Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Optimalna kombinacija vitamin B grupe

Vitamini su grupa organskih jedinjenja različite hemijske strukture i osobina koji su životno uslovni čovekovom organizmu. Vitamini B grupe su uključeni u odvijanje metaboličkih, hemijskih i fizioloških procesa neophodnih za svakodnevno normalno funkcionisanje organizma i stvaranje energije. Povoljno utiču na nervni sistem, podstiču nastajanje crvenih krvnih zrnaca, poboljšavaju rad imunog sistema, doprinose normalnom radu mišića, neophodni su za očuvanje zdravlja kože, kose i očiju i zaslužni su za pravilan rad jetre i celog digestivnog sistema.

 

Deficit (nedostatak) vitamina B se vrlo retko javlja pojedinačno. Češći je istovremeni nedostatak više vitamina ove grupe, jer se dobijaju iz istih prirodnih izvora ( žitarice – celo zrno, kvasac, mleko, jaja, meso, jetra, riba, voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke ), a uslovi za resorpciju većine ovih vitamina su slični Vitamini B grupe

 

Već 65 godina Beviplex B optimalnom kombinacijom vitamina B grupe nadoknađuje njihov nedostatak u ishrani.

 

Beviplex B je namenjen deci za pravilan rast i razvoj, osobama sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe (dijete, rekovalescentima, akutna i hronična oboljenja), osobama izloženim fizičkim i umnim naporima (sportisti, rekreativci, đaci), osobama sa slabim apetitiom, osobama koje konzumiraju alkohol, zatim onima koji imaju problema sa kožom, osobama posle duže upotrebe antibiotika i starijim osobama.

 

Iako vitamini koji čine B kompleks deluju zajedno, svaki od njih ima  specifičnu ulogu i karakteristike.

 

Vitamin B1 ili tiamin neophodan je u metabolizmu ugljenih hidrata. Usled deficita B1 vitamina javlja se beriberi, bolest koju karakterišu anemija, slabost mišića, mišićna atrofija i grčevi mišića nogu. Najbolji izvor B1 vitamina su integrale žitarice, hleb, crveno meso, žumance i zeleno povrće.

 

Vitami B2 ili riboflavin, takođe ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina i, kao i vitamin B1, deluje u svojstvu koenzima u mnogim biohemijskim reakcijama. Deluje i kao antioksidans. Nedostatak ovog vitamina dovodi do promena na koži, kao što su žvale i upalne promene na jeziku. Vitamina B2 ima u integralnim žitaricama, mleku, mesu, jajima, siru i mahunarkama.

 

Vitamin B3 ili niacin, ima ulogu u metabolizmu uopšte, a pomaže da koža izgleda zdravo i lepo i da nervni i digestivni sistem dobro funkcionišu. Nedostatak niacina dovodi do pojave pelagre, čiji su simptomi dijareja, dermatitis i demencija, a to može dovesti i do smrti. Niacina ima u mesu, ribi, kvascu, mleku, jajima i mahunarkama.

 

Pantotenska kiselina (vitamin B5) Prekursor je koenzima A, koji je neophodan u metaboličkom procesu acetilacije ugljenih hidrata, masti i proteina, sintezi steroidnih hormona, beta-oksidaciji i sintezi masnih kiselina, kao i mnogih drugih jedinjenja. Deficit ovog vitamina je izuzetno redak, a manifesuje se u vidu gastritisa i enteritisa sa dijarejom, na koži dovodi do kornifikacija (orožavanje), depigmentacije, deskvamacije i alopecije.

 

Vitamin B12 ili cijankobalamin je važan u metaboličkim procesima i u sintezi krvnih ćelija. Za njegovu apsorbciju iz digestivnog trakta neophodan je jedan faktor koji luče ćelije želudačne sluzokože. Bez njega nema ni apsorbcije vitamina B12. Pored osoba koje imaju nedostatak tog faktora, u opasnosti od hipovitaminoze jesu i striktni vegetarijanci, zato što nijedna namirnica biljnog porekla ne sadrži vitamin B12. Danas postoje namirnice obogaćene cijakobalaminom, pa ni strogi vegetarijanci ne moraju da oskudevaju u njemu ako u ishrani imaju obogaćene cerealije, kvasac i uzimaju dodatne količine ovog vitamina.

 

Nedostatak ili povećana potrošnja jednog  od ovih vitamina  povećava potrebu i za drugim članovima ove grupe, pa bi trebalo nadoknaditi ceo kompleks vitamina B.

 

Birajte optimalnu kombinaciju vitamina B grupe i birajte kvalitet pre svega.

 

Vaša Galenika a.d. Beograd – 75 godina čuvari zdravljaPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top