Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

U kakvoj su vezi zdravlje bebe i mikroorganizmi

Dragi roditelji, neka vas ne plaši činjenica da bilioni mikroorganizama nastanjuju naše telo i utiču na naše zdravlje. Našem oku nevidljivi mikroorganizmi čine jednu veliku stvar, održavaju harmoniju zdravlja. Međutim, kao i u bilo kom segmentu života čim se ravnoteža naruši, gubi se harmonija.

ApotekaPLUS-mikroorganizmi

Naše bake kažu „Snaga na usta ulazi.“ – što znači da moraš zdravo da se hraniš da bi bio zdrav. A gde se to hrana pretvara u zdravlje? Odgovor je – u crevima. U materici bebe dolaze u prvi kontakt sa mikroorganizmima, ali porođaj i prvi meseci bebinog života imaju najveći uticaj na budući sastav njene crevne flore. Mikroorganizmi u crevima bebe vrše važne funkcije: varenje hranljivih sastojaka, stvaranje vitamina, stimulisanje imunog sistema, uništavanje opasnih bakterija i potpomaganje sazrevanja probavnog sistema.

Još jednom, podsećamo vas na značaj dojenja za imunitet bebe. Dojene bebe imaju crevnu floru najsličniju majčinoj. Bakterije iz majčinog mleka koje prve kolonizuju creva utiču na to koje će bakterije moći da se „usele” sledeće, pa time ostavljaju traga na crevnoj flori u  kasnijem životu. Sa druge strane, studije su pokazale da deca koja nisu bila dojena, imala su bakterije u crevnoj flori koje su povezane sa rizikom od gojaznosti kasnije u životu.

Na razvoj alergija kod dece utiču faktori životne sredine i genetske predispozicije ali važna je i uloga crevne flore. Izbalansirana crevna flora može da bude preduslov za nastanak prvo ekcema kod dece, a zatim i za razvoj rinitisa i astme.

Vrtić je mesto gde deca češće obolevaju od virusnih i bakterijskih bolesti, što je potpuno razumljivo kako ostvaruju kontakt sa mnogo dece od kojih su neka prehlađena, a neka su nosioci mikroorganizama, ali nemaju znake i simptome bolesti. Ne zaboravite da je odvanjanje od roditelja za dete veliki stres i da ukoliko ono dugo traje utiče na slabljenje imuniteta pa su deca podložnija infekcijama. Ovo se naročito odnosi na decu do tri godine kojoj imuni sistem nije u potpunosti zreo. Deca koja ne pohađaju vrtić ređe su bolesna, a i ukoliko se razbole, uglavnom su to infekcije koje kraće traju i prođu bez komplikacija. Za razliku od njih, deca koja pohađaju vrtić češće zahtevaju pomoć pedijatra. Učestalost obolevanja koji imaju deca koja pohađaju vrtić i deca koja ne borave u kolektivu se izjednačava tek nakon treće godine otkad nastupi prvi boravak u kolektivu. Ako vaše dete raste uz starijeg brata ili sestru koji borave u kolektivu, ranije će do njega stići infektivni mikroorganizmi i dete će steći imunitet.

Boravak napolju koristan je i za bebe stare tek nekoliko nedelja, prvenstveno zbog svežeg vazduha, a potom radi sinteze vitamina D. Igre u prirodi umanjuju rizik od pojave kratkovidosti kod dece, jer sunčeva svetlost produkuje materiju koja pozitivno utiče na vid. Pored toga, u prirodi, deca su izložena mikroorganizmima iz prašine, gljivicama i nečistoćama koje potpomažu razvijanje imuniteta. Boravak napolju stimuliše i fizički i mentalni razvoj deteta.

Kao što vidite, ne treba zanemariti važnost izlaganja mikroorganizmima već od prvog dana života, jer se imuni sistem zahvaljujući njima postepeno razvija tokom detinjstva, a u potpunosti sazreva tek oko petnaeste godine. Zato dragi roditelji pustite da mikroorganizmi uče vašu bebu kako da ostvari harmoniju zdravlja.

 

Milica Đukanović, dipl. farmaceut

Apoteka PLUS MelemPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top