Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Infekcije disajnog sistema su najčešća bolest kod dece

Infekcije disajnog sistema spadaju u najčešće bolesti u detinjstvu. Svake godine javljaju se u jesenjem i zimskom periodu. Deca najčešće oboljevaju od infekcija gornjeg dela disajnog sistema (prehlada, zapaljenje sinusa, ušiju, grla i ždrela). Ove infekcije po  pravilu nisu jake, ali ako se ponavljaju i ako su dugotrajne, mogu pogoditi kvalitet detetovog života.

Učestalost infekcija disajnog sistema kod dece je od 8 do 15 infekcija godišnje. Poznata su dva vrhunca pojavljivanja ApotekaPlus_Infekcije disajnog sistemaovih infekcija. Prvi, kad je beba starosti od 6 do 12 meseci potrošila zaštitna antitela koja je dobilo od majke pre rođenja, a svoja sopstvena još nije sasvim razvila. Pride, proredilo se ili prestalo dojenje koje je pomagalo odbrani od virusa, pošto mamino mleko prenosi i antitela za uzročnike bolesti protiv kojih se i sama bori. Drugi vrhunac je prvi kontakt deteta sa drugom decom (vrtić, škola), gde je visoka izloženost različitim zaraznim bolestima koje imaju druga deca u grupi.

Više od 90 procenata svih infekcija disajnog sistema uzrokuju virusi. Opšti simptomi ovih infekcija su: povišena temperatura, umor, slabost, pospanost, groznica, razdražljivost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita. Simptomi se različito razvijaju za različite bolesti, a ozbiljnost simptoma takođe zavisi od spremnosti imunog sistema pojedine osobe da se bori protiv infekcija. U svakom slučaju, infekcije uzrokovane virusima se ne leče antibioticima jer oni na njih ne deluju.

Infekcija izazvana virusima, koja kod starije dece uzrokuje vrlo blage smetnje, kod novorođenčeta ili dojenčeta može da izazove komplikacije. Učestale, ali blage virusne infekcije (npr. obična prehlada, rinitis) kod većine dece ne zahtevaju lekarski pregled i većinom nestaju za 5 do 7 dana. Za razliku od odraslih, većinu virusnih infekcija kod dece prati povišena telesna temperatura.

Kod dece sa čestim infekcijama disajnog sistema potreban je savet pedijatra, koji će preporučiti potrebne dodatne mere za jačanje imuniteta. Za podsticanje otpornosti dece, mogu se upotrebljavati dodaci ishrani koji aktiviraju imunitet, naročito oni iz prirodnih izvora. Imunoglukan je prirodni preparat koji sprečava razvoj infekcije i skraćuje trajanje infekcije kod dece i odraslih.  Imunoglukan je klinički dokazano efikasan kod respiratornih infekcija kao što su grip, viroza, prehlada, bronhitisi, laringitisi.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top