Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Pomoć iz prirode za opstipaciju, bez stvaranja navike

Opstipacija (zatvor) predstavlja poremećaj u radu creva koji se manifestuje sa manje od tri pražnjenja nedeljno, a mogu je pratiti simptomi poput nadutosti, bol u stomaku, mučnina , nervoza…Zatvor takođe podrazumeva i bolnu defakaciju, pojavu krvi i sluzi u stolici, promenjen izgled i konzistenciju stolice, osećaj nedovoljne ispražnjenosti creva, a pacijenti se često žale i da provode više vremena u toaletu nego što je to uobičajeno.Opstipacija-Zatvor

Kliničke studije pokazuju da opstipacija, iako najčešće banalan problem, veoma često značajno utiče na kvalitet života. Dve trećine pacijenata sa opstipacijom žali se na umor, nezadovoljstvo i probleme sa kožom, a žene, koje inače češće od muškaraca pate od neuredne probave, navode kao prateće simptome nervozu i razdražljivost, osećaju se manje privlačno, otkazuju dogovore ili odlaze ranije kući sa socijalnih skupova, a čak 68% navodi da opstipacija utiče i na njihov seksualni život.

Ukoliko se opstipacija javlja povremeno, nema mesta panici, ali ako pričinjava velike neprijatnosti i dugo traje, potrebno je usvojiti nove životne navike i ozbiljno se pozabaviti ovim problemom. Najčešći savet koji se dobija od lekara i farmaceuta jeste da se više kreće, da se pije bar 2 L tečnosti dnevno (pre svega vode i biljnih čajeva), kao i da se poveća sadržaj prirodnih biljnih vlakana u ishrani. Ukoliko se voda pije tokom obroka, usporava se process varenja, tako da treba da se pije do pola sata pre obroka i nikako neposredno nakon obroka. Dan je najbolje započeti sa 2-3 čaše vode i doručkovati nakon pola sata.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje svakodnevni unos biljnih vlakana u ishrani u količini od 25-40 grama. To je zato što su biljna vlakna od velike važnosti za funkcionisanje čitavog organizma, i imaju povoljan uticaj ne samo na rad creva, nego i na brojne druge funkcije u organizmu. Na žalost, kroz  redovnu ishranu savremenog čoveka, dnevno se unosi samo oko 15g vlakana, što je oko 50% od potrebne količine.

Da bi se stolica u potpunosti regulisala neophodan je dodatni unos biljnih vlakana kroz suplemente koji ih imaju u svom sastavu.

Najpoznatiji od tih suplemenata su na bazi Plantago ovata, opne semena azijske bokvice. Psyllium iz Plantago ovata sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, ali pre svega vlakna i mnogo sluzi zbog čega svojim unosom stvara efekt „podmazivanja“ zidova creva.

Nerastvorljiva vlakna Psylliuma otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac sve do debelog creva. Tamo se ponašaju poput metle, čisteći štetne supstance. Polisaharidne sluzi kojima obiluje Psyllium vezuju vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena preko 15 puta, pa zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku, ubrzavajući crevno pražnjenje. Predstavljaju fiziološki stimulans za normalan rad creva.

Ova biljna vlakna omogućavaju da se uz pomoć prirodnih sastojaka pokrene crevna peristaltika (kontrakcija glatkih mišića koji pokreću crevni sadržaj i dovode do njegovog izbacivanja iz organizma). Ne dovode do stvaranja navike, ne deluju nadražajno na sluznicu GIT (gastrointestinalni trakt), ne izazivaju grčeve i lenjost creva. Mogu se uzimati svakodnevno i neograničeno dugo, a pogodna su za primenu i kod trudnica i dojilja.

Na našem tržištu od skoro je prisutan preparat Psylliuma LaxoGel®.

Od ostalih sličnih preparata razlikuje se po većem sadržaju vlakana  (53% više vlakana, odnosno ukupno 5g po kesici). Postoji u 3 oblika sa tri različita ukusa:

LaxoGel Natural, čist Psyllium, bez ikakvih dodataka, aditiva i  zaslađivača, za sve one koji vole potpuno prirodan proizvod.

LaxoGel Red Orange, vlakna Psylliuma uz dodatak zaslađivača i prijatne arome crvene pomorandže.

LaxoGel Plus, jedinstvena kombinacija vlakana Psylliuma i probiotskog soja Bacillus subtillis, koji dodatno ubrzava peristaltiku i do 50% , a delujući na imunološke ćelije u zidu creva, jača rad imunog sistema.

Način primene je vrlo jednostavan:

Dva do tri puta dnevno se po jedna kesicu peraparata LaxoGel® razmuti u čaši vode, jogurtu ili soku i konzumira odmah (zbog brzog pretvaranja vlakana u želatinoznu masu). Preporučuje se da se odmah popije i dodatna čaša vode i pojača ukupan unos tečnosti tokom dana. Doza za decu od 6-12 godina je polovina dnevne doze za odrasle.

LaxoGel® je delotvoran i kao pomoćno sredstvo kod problema s hemoroidima, jer se uz olakšano pražnjenje creva izbegava dodatno naprezanje i pritisak na hemoroide. Može pomoći regulaciji povišenog holesterola, a pogodan je i za primenu i kod trudnica i dojilja.

Glavna prednost korišćenja ovog prirodnog preparata je što nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava crevnu mikrofloru i, za razliku od drugih agresivnijih laksativa, ne stvara zavisnost, pa se može  uzimati neograničeno dugo.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top