Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Saveti za roditelje

Proširene vene – pritajena opasnost

Estetski i funkcionalni problem, ali i uzrok tromboza

Hronična venska bolest se javlja kod 30-60% osoba starijih od 25 godina, i smatra se jednim od najzastupljenijih oboljenja celokupne populacije. Osobe sa hroničnom venskom slabošću obično se žale na težinu i zamor u nogama, oticanje nogu, bolove u nogama, svrab kože i noćne grčeve. Kasnije bolest postane manifestna, pojave se proširene vene, odnosno koža potkolenice menja boju sve do tamno braon, kada se na tom mestu otvore rane (ovaj proces nastanka rane traje i desetinama godina).

ApotekaPLUS-proširene vene

Glavna funkcija vena u celom našem telu je da vraćaju krv u srce. Krv kroz vene teče nasuprot sili zemljine teže jer im u tome pomažu mišići potkolenice, koji svojim kontrakcijama pritiskaju vene i potiskuju krv ka srcu, dok venski zalisci (valvule) sprečavaju da se ta krv pod silom zemljine teže vraća nazad.

Slaba fizička aktivnost uz povećano statičko opterećenje, dugo sedenje ili stajanje, utiče na oslabljen protok kroz vene nogu, koje se zatim pod opterećenjem šire, čime se oštećuju zalisci. Oštećenje zalizaka vodi daljem zadržavanju krvi u venama i njihovom širenju. Zbog uske povezanosti svih vena na donjim ekstremitetima, slabost jednog segmenta se lako prenosi na ostale.

Najčešća manifestacija venske slabosti su proširene vene. Osim što su često praćeni subjektivnim tegobama karakterističnim za vensku slabost, odlikuje ih i neprijatan estetski efekat, koji vrlo često smeta pacijentima zbog čega možda i nikad u svom životu ne obuku kratku garderobu.

Ne tako retko, umesto jasno proširenih vena kod pacijenata budu ispoljeni vidljivi površni prošireni kapilari (paučinasta mreža u samoj koži koja ukazuje na opterećenje venskog sistema).

Osim estetskog i funkcionalnog, ovo oboljenje može biti uzrok čestim upalama, odnosno površnim trombozama, koje u najgorem slučaju, doduše retko i ukoliko se ne leče, uzrokuju i plućnu emboliju, stanje koje je opasno po život.

Proširene vene prave problem i svima onima, koji se podvrgavaju bilo kojim drugim hirurškim procedurama, jer povećavaju rizik od komplikacija, a posebno smetaju trudnicama jer se tegobe tokom trudnoće povećavaju, kao i rizik od tromboze, dok svaka sledeća trudnoća najčešće pogoršava stanje proširenih vena.

Važno je napomenuti da se proširene vene, osim na potkolenicama, javljaju i u predelu oko rektuma i tada govorimo o problemima koje uzrokuju hemoroidi.

Stoga, veoma je važno prepoznati i sprovesti odgovarajuće lečenje, koje proširene vene zahtevaju, kako bi se dovelo do toga da su komplikacije minimalne, a kvalitet života očuvan. U tome nam mogu pomoći preparati prisutni u apotekama, u vidu kapsula ili preparata za lokalnu primenu u vidu gela i krema. Najbolji učinak se postiže istovremenom primenom oba tipa preparata. Za više informacija obratite se svom farmacetu.

Vaše Apoteke plus

  • Stručni tekst: Ass. dr Igor Končar, Klinika za vaskularnu hirurgiju, KCSApotekaPLUS-avaricon


Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top