Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Temenjača kod beba – uzrok i tretman

Temenjača je veoma često stanje kod beba, koje se odlikuje promenama kože na temenu glave. Ponekad se javlja i na obrvama, kapcima, iza ušiju, na naborima nosa, vratnim naborima i na leđima. To su žućkaste, slojevite naslage koje liče na krljušt, bezbolne su i ne izazivaju svrab. Koža ispod ovih naslaga je često crvene boje i nadražena. Veoma je važno naglasiti da temenjača nije zarazna, niti nastaje od nedovoljne i loše higijene. Ona nije razlog za preteranu zabrinutost, jer u svom primarnom obliku nije opasna za dete, već je problem estetske prirode. Uglavnom se javlja odmah nakon porođaja, mada je moguće da se pojavi i kasnije u detinjstvu, ponekad čak i kod dece predškolskog uzrasta. Ipak, najčešće se javlja u toku prve dve godine života. Obično nestaje sama tokom par nedelja ili meseci, ali je glavna preporuka njeno uklanjanje, kao i pravilna nega.temenjača kod beba

Smatra se da su hormoni koji prelaze sa mame na bebu tokom porođaja, jedan od razloga nastanka temenjače. Ovi hormoni mogu da stvore višak sebuma u lojnim žlezdama i folikulima dlake, što dovodi do pojave naslaga na glavi novorođenčeta. Drugi razlog nastanka može biti kvasac (gljivica), koji se naziva Malassezia i raste u sebumu zajedno sa bakterijama i ovo zahteva antimikrobno lečenje.

Tretman temenjače kod beba

 

Temenjaču je veoma bitno na vreme tretirati, jer ukoliko ostane neuklonjena, postaje dobra podloga za razvoj bakterija, što dovodi do neprijatnosti, svraba i uznemirenosti kod beba. Pranje blagim šamponom za bebe može pokazati povoljan efekat. Međutim, treba naglasiti i da preterano šamponiranje može da isuši bebinu kožu. Kod upornije temenjače savet je da se svaki dan pre kupanja teme glave tretira blagim uljem za bebe. Pored bebi ulja može se koristiti i bademovo, kokosovo ili jojoba ulje. Ulje se laganim masirajućim pokretima nanosi na teme glave gde odstoji 20-ak minuta, a nakon toga dobro ispere blagim šamponom. To dovodi do omekšavanja naslaga, koje će se posle lako skinuti laganim češljanjem. Bitno je da se naslage ne skidaju naglo, jer tako može doći do oštećenja kože. Češljanje treba da se vrši pomeranjem u jednom smeru i skidanjem naslaga sa svake dlake. Ovako se može tretirati i suva i vlažna kosa, jednom dnevno. Ukoliko koža postane iziritirana, češljanje treba smanjiti na 2 do 3 puta nedeljno. Preporuka je da se koriste veoma nežni i blagi češljevi, kao i da je u ovu svrhu efikasna čak i upotreba četkice za zube. Još jedan od tretmana temenjače koji se pokazao efikasnim, je upotreba male količine majčinog mleka koje se utrlja u teme glave. To je u velikom broju slučajeva dovelo do poboljšanja i smanjenja naslaga. Kod malo starijih beba, nakon 6.-og meseca života, moguće je tretirati temenjaču upotrebom etarskih ulja. Upotrebom antimikrobnih etarskih ulja deluje se na temenjaču izazvanu gljivicama, a antiinflamatorna ulja umiruju iritirano teme glave. Preporuka su ulje rimske kamilice ili lavande, rastvorena u nevenovom ulju. Dovoljno je da se doda po 1 kap ulja u 30 ml podloge kao što je nevenovo ulje. Takva smeša se utrlja u teme glave, odstoji 20-ak minuta i ispere blagim šamponom. Važno je lepo isprati ulje, jer i najmanja zaostala količina može dovesti do zatvaranja pora i ponovnog stvaranja naslaga.  Svakako je potrebna konsultacija sa farmaceutom oko upotrebe esencijalnih ulja. Još jedna bitna stvar je da bebina koža bude dovoljno hidrirana, da se unosi dovoljno tečnosti i da vazduh u prostorijama gde beba boravi nije previše suv. Ako je potrebno, upotrebiti ovlaživače vazduha koji će stvoriti idealnu sredinu za bebu.

Za sva dodatna objašnjenja, savet je obratiti se svom farmaceutu koji će na stručan način rešiti sve Vaše dileme i nedoumice u novom poglavlju Vašeg i bebinog života.

 

Sonja Nedeljković, mag. farm.

Apoteka PLUS NevenpharmPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top