Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Probiotik koji se posebno preporučuje uz antibiotik

Probiotici su već dugi niz godina u fokusu stručne javnosti. Konstantno se sprovode brojne kliničke studije, koje dokazuju njihov značaj za naš organizam, primarno probavni. Kako su pacijenti manje upoznati sa ovim saznanjima od zdravstvenih radnika, a često sami odlučuju koji će probiotik koristiti uz antibiotik, napisali smo tekst koji će pomoći donošenje ispravne odluke. Postoji mnogo sojeva probiotika, samo je jedan Bulardi.Probiotik Bulardi i antibiotici

Probiotici se definišu kao živi mikroorganizmi koji, uneseni u adekvatnoj količini, ostvaruju koristan uticaj na zdravlje domaćina. Probiotski mikroorganizmi štite od razvoja loših bakterija, pošto održavaju balans u crevima. Drugim rečima, oni imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina, jer poboljšavaju rad creva i olakšavaju probavu.

U našim apotekama se može naći mnogo vrsta, odnosno sojeva probiotika. Ipak, postoji jedan soj, jedini probiotski kvasac pod nazivom Saccharomyces boulardii (Saharomices bulardi). Ono što je za ovaj oblik probiotika važno znati je da je, kao gljivica, otporan na sve vrste antibiotika, dok drugi probiotici nisu uvek pogodni za primenu tokom antibiotske terapije. Naime, većina probiotskih preparata u svom sastavu sadrži dobre bakterije, koje su osetljive na delovanje antibiotika.

Antibiotici nisu “pametni lekovi”

Anti­biotici se koriste isključivo u lečenju bakterijskih infekcija, odnosno piju se da bi se uništile loše bakterije, koje su izazvale bolest u našem organizmu. Ali, oni nisu “pametni lekovi”, koji bi mogli da razlikuju loše od dobrih bakterija, koje normalno žive u našim crevima. Ubijaju i dobre bakterije.  Baš zato tokom terapije antibioticima dolazi do narušavanja ravnoteže i oštećenja crevne flore, a može dovesti i do brojnih stomačnih tegoba. Danas se smatra da svaki drugi pacijent na terapiji antibioticima, bez obzira na pol i uzrast, pati od dijareje, grčeva, nadimanja, mučnine i drugih tegoba,  što neprijatno komplikuje i produžava postojeću infekciju koja se nastoji savladati. Dakle, antibiotici leče, ali imaju i čitav niz neželjenih efekata, pa se uvek mara voditi računa da se spreči nastanak takvih stanja.

Razvijanje rezistentnosti (otpornosti) bakterija iz probiotika na antibiotik

Kada se uz antibiotik uzimaju probiotski preparati, koji sadrže dobre bakterije, pored velike mogućnosti da ih antibiotik uništi, postoji i mogućnost da one razmene rezistentne gene sa patogenim bakterijama, čime bi loše bakterije mogle postati otporne na antibiotik. Da li možete zamisliti situaciju da antibiotici izgube svoju efikasnost u borbi protiv loših bakterija? To bi izazvalo katastrofu planetarnih razmera i ugrozilo opstanak čovečanstva. Zbog zloupotreba antibiotika, već postoji mnogo sojeva otpornih na njihovo delovanje.

Upravo u tome je značaj primene probiotske gljivice bulardi, koju je otkrio francuski mikrobiolog Henri Boulard 1923. On je, iz kore voća liči, izolovao kvasac Saccharomyces, koji će kasnije po njemu dobiti naziv bulardi. Saharomices bulardi ima 10 puta veći prečnik ćelije u odnosu na ćeliju bakterija, što dodatno ubrzava eliminaciju patogena iz creva, koje vezuje za svoju površinu.

Ono što takođe treba naglasiti jeste da se samo Bulardi (bez obzira da li je u kapsuli ili kesici) može uzimati u isto vreme sa antibiotikom. To ne važi za bakterijske probiotike,  jer i kada ih uzmete sa razmakom od 2 ili 3 sata, postoji veliki rizik da će antibiotik delovati i na njih i time smanjiti efikasnost preparata, koji pijete sa ciljem da sprečite stomačne tegobe.

Ako pijete antibiotik na svakih 6 ili 8 sati, to znači da ćete samo uz S.boulardii biti pošteđeni dodatnog gledanja na sat i uklapanja zgodnog termina, kada možete popiti i svoj probiotik, a da to ne zaboravite.

Bulardi, kliničke studije i svetske preporuke

Najvažnije je da se probiotik uvek uzima prema smernicama i kliničkim studijama, a bulardi se nalazi u svim svetskim preporukama i već skoro 100 godina od otkrića, prema savetu lekara, predstavlja najispitivaniji i najistraživaniji probiotski soj na svetu.

Uvek treba obratiti pažnju i na broj sojeva koji su deklarisani na kutiji i koji se nalaze u jednoj dozi. Bulardi je dostupan u dozi od 5 i 10 milijardi probiotskih kolonija, što predstavlja optimalnu dozu prema svetskim preporukama. One su, u preparatu Bulardi kompanije Abela Pharm, posebno zaštićene u dodatnoj flow pack foliji, što garantuje potreban broj sojeva i na isteku roka trajanja, jer NE ZABORAVIMO, i bakterije i gljivice su živi organizmi.

Probiotik Saccharomyces boulardii (Saharomices Bulardi):  Saharomices Bulardi

  • Štiti dobre bakterije i ubrzava oporavak sluznice creva posle terapije antibioticima
  • Jedini se može uzimati istovremeno sa kapsulom antibiotika
  • Jedini probiotik koji prepoznaje i na sebe vezuje patogene uzročnike dijareje i izlučuje ih iz creva
  • Jedini luči enzime koji inaktiviraju enterotoksine – čime se smanjuje oštećenje sluznice i epitela creva
  • Hipoalergen je, ne sadrži gluten ni laktozu
  • Dostupan je u obliku kesica  i kapsula, koje se mogu otvoriti, a sadržaj umešati u napitak po izboru
  • Bulardi probiotik se može neograničeno dugo vremenski upotrebljavati, jer njegova primena nije povezana sa bilo kakvim neželjenim dejstvima

 

 

 

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top