Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Putna apoteka za bezbrižan odmor

Da li ste na putovanje krenuli potpuno spremni?

Bilo da putujemo sami, u društvu odraslih ili najmlađih, od ključnog je značaja da odmor provedemo bezbrižno, na plaži ili u šetnji, a ne u sobi. Kako bismo bili opušteni tokom čitavog odmora, moramo da proverimo da li smo poneli sve sa spiska kome smo dali naziv Moja putna apoteka.

Dugo očekivani odmor je stigao. Vi ste spakovali sve što Vam je potrebno. Zaključavate vrata za sobom i stavljate naočare za sunce. Bezbrižno krećete na put. Međutim, odjednom osetite mučninu i bol u stomaku. Da nešto ipak niste zaboravili da ponesete?

I najlepše putovanje može predstavljati stres za organizam usled promene klime, nadmorske visine (ukoliko putujete na planinu), časovne zone ili vrste vode i hrane. Usled toga može doći i do narušavanja ravnoteže u organizmu, pri čemu se kao simptomi mogu javiti mučnina, povraćanje i dijareja, ali i različite vrste upala, kod kojih se kao simptom može javiti povišena telesna temperatura, za koju su nam potrebni lekovi.

Posebnu pažnju obratite na isušivanje kože i tretman blagog crvenila uzrokovanog suncem. Ponesite kreme i masti, koje sadrže pantenol i riblje ulje kako biste ubrzali regeneraciju površinskih slojeva kože.

Usled izloženosti klima-uređajima, ali i usled dužeg boravka u vodi (bazenu, jezeru ili moru), kao prva reakcija se može javiti zapušenost nosa, simptom koji bi trebalo tretirati na samom početku da ne bi počeo da narušava kvalitet našeg odmora. Srećom, i za to postoji rešenje u vidu tableta.

Boravak na otvorenom, brojne dnevne i večernje aktivnosti donesu nam i poneki žulj, ali i neplanirane ogrebotine. Za ove manje povrede uvek uz sebe treba da imamo pakovanje samolepljivih flastera.

Važno je da vodimo računa o hidriranosti, posebno kod gubitka tečnosti usled povraćanja ili dijareja. Praktično rešenje postoji u kesicama, kao prašak koji se rastvara u vodi i pomaže nam da zdravstveno stanje sami saniramo i izbegnemo potrebu za infuzijama.

Na odmoru se većina nas opusti kad je ishrana u pitanju, što ostavlja prostor da zaboravimo da unesemo važne vitamine. Stoga, sa sobom ponesite i praktično pakovanje vitaminskih kompleksa u tabletama, posebno vitamina B grupe, neophodnih tokom cele godine, pa i u letnjem periodu.

Neka Vaša putna apoteka bude spremna na vreme da biste mogli da putujete bezbrižno!

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top