Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Prehlada – važno je da znate

Prosečan čovek u toku svog života bude prehlađen 200 puta i svaka prehlada traje prosečno 9 dana, što je ukupno 5 godina provedenih u borbi sa simptomima prehlade.

OPREZ! Kapi i sprejevi za nos koji pomažu kod otoka sluznice i zapušenog nosa mogu se koristiti samo 5-7 dana! U slučaju dužeg korišćenja, može doći do hroničnog otoka sluzokože izazvanog lekom i prave zavisnosti od leka.

Hladnoća i vlažno vreme nisu direktan uzrok prehlade, ali značajno umanjuju našu moć odbrane. Duži boravak u zatvorenom prostoru kao i suv vazduh u prostorijama koje se greju, takođe doprinose većem broju prehlada u toku jeseni i zime u odnosu na druga godišnja doba.
Prehlada je najčešće virusna infekcija gornjih disajnih puteva.

VIRUSNE INFEKCIJE SE NE LEČE ANTIBIOTICIMA.

Prehlada obično počinje bolom u grlu i otežanim gutanjem, nadovezuju se kijanje i zapušenost nosa, zatim glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, blago povišena telesna temperatura. Poslednji simptom je kašalj koji polako prelazi iz suvog u produktivan i zna da traje i do dve nedelje.

Terapija prehlade je usmerena na ublažavanje simptoma. Ima za cilj da omogući brži povratak svakodnevnim aktivnostima, ali nema uticaja na dužinu trajanja prehlade.

Koriste se:

– preparati koji lokalno tretiraju prisutne simptome

– kombinovani preparati koji deluju na više simptoma istovremeno

Upotreba kombinovanih preparata je opravdana samo ako preparat sadrži tačno one lekovite sastojke koji pomažu kod simptoma sa kojima se borite. Neki od njih nisu u potpunosti bezbedni za upotrebu kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima.

Obratite se apotekaru za pomoć pri izboru terapije, ispričajte što više o simptomima koji vas muče i obavezno naglasite ako bolujete od neke hronične bolesti.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top