Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Kako ljubav čuva zdravlje?

Oprostite drugima, kako biste pomogli sebi. Oprostite i sebi. Negativna osećanja narušavaju zdravlje. Razvijajte partnerstva i gajite ljubav i pozitivne misli. Ljubav čuva zdravlje. Lako je ovo reći, teže je pridržavati se. Pročitajte na koji način ljubav može sačuvati zdravlje i biće Vam lakše da uradite ono što je potrebno da je imate.

Ljubav je lekovita

Nauka se pozabavila ovom temom i došla do zanimljivih otkrića, zbog kojih mnoge izreke sada postaju i naučne činjenice.sačuvati zdravlje

Da, ljubav pomaže ljudima da se osećaju bolje. I to ne samo ljubav prema partneru, već ljubav generalno. Istraživanja su pokazala da ona inicira osećaj euforije i lučenje dopamina i oksitocina, supstanci koje su zaslužne za osećaj zadovoljstva.

Kad se neko zaljubi, dobije veliki nalet energije, odnosno pokretačku snagu, praćenu ponašanjem koje je usmereno ka postizanju cilja: uživanje u ljubavi, a zapravo, u lepim osećanjima koji je prate. Dakle, dopamin je kriv za: „samo na tebe mislim“.  Kad se otpusti dopamin, stvara se osećaj vezanosti, koji pomaže stvaranje veze između dve osobe i zato je poznat kao „ljubavni hormon“. Oksitocin snižava krvni pritisak, kao i nivo hormona stresa, te utiče na popravljanje raspoloženja i stvaranje osećaja smirenosti. Dopamin je zaslužan za to da li se neko oseća dobro ili ne i čini organizam spremnijim za akciju.

Studija Stanford University School of Medicine je pokazala da zdrava i strastvena veza može smanjiti osećaj hroničnog bola, pošto intenzivna osećanja aktiviraju isti deo mozga kao lekovi protiv bolova.

Ljubav pomaže da se izbegne depresija. Ukoliko se osoba nalazi u zdravoj vezi, verovatnije je da će imati više samopoštovanja, što umanjuje šanse za razvijanje depresije.

Ljubav produžava život. Mnoge studije su pokazale da je verovatnije da će duže živeti oni koji su oženjeni, odnosno u čvrstoj vezi, ili imaju jaka prijateljstva. Velika je i pozitivna uloga bliskih osoba u suočavanju sa teškim životnim lomovima.

Ljubav može sačuvati zdravlje, bilo da ste zaljubljeni ili ne

Svakako, zaljubljivanje se ne može poručiti, ali se misli mogu svesno usmeriti na teme, ljude i događaje koji podižu raspoloženje. Za nekog je to druženje sa kućnim ljubimcem, za drugog je to basket ispred zgrade, za trećeg je veče s prijateljima. Svako ima svoje okidače zadovoljstva.

Vodite računa da izbegavate konzumiranje supstanci koje podižu raspoloženje, s obzirom na to da je njihovo dejstvo kratkoročno, a kada ono prođe – raspoloženje zna biti još lošije. Isto važi i za igranje igrica i druge oblike zavisnosti. Vredi potruditi se i izgraditi trajne, čvrste veze pune poštovanja i ljubavi.

Zbog svega prethodnog, zaobiđite rasprave na temu da li se danas slavi Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun. Time ćete pokvariti i tuđe i svoje raspoloženje i sami biti krivi za stres, koji bi trebalo da izbegavate, kako biste očuvali zdravlje.

Naposletku, jedno od verovanja u narodu je da 14. februara stiže proleće i da se s buđenjem prirode, budi i ljubav. Sveti Trifun je, između ostalog, zaštitnik iskrene ljubavi hrišćana i lepo je što se poklopio sa „zapadnjačkim praznikom“, koji takođe slavi ljubav.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top