravo dodatak melatonina, čime se može na neki način nadomestiti manjak melatonina u organizmu koji se karakterističan za jesenji period.

Dormirin Rapid u spreju je jedinstveni proizvod s melatoninom koji omogućava brže uspavljivanje, miran i kvalitetan san. Dormirin sprej ima čak 80 doza.

Inovativna formula u obliku spreja omogućava poboljšanu apsorpciju i veću koncentraciju melatonina nakon primene, u poređenju sa drugim oblicima. Dormirin Rapid sadrži prirodne sastojke, nema sedativno dejstvo i ne stvara naviku, već samo omogućava brži ulazak u kvalitetniji san. Primenjuje se tako što se jedna doza spreja rasprši ispod jezika. Ima prijatan ukus mentola.

ApotekaPLUS-dormirin rapid

Dormirin rapid, sprej sa melatoninom potražite u našim apotekama tokom oktobra po povoljnoj ceni.

Jer, melatonin i nesanica su prirodni neprijatelji.

Vaše Apoteke plusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top