Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Dojenje može biti lakše

Dojenje predstavlja zlatni standard prehrane odojčeta, a majčino mleko prilagođeno je detetu koje majka doji. Majčino mleko je jedina “živa hrana”, koja se menja u skladu sa potrebama odojčeta, a zanimljivo je da se promene u sastojcima događaju čak i za vreme samog dojenja.   Tokom laktacijskog razdoblja majčino mleko menja svoja svojstva, pa tako iz oblika guste žućkaste tečnosti visoke energetske vrednosti i nutritivnog sastava, kolostruma (prvog mleka), kroz prelaznu fazu poprima svoj zreli oblik. Sastav majčinog mleka je jedinstven. Osim nutrijenata važnih za normalan rast i razvoj deteta, sadrži i niz biološki aktivnih sastojaka poput enzima, hormona, faktora rasta, antitela, imunih ćelija, ali i živih mikroorganizama koji se smatraju prvim probioticima.ApotekaPLUS-Dojenje

Kolostrum je bledo žućkasti iscedak iz grudi koji se javlja prvih dana posle porođaja. To je neka vrsta koncentrovanog mleka, beba ga lako vari i ne stvara grčeve. Kolostrum je idealna hrana za vašu bebu prvih dana i razlikuje se od mleka po tome što je vrlo gust i lepljiv. Sačinjen je od vode, proteina i minerala u razmeri neophodnoj za ishranu bebe. Najvažniji sastojak kolostruma su antitela koja će štititi bebu od infekcija. Kolostrum je i neka vrsta laksativa, i pomaže da se bebina creva očiste od mekonijuma, prve bebine stolice. Nakon dva do četiri dana posle porođaja, što zavisi od toga da li ste prvorotka ili ne, kao i od toga kako ste se porodili, kreće pravo mleko. Dok vam ide samo kolostrum, dojke nisu naročito velike niti napete, a kad osetite da odjednom nabujaju, to je znak da prestaje lučenje kolostruma i da nadolazi mleko.

Dojenje je najbolji način ishrane bebe jer je majčino mleko najpotpunija hrana koja postoji. Ono zadovoljava sve potrebe deteta do navršenih 6 meseci života i preporučuje se za ishranu tokom čitave prve godine života. Pored toga ono sadrži materije koje poboljšavaju imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa… Dojena deca imaju takođe manji rizik od razvijanja gojaznosti. Majčino mleko podstiče razvoj mozga i poboljšava kognitivni razvoj na načine na koje to adaptirano mleko nije u stanju. Jedno istraživanje pokazalo je da je prosečni koeficijent inteligencije kod sedmogodišnje i osmogodišnje dece, koja su bila dojena, viši za 10 bodova od njihovih vršnjaka hranjenih adaptiranim mlekom.

Dojenje nije blagotvorno samo bebi, već i majci. Nakon porođaja pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu, krvarenje je manje. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu a neki rezultati pokazuju i da kasnije imaju manji rizik od razvoja karcinoma dojki i jajnika. Dojenjem se takođe rizik od osteoporoze u kasnijim godinama svodi na minimum.

Svesni važnosti i nezamenljivosti majčinog mleka stručnjaci Farlin klinike kreirali su paletu proizvoda u cilju promocije i olakšanja dojenja. Farlin nudi električne i manuelne pumpice za izmlazanje mleka, kese za odlaganje majčinog mleka, korektore bradavica, uloške za grudi itd.

Farlin električno-manuelna pumpica je prva pumpica koju je moguće koristiti i kao električnu i kao manuelnu. Posebno je kreirana da omogući lakše dojenje tako što izmlazanjem viška mleka uspostavlja pravilan ritam dojenja. Poseduje podešavanje za masažu/stimulaciju. Tokom korišćenja nežno oponaša bebino sisanje kako bi se podstaklo prirodno otpuštanje mleka. Moguće je podešavati 9 nivoa sukcije. Pumpicu je moguće uključiti u bilo koji USB izvor napajanja – računar, laptop, punjač ili eksternu bateriju, što je čini izuzetno pokretljivom i upotrebljivom na najrazličitijim mestima i situacijama. Uz pumpicu u poklon pakovanju dobijate Farlin uloške za grudi.

ApotekaPLUS-EL-pumpica

Prvi smo majkama ponudili kese za odlaganje mleka. Kese su sterilisane posebnom UV tehnologijim i sadrže šnir za otvaranje-zatvaranje tako da je bilo kakva kontaminacija onemogućena. Kese su namenjene za jednoktarnu upotrebu — zamrzavanje i prenošenje majčinog mleka. Imaju ugraviranu menzuru i mogu se nabaviti u zapreminama od 120 i 200ml. 100% su bez bisfenola A.

ApotekaPLUS-Farlin-kese-za-mleko

Korektor za bradavice je veoma koristan tokom osetljivog perioda dojenja. Pomaže izvlačenje bradavica kako bi beba imala ispravan položaj tokom dojenja. Mali je i veoma jednostavan za upotrebu.

ApotekaPlus-korektor-za-bradavice

 

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top