Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Pesticidi – opasnost za bebe i trudnice

Naučnici kontinuirano upozoravaju da se pesticidi na voću i povrću nalaze u visokim koncentracijama i da oni predstavljaju veliki rizik za zdravlje dece svih uzrasta. Pojedini stručnjaci tvrde da čak i jedan obrok dnevno određene vrste hrane može da sadrži količinu pesticida štetnu za malu decu.

ApotekaPLUS-pesticidi

Istraživanja su takođe pokazala da izloženost trudnica pesticidima uveliko može da utiče na koeficijent inteligencije kod beba.

Pesticidi imaju veći štetni uticaj na razvoj fetusa nego na decu. Oni se putem posteljice i pupčane vrpce lako prenose na fetus.

Pesticidi kojima trudnice nikako ne bi trebalo biti izložene zovu se organofosfati, a najčešće se mogu naći na bobičastom voću, mahunarkama i mnogim drugim vrstama voća i povrća. Pored voća i povrća sa pesticidima se možemo susreti i u sopstvenom domu i baštama.

Organofosfati su hemijske materije koje se koriste za ubijanje insekata štetočina, deluju tako što remete normalni rad nervnog sistema insekata. Na isti način oni deluju i na ljude.

Dečiji IQ takođe može biti direktno povezan sa količinom izloženosti pesticidima, a istraživanja su pokazala da IQ deteta opada srazmerno visini izloženosti pesticidima.

Stručnjaci su ostkrili da su majke, koje su za vreme trudnoće imale najviši nivo pesticida u krvi rađale decu, čiji je koeficijent inteligencije bio za nekoliko poena niži od dece, čije su majke imale niži nivo pesticida u krvi. Nauka još uvek nije dokazala na koji način pesticidi utiču na razvoj mozga fetusa i novorođenčadi iako je veza jasna.

Međutim, ipak nije sve tako crno kako se na prvi pogled čini. Naime, belgijski istraživači utvrdili su da se, na primer, na spanaću najveći deo praškastih pesticida uklanja pranjem u vodi dok prskani oblik u znatnoj meri ostaje. Ono što se odnosi na spanać, odnosi se i na ostalo lisnato povrće.

Svesni opasnosti koje vrebaju unosom hrane tretirane pesticidima, sručnjaci Farlin klinike razvili su posebnu tečnost za uklanjanje pesticida sa voća i povrća, kojom takođe bezbedno možete prati i flašice i cucle. U pitanju je tečnost BF-200-5 u boci od 500ml sa praktičnim dispenzerom. Rastvaranjem tečnosti u vodi i potapanjem voća i povrća za samo 5 minuta uklanja se 99% pesticida. Time je hrana bezbedna za konzumaciju kako novorođenčadi tako i trudnica.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top