Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Priprema za put bez stomačnih tegoba

Putovanje podrazumeva manje ili više drastičnu promenu sredine, a od svih zdravstvenih problema koji se mogu javiti u vezi sa njim, putnička dijareja je najčešća. Do stomačnih tegoba u vidu opstipacije (zatvora), dijereje (proliva) i povraćanja dolazi iz više razloga. Nervoza vezana za put, kao i promena okruženja mogu biti okidači tegoba. Naime, sa promenom okruženja, dolazi do promene bakterijskog sveta kojim ste okruženi. Lokalna voda je drugačijeg sastava, kao i hrana.

Tegobe se mogu javiti tokom samog puta, ali i par dana po povratku: mučnina, povraćanje, grčevi i bolovi u stomaku, proliv i malaksalost usled gubitka tečnosti.

Smanjenje rizika za nastanak putničke dijareje se sprovodi higijenskim merama i oprezom pri jelu i piću, naročito kada su deca u pitanju. Ipak, teško je imati dete na oku sve vreme i držati mu ruke dalje od usta, te vredi razmotriti dodatne mere koje treba da spreče narušavanje ravnoteže u crevima i nastanak stomačnih tegoba.

Bolje sprečiti , nego lečiti, stoji i u ovom slučaju. Putnici se sete i stave u putnu apoteku probiotik. Međutim, pokazalo se da je dobro preventivno upotrebljavati probiotike, počev 5 dana pred put i sve vreme trajanja putovanja. Cilj je da se uz pomoć probiotika, održava broj „dobrih“ crevnih bakterija na visokom nivou i ne dozvoljava „lošim“ da se uopšte razviju. Sojevi koji mogu pomoći su: Lactobacillus sp, Bifidobacteium sp i Saccharomyces boulardii. Današnji preparati imaju veliki broj bakterija po kapsuli, a sa primenom jedne kapsule dnevno možete značajno smanjiti rizik od stomačnih tegoba.

U zavisnosti od broja „loših“ bakterija koji se unesu, i pored primene probiotika može doći do pojave simptoma, ali u značajno blažoj formi. Ako do toga i dođe, nastavite da koristite probiotike i uključite adsorbense (npr. diosmektit, aktivni ugalj, glina). To su supstance koje za svoju površinu vezuju bakterije, viruse i njihove toksine, a sprečavaju njihovo nadražajno delovanje na zid želuca i creva. Vodite računa da adsorbens uzmete sa dva sata razlike u odnosu na probiotik ili bilo koju drugu terapiju koju eventualno koristite, kako ne bi i njih vezao za sebe. Svakako, pored svega je vrlo važno da nadoknađujete tečnost i elektrolite, što se najadekvatnije radi sa proizvodima koje imate na raspolaganju u apoteci.

Želimo Vam srećan put, bez tegoba bilo koje vrste. Kako biste smanjili rizik od njih ili bili spremni ako se pojave – potražite savet od farmaceuta vezano za putnu apoteku ili pročitajte šta putna apoteka treba da sadrži.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top