Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Kad i kako reagovati kad bebi poraste temperatura?

Povišena telesna temperatura kod beba i male dece, jedna je od većih briga roditelja. Kako da izmerim temperaturu bebi? Da li moramo odmah kod lekara? Ovo su samo neka od pitanja zabrinutih roditelja.

Povišena telesna temperatura može biti simptom različitih stanja i ukazuje da se organizam sa nečim bori, a kod beba i dece, to su najčešće virusne i bakterijske infekcije.

Merenje temperaturetemperatura kod beba i dece, Paracetamol

Najlakši način da proverite da li Vaša beba ima temperaturu je prislanjanjem ruke ili usana na bebino čelo ili oko. Ako osetite da se toplota povećava to je znak da beba ima povišenu telesnu temperaturu. Da biste pouzdano znali kolika je bebina temperatura, možete je izmeriti toplomerom ispod pazuha, u uhu, čeono ili rektalno.

Korišćenje toplomera sa živom se ne preporučuje, a prodaja ovih toplomera je zabranjena.

Na raspolaganju su digitalni i toplomeri sa galijumom, beskontaktni toplomeri i toplomeri koji se lepe na čelo. Razlikuju se u načinu i vremenu trajanja merenja. Ako koristite toplomer sa galijumom za merenje ispod pazuha, biće Vam potrebno 5-8 minuta, za digitalni toplomer za merenje ispod pazuha ili rektalno 1-2 minuta, a za merenje digitalnim beskontaktnim toplomerom svega par sekundi.

Iako je rektalno merenje temperature najmanje prijatno za bebu, ono je najpouzdanije. Da biste pravilno izmerili temperaturu potrebno je da bebu postavite na stomak u Vaše krilo tako da su joj noge pod uglom od 90 stepeni. Zatim se toplomer koji je prethodno namazan masnom kremom uvlači u guzu 2-2,5cm. Morate biti jako pažljivi i strpljivi, ali ako se beba opire merenje treba prekinuti. Zato je najbolje da bebi sve vreme pričate ili pevate kako bi bila opuštenija.

Za merenje temperature u uhu potrebno Vam je malo veštine jer ukoliko senzor aparata ne postavite pravilno u bebino uho rezultat neće biti validan. Upotreba ovakvih toplomera se ne preporučuje kod beba mlađih od 3 meseca jer su im ušni kanali preuski.

Digitalni toplomeri koji mere temperaturu na čelu bebe, koriste se vrlo jednostavno, ali mogu biti manje precizni od onih koji se postavljaju u uho. Za merenje temperture na čelu mogu se koristiti beskontaktni toplomeri ili toplomeri u vidu trake koji se lepe na čelo i šalju povratne informacije u vidu boja – zelena predstavlja normalnu, narandžasta povišenu, a crvena visoku temperaturu.

Merenje temperature ispod pazuha je manje pouzdan način i sprovodi se tako što se toplomer  stavlja pod suv pazuh pri čemu je potrebno da držite bebinu ruku i lakat prislonjene uz telo. Merenje treba da traje 5-8 minuta u slučaju merenja toplomerom sa galijumom. Ukoliko koristite digitalni toplomer preporuka je da merenje traje 3-5 minuta bez obzira na zvučni signal.

Ukoliko beba ima povišenu temperaturu u prvih 28 dana života, hitno se javite lekaru.

Ako beba mlađa od 6 meseci ima temperaturu veću od 37,5°C treba je uputiti lekaru istog dana, dok bebe starije od 6 meseci treba poslati lekaru ukoliko je temperatura veća od 38,2°C.

Febrilne konvulzije

Kod neke dece se mogu javiti febrilne konvulzije, kao reakcija dečjeg mozga na nagli skok telesne temperature ili jako visoku temperaturu. Najčešće se manifestuje tako što dete ukoči pogled ili prevrne očnim jabučicama na gore ili u stranu, ne reaguje na pozive, a zatim počinje da trese rukice i nogice. Najčešće napad prestaje spontano posle 5-10 minuta. Ovo je jako traumatičan događaj za svakog roditelja, ali u toj situaciji treba da ostanete pribrani koliko je to moguće. Jako je važno da merite vreme, jer ukoliko napad traje duže od 10 minuta potrebno je pozvati hitnu pomoć. Dete treba postaviti da leži na boku sa licem okrenutim u stranu i glavom oslonjenom na donju ruku što sprečava zapadanje jezika, pljuvačke ili ulazak povraćenog želudačnog sadržaja u disajne puteve deteta ako dete povraća. Dete nikada ne treba šamarati, tresti, niti polivati vodom. Ostanite smireni i sve će biti u redu.

Kako pomoći detetu sa povišenom temperaturom?

Važno je da detetu sa povišenom temperaturom dajete veće količine tečnosti i obezbedite provetrenu prostoriju. U snižavanju temperature može da pomogne kupanje mlakom vodom: dete se golo položi u kadu napunjenu vodom koja je zagrejana na temperaturu 36-37°C, pa se postepeno dodaje hladna voda dok temperatura ne spadne izmedju 29°C  i 34°C. Posle nekoliko minuta dete se izvadi iz kade, obriše i oblači u laganu pamučnu odeću. Od pomoći su i hladne obloge: pamučna pelena se natopi vodom čija temperatura treba da bude između 29°C i 32°C, zatim se dete prebriše po celom telu, a pelena se može ostaviti na grudima, stomaku ili nogama. Ovo se može ponoviti nekoliko puta, zatim se dete obriše i oblači. Ne koristite obloge od alkohola za skidanje temperature kod dece.Paracetamol Galenika

Lek izbora za snižavanje temperature je paracetamol, osim kod dece koja ne reaguju na paracetamol, pa bi bilo poželjno da se u kućnoj apoteci nađe i sirup sa ibuprofenom. Doza sirupa koju je potrebno dati, zavisi od težine deteta. Razmak između dve doze sirupa treba da bude 6-8 sati. Lekovi na bazi paracetamola i ibuprofena se mogu i kombinovati jer zajedno ispoljavaju bolji efekat, ali se moraju davati naizmenično, a razmak između primene ova 2 leka treba da bude minimum 4 sata.

Ukoliko niste sigurni koliko sirupa treba da date detetu ili imate drugu nedoumicu obratite se svom farmaceutu.

Ukoliko temperatura traje duže od 3 dana, lečenje paracetamolom ne treba nastavljati bez saveta lekara. Ukoliko prilikom upotrebe ibuprofena temperatura ne spada u toku 24 sata, kod dece starosti 3-5 meseci, odnosno 3 dana kod dece starije od 6 meseci potrebno je posavetovati se sa lekarom.

 

 Milica Đukanović, dipl. farm.

Apoteka PLUS MelemPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top