Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Koji vitamini su neophodni i dovoljni u trudnoći i tokom dojenja?

Ishrana tokom trudnoće je veoma značajna, jer se potrebe za vitaminima u ovom periodu povećavaju u odnosu na period pre trudnoće. Beba uzima od mame sve ono što joj je potrebno, te je za trudnicu značajna balansirana ishrana i pravilan unos neophodnih vitamina koji su potrebniji u ovom periodu. Ne treba jesti za dvoje i uzimati sve vitamine koji postoje, već uzeti samo ono što je dodatno potrebno, odnosno, napraviti pravi izbor suplementa koji će imati pozitivan efekat na zdravlje majke i pomoći pravilan rast i razvoj bebe.

Zdrava trudnica treba da pije suplemente koji sadrže samo ono što je esencijalno potrebno, bez ApotekaPlus_Ishrana_tokom_trudnoćesuvišnih dodataka. Najvažniji sastojci koje suplement treba da sadrži su folna kiselina, omega-3 masne kiseline, vitamin D, jod. Ogestan ima baš takav sastav.

U trudnoći su povećane potrebe za omega-3 masnim kiselinama, koje se unose isključivo putem hrane i suplemenata, jer ih naš organizam ne stvara. Omega-3 masne kiseline učestvuju u razvoju mozga i čula vida kod fetusa i bebe. Smanjuju rizik od prevremenog porođaja i utiču da se beba rodi sa normalnom težinom. Poželjno je da ih mama uzima i u toku perioda dojenja, jer ih beba dobija isključivo putem majčinog mleka.

Jod je oligoelement koji je veoma bitan za pravilan rad štitne žlezde mame, a kod bebe pozitivno utiče na psihofizički i intelektualni razvoj. Naše podneblje je siromašno jodom, tako da je potrebno u ishrani koristiti jodiranu so. Međutim, mnogobrojne trudnice imaju problem sa povećanim krvnim pritiskom, pa im se preporučuje da smanje unos soli, a samim tim se smanjuje i unos joda. Zbog toga je potrebno uzimati Ogestan koji sadrži jod.

Folna kiselina je esencijalna za formiranje ćelija krvi kod bebe, mozga i kičmene moždine. Takođe, kod mame smanjuje rizik od pojave hipertenzije.

Vitamin D pomaže u formiranju koštanog tkiva bebe. Kod mame sprečava nastanak osteoporoze i smanjuje rizik od nastanka preeklampsije.

Ogestan jedini na tržištutu sadrži samo esencijalne nutrijente, koji utiču pozitivno i na mamu i na bebu. Ne izaziva mučnine, ne dovodi do gojaznosti. Ukoliko trudnica/dojilja nema dijagnostifikovan deficit nekih drugih vitamina ili minerala, sve što joj je potrebano nalazi se u Ogestanu, samo u jednoj kapsuli!

Preporučuje se upotreba Ogestana 3 meseca pre trudnoće, u trudnoći i u periodu dojenja.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top