Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

ZAŠTITITE SVOJE SRCE

Pokrenite srce. Preuzmite kontrolu nad zdravljem i budite fizički aktivniji. Samo 30 minuta vežbanja dnevno može pomoći u sprečavanju srčanog i moždanog udara. Koristite stepenice, pešačite barem deo puta do posla, plešite, igrajte se sa decom. I spremanje kuće se računa!

Volite srce. Prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete učiniti da poboljšate zdravlje srca. Kada prestanete sa pušenjem, rizik od srčanog i moždanog udara se prepolovi u roku od 2 godine, a nakon 15 godina rizik se vraća na nivo rizika nepušača.

Nahranite srce. Već danas, napravite nekoliko jednostavnih promena u ishrani i smanjite rizik od srčanog i moždanog udara u svojoj porodici. Izbacite iz ishrane prerađene namirnice, slatkiše zamenite svežim voćem, pijte vodu ili nezaslađene sokove. Budite umereni u konzumiranju alkohola.

Kontrolišite srce. Potrudite se da redovno kontrolišete vrednosti osnovnih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti:

Nivo šećera u krvi – nedijagnostifikovan ili nelečeni dijabetes povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Krvni pritisak – visok krvni pritisak je tihi ubica jer obično nema znakova upozorenja, ni simptoma, pa mnogi ljudi i ne znaju da ga imaju.

Holesterol – proverite vrednosti ukupnog holesterola, LDL-a (lošeg holesterola), HDL-a (dobrog holesterola) i triglicerida. Visoke vrednosti mogu dovesti do začepljenja krvnih sudova i povećanja rizika za pojavu srčanog udara.

Apoteka Pllus zaštitite svoje srce

Održavajte zdravu telesnu težinu. Održavanje zdrave telesne težine i ograničavanje unosa soli pomoći će da smanjite rizik od bolesti srca. Jedna od metoda računanja uhranjenosti je BMI (Body Mass Index – indeks telesne mase). Podelite svoju težinu (u kilogramima) sa kvadratom visine (u metrima). Zdrava odrasla osoba bi trebalo da ima vrednost BMI između 18,5 i 24,9 kg/m².

Pažljivo uzimajte lekove. Pridržavajte se redovnog uzimanja terapije koju je lekar propisao.

 

Izvor: World Heart FederationPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top