Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Vodeći uzrok trajnog oštećenja vida i pomoć u prevenciji

Senilna degeneracija žute mrlje – makule (SDM)  je vodeći uzrok ozbiljnog i trajnog oštećenja vida kod ljudi preko 50 godina starosti.

Manifestuje se slabljenjem jasnog centralnog vida koji je potreban za čitanje, pisanje, razlikovanje boja, uočavanje detalja, i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su vožnja ili kuvanje.

Kako vide osobe sa senilnom degeneracijom makule

Žuta mrlja ili makula predstavlja centralni deo mrežnjače, gde se nalaze milioni ćelija osetljivih na svetlost, koje pružaju jasan centralni vid. Kada je makula oštećena, centar vidnog polja može izgledati zamućeno, izobličeno ili tamno.

 

Uzroci nastanka bolesti

Tačan uzrok makularne degeneracije nije sa sigurnišću utvrđen, ali se zna da se razvija starenjem organizma. Propadanje makule dovodi se u vezu sa izloženošću plavoj, štetnoj svetlosti. Češće se javlja kod onih koji imaju porodičnu istoriju bolesti, kod žena i kod osoba sa svetlijim očima. Drugi faktori koji imaju ulogu u nastanku bolesti su pušenje, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, povišen krvni pritisak i upotreba nekih lekova.

 

Postoje dva oblika degeneracije žute mrlje:

  1. suva, koja je češći i lakši oblik
  2. vlažna, koja je teži oblik, povezan sa krvarenjem u tom delu oka.

 

Kada se javiti oftalmologu?

Ukoliko se na nekom ili oba oka pojavi iskrivljena slika, pacijent treba odmah da se javi oftalmologu kako bi se obavio detaljan pregled očnog dna.

Oftamologu se treba javiti i ako se primete neki drugi simptomi, poput potrebe za jačim svetlom za čitanje, teško raspoznavanje boja ili lica, zamućeni vid ili pojava neobičnih šara.

Postoji test koji se zove Amslerova rešetka i preko kog pacijenti mogu sami procenjivati svoj centralni vid. Ukoliko primete da se linije počinju deformisati, odmah se javite radi započinjanja dijagnostičkih i terapijskih procedura.

Amslerova rešetka i kako je vidi pacijent sa senilnom degenracijom makule

 

Kako usporiti napredovanje senilne degeneracije makule?

Naučnim istraživanjima je utvrđeno da uzimanje visokih koncentracija antioksidantnih vitamina i minerala smanjuju rizik od napredovanja degeneracije žute mrlje. U studiji je ispitivano dejstvo vitamina C, E, beta karotena, cinka i bakra i dokazano je da u visokim dozama smanjuju napredovanje bolesti za 25%.

Vitaminski preparati koji se preporučuju kod degeneracije žute mrlje sadrže i lutein i zeaksantin, za koje je takođe dokazano da dodatno usporavaju progresiju degeneracije makule. Lutein i zeaksantin spadaju u grupu karotenoida, odnosno ksantofilnih pigmenata koji su široko rasprostranjeni u prirodi, a nalaze se u žumancetu, zelenom povrću, algama i laticama žutih cvetova. Deluju kao moćni antioksidansi koji štite ćelije oka od oštećenja slobodnim radikalima.

Omega 3 masne kiseline dokazano deluju povoljno na održavanje zdrave funkcije vida.

Suplementacija antioksidantinim vitaminima i mineralima, kao i luteinom i zeaksantinom  je od ključnog značaja za održavanje funkcije vida.

Izuzetno je značajna i zdrava ishrana sa velikim količinama zelenog voća i povrća, fizička aktivnost i prestanak pušenja.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top