Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Ateroskleroza ubija podmuklo

Svaka druga osoba prvo doživi infarkt, pa tek onda sazna da ima ozbiljno oštećenje krvnih sudova.

Ateroskleroza je proces starenja krvnih sudova i bolest koja je u 75% slučajeva razlog nastanka infarkta srca ili šloga. Proces ateroskleroze se odvija brže ili sporije u zavisnosti od naslednog faktora, načina života, ishrane i navika. Kaže se da je čovek star, onoliko koliko su mu krvni sudovi stari. Čak iako kalendarski neko ima 25 godina, ako se gledaju krvni sudovi on može biti pedesetogodišnjak.

Zbog čega dolazi do razvoja ateroskleroze?

Ateroskleroza nastaje onog trenutka kada se krvni sud ošteti. Na mestu gde postoji oštećenje krvnog suda počinje da se taloži loš holesterol. Proces taloženja holesterola neizbežno prati kalcifikacija, odnosno taloženje kalcijuma na zidove krvnih sudova. Kalcifikovana arterija je neelastična i trpi pojačan pritisak. Posledično, srce ulaže veliki napor da bi obezbedilo dobru cirkulaciju krvi.

U početnoj fazi ateroskleroza se izuzetno teško otkriva, jer prohodnost krvnog suda nije u potpunosti narušena. Kada se pojave simptomi kao što su zamaranje, malaksalost i bolovi onda je aterosklerotski proces već odmakao. Najčešće i najteže su pogođene srčane arterije, zatim, arterije mozga, uključujući i vratne karotidne arterije. Posledice su infarkt srca i infarkt mozga (šlog).

Kako se izboriti sa ovim problemom?

Lekari pre svega preporučuju smanjenje faktora rizika. Savetuje se pravilna ishrana, umerena fizička aktivnost, smanjenje stresnih situacija i prestanak pušenja. Promena ovih životnih navika usporiće proces ateroskleroze.

Mnoga istraživanja pokazuju da prirodnim putem možemo smanjiti glavne faktore rizika kao što su povišen holesterol i kalcifikacija arterija.

Da ekstrakt crvenog pirinča efikasno smanjuje nivo lošeg holestorola u krvi dokazano je u velikom broju studija. Crveni pirinač sadrži monakolin K koji se smatra prirodnim statinom. On blokira proizvodnju holesterola u jetri tako što smanjuje aktivnost enzima odgovornog za stvaranje holestorola. Međutim, za razliku od sintetskih statina, ne oštećuje jetru čak ni nakon višegodišnje primene.

Vitamin K2 smanjuje kalcifikaciju arterija. Sve veći broj studija, pa između ostalih i velika Roterdamska studija koja je trajala punih 10 godina, pokazuju da upotrebom vitamina K2 možemo smanjiti arterijsku kalcifikaciju. Upotreba vitamina K2 može poboljšati  elastičnost kalcifikovanih krvnih sudova i na taj način dodatno smanjiti rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

ARTEROProtect Forte® kapsule predstavljaju jedinstvenu kombinaciju vitamina K2 i ekstrakta crvenog pirinča sa snažnim dvostrukim dejstvom. Zajedničkim delovanjem aktivnih sastojaka, na prirodan i siguran način, ARTEROprotect Forte® pomaže da se čiste arterije, snižava loš holesterol, sprečava i smanjuje kalcifikacija.

AteroprotectPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top