Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Pravilan rast i razvoj bebe od prvog dana

U prvim mesecima života, postoji nekoliko esencijalnih vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za pravilan rast i razvoj bebe, čije količine majčino mleko ne može da zadovolji, a koji se nalaze u porodici Babytol.

Sadašnja pedijatrijska praksa savetuje dodavanje vitamina K1 u prva tri meseca, vitamina D u prvoj godini života, kao i omega-3 masnih kiselina u ishranu deteta.

Značaj i uloga vitamina K1, D3 i omega-3 masnih kiselina

Vitamin K1

Vitamin K1 je potreban za zgrušavanje krvi i kontrolu krvarenja. Sve bebe nakon rođenja imaju nizak nivo vitamina K1. Poznato je da majčino mleko ima samo malu količinu vitamina K1. Nedostatak vitamina K1 uzrokuje manjak faktora koagulacije, teška krvarenja i poremećaje poznatije kao hemoragijska bolest novorođenčadi (HBN).

DHA omega-3 masna kiselina

DHA omega-3 masna kiselina je glavna stukturna komponenta mozga i retine, i čini 97% svih omega-3 masnih kiselina u mozgu, i 93% svih omega-3 u retini oka. Retina, poznatija kao mrežnjača, je najvažniji deo očne jabučice. U njoj se stvaraju hemijski i električni događaji koji pokreću nervne impulse, koji se dalje, kroz optički nerv, šalju u optičke centre u mozgu.  Krajnji rezultat je da se prikupljeni svetlosni zraci transformišu u sliku.Babytol, vitamin D3, K1, omega

Bebin mozak se najintenzivnije razvija u prva tri meseca nakon rođenja, a čula vida, sluha i govora u prvih godinu dana. Nakon godinu dana razvijaju se više moždane funkcije koje su važne za koncentraciju, pažnju i inteligenciju Vašeg deteta.

DHA omega-3 masna kiselina, kao glavna strukturna komponenta mozda i mrežnjače, ima ključnu ulogu u:

 • Razvoju nervnog sistema deteta
 • Razvoju mozga, mentalnih i kognitivnih funkcija
 • Poboljšanju psiho-motornih funkcija kod dece
 • Normalnom razvoju vida, oštrine vida i funkcije oka

Više o značaju i ulozi DHA omega-3 masnih kiselina u razvoju bebe možete pročitati ovde .

Vitamin D3 – “vitamin Sunca”

Vitamin D3 je važan i neophodan, potreban za jake i čvrste bebine kosti i zube.

Nedostatak vitamina D3 može izazvati lomljivost kostiju, demineralizaciju i krhke kosti, odnosno bolest pod imenom rahitis.

Značaj suplementacije za pravilan rast i razvoj bebe

Sa obzirom na to da majčino mleko ne može da obezbedi potrebne količine vitaminima K1 i D3, kao i omega-3 masnih kiselina u prvim mesecima bebinog života, suplementacija je važna da bi se omogućio:

 • Pravilan razvoj mozga, kognitivnih i mentalnih funkcija
 • Normalan razvoj vida, oštrine vida i funkcije oka
 • Prevencija rahitisa i hemoragijske bolesti

Doziranje vitamina K1, D3 i omega-3 masnih kiselina i preporuke u Evropi

DHA omega-3 masna kiselina

Klinički je dokazano da DHA, kao glavna strukturna komponenta vida utiče na razvoj vida, oštrinu vida i funkciju oka. Na osnovu kliničkih dokaza, Evropska agencija za bezbednost hrane potvrdila je i preporučila primenu 100 mg DHA dnevno do kraja prve godine života.

Medicinski je pokazano da DHA, kao glavna strukturna komponenta mozga, utiče na razvoj mozga, mentalnih i kognitivnih funkcija, uključujući i pažnju i koncentraciju kod dece.

U skladu sa medicinskim otkrićima suplementacija DHA preporučuje se deci koja: imaju problem sa poremećajem pažnje, jer je pokazano da smanjuje poremećaj pažnje, da su deca boljeg raspoloženja, bolje pamte i koncentracija je na višem nivou.

Vitamin D

U cilju zdravog razvoja kostiju i zuba kod novorođenčadi i dece, Evropsko udruženje pedijatara gastroenterologa, hepatologa i nutricionista preporučuje primenu vitamina D3 u dozi od 400 IJ od rođenja do  kraja prve godine.

Nacionalna udruženja pedijatara, kao i vodiči za novorođenčad usklađena su sa preporukom od 400 IJ vitamina D3 dnevno, te je neophodna suplementacija od 8. dana do kraja prve godine

Nakon prve godine pedijatri preporučuju primenu vitamina D3 u dozi od 400 IJ dnevno u zimskim mesecima (od oktobra do marta).

Vitamin K1

Preventivna rana i kasna profilaksa vitamina K1 po protokolu, daje se i u mnogim evropskim zemljama (Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljska, Italija, Holandija, Švajcarska, Nemačka i Danska), kao i u zemljama Balkana. 

Radi prevencije nedostataka vitamina K1, svaka beba na rođenju dobija intramuskularno – početnu dozu vitamina K, nakon toga, lekar može da preporuči oralnu suplementaciju novorođenčetu koje je na prirodnoj ishrani, do kraja 3. meseca.

Suplementacija uz pomoć porodice Babytol 

Zašto baš Babytol for you!?

Na tržištu Srbije nalazi se već dobro poznati proizvodi brenda BABYTOL koji će zadovoljiti sve potrebe Vašeg deteta u prvih nekoliko godina života:

 • Babytol D3+K1 (400 IJ vitamina D3 + 25 mcg vitamina K1)
 • Babytol DHA Omega (100 mg DHA Omega-3 masne kiseline)
 • Babytol D3+DHA Omega (400 IJ vitamina D3 + 100 mg DHA Omega-3 masne kiseline)
 • Babytol D3 (400 IJ vitamina D3)

U Babytolima se nalazi omega 3-masna kiselina dobijena iz najbogatijeg i najčistijeg izvor: ulje mikroalgi, najvišeg kvaliteta, bez ukusa i mirisa.

Važne preporuke za roditelje:

Ukoliko Vaša beba prima Babytol D3 + K1 for you! od 8. dana do kraja trećeg meseca nakon rođenja, preporučeno je da uz Babytol D3+ K1 date Babytol DHA Omega! (čist DHA u dozi od 100 mg dnevno). Od 4. meseca nastavite sa primenom Babytol D3 + DHA Omega do kraja 3. godine, jer vitamin K1 od 4. meseca više nije neophodan.

Ukoliko je Vaša beba na adaptiranim formulama za odojčadi, one već sadrže vitamin K1. U ovom slučaju od 8. dana primenite Babytol D3 + DHA Omega!

Kad se pije koji Babytol

 

 

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top