Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

BORAVAK PRED EKRANOM BEZ IRITACIJE OKA

Prema statistici, u poslednjih 10 godina problem suvog oka, kao direktna posledica prekomernog sedenja pred kompjuterom, se gotovo  udvostručio. Čak 80% ljudi, koji svakodnevno rade na kompjuteru pati od zamora očiju, a među njima je sve više mladih ljudi i dece. Ispitivanjem je dokazano da prilikom rada za kompjuterom trepćemo tri puta manje nego obično. Ako uzmemo u obzir da osoba normalno trepne 15 puta u minuti, dolazimo do podatka da tokom dana trepnemo oko 12000 puta. To znači da osoba koja radi osam sati za računarom trepne oko 1400 umesto 7000 puta.

Apoteka plus Boravak pred ekranom

Prvi simptomi koji se pojavljuju, kao posledica dugotrajnog gledanja u ekran, su crvenilo očiju, peckanje, odnosno osećaj peska u očima. Kako bi sprečili ove pojave, oftamolozi najčešće preporučuju upotrebu veštačkih suza, odnosno kapi, koje daju dodatnu vlažnost oku. Alkaloid Skopje proizvodi preparat veštačkih suza, koji se pokazao kao izuzetno efikasan kada je u pitanju otklanjanje simptoma suvog oka. Ovaj preparat sadrži hijaluronsku kiselinu, koja je inače prirodni sastojak oka i daje mu povećanu vlažnost. Ukoliko puno vremena provodite pred ekranom, redovnom upotrebom veštačkih suza, u razmacima od dva sata, simptomi koji su navedeni se smanjuju i potpuno nestaju. Preparat ne sadrži konzervans, tako da se može koristiti i zajedno sa kontaktnim sočivima i nakon intervencija na oku.

Apoteka plus boravak pred ekranom bez iritiranja oka

Kako biste sačuvali dobar vid, stručnjaci preporučuju da ekran kompjutera bude pravilno osvetljen i pozicioniran, bez odbljeska. Ekran treba da bude udaljen od očiju 50 – 70 cm, a da je sredina ekrana 10 do 20 cm ispod nivoa očiju kada gledate pravo napred.

Pored redovne upotrebe veštačkih suza  sa hijaluronskom kiselinom, koje vraćaju vlažnost oku, preporučuje se konzumiranje hrane bogate vitaminima, mineralima, omega – 3 masnim kiselinama i luteinom. Lutein je poznat i kao čuvar oka, odnosno, sprečava oštećenja oka izazvanog svetlom.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top