Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Cink je značajniji nego što mislite

Minerali su neophodni za funkcionisanje celokupnog metabolizma. Kao sastojci mnogih enzima, važni su za regulaciju svih fizioloških procesa, pošto ubrzavaju i usmeravaju brojne biohemijske reakcije. Bez njih nema pravilne deobe ćelija, rasta i razmnožavanja, varenja, kao ni stvaranja i delovanja mnogih drugih važnih materija u organizmu. To konkretno znači da su minerali neophodni za regulisanje rasta dlaka, održavanje krvnog pritiska , procesa disanja, prenošenje holesterola cirkulacijom, lučenje hormona rasta , lučenje i delovanje hormona štitaste žlezde i svih ostalih hormona, obnavljanje kože i ostalih tkiva, odumiranje i degradaciju starih ćelija i tkiva itd. U ovom tekstu cink će biti u fokusu.

Minerali, između ostalog, služe i za iskorišćenje vitamina. Možete misliti da imate nedostatak nekog vitamina, a zapravo ga unosite dovoljno, ali vam fali neki od minerala, koji je važan za to da se vitamin iskoristi. Zato je važno precizno detektovati uzrok nekih simptoma i ne uzimati vitamine i minerale na svoju ruku, već se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom. Tim pre što, ako dođe do prekomerne upotrebe, može doći i do toksičnih efekata.

Šta ako nema dovoljno cinka?Cink

Ukoliko ste sigurni da je cink ono što nedostaje organizmu da bi funkcionisao na poželjan način, prvo ga potražite u mesu (organi), ribi, jetri, jajima, ostrigama, mleku, neobrađenim žitaricama, pšeničnim klicama, soji, pasulju, suncokretovom semenu, spanaću, grašku, boraniji, pečurkama, soku od grožđa, vinu, pivskom kvascu. Apsorpcija cinka je znatno bolja u prisusutvu hrane životinjskog porekla, za razliku od hrane biljnog porekla. Stoga su potrebe vegetarijanaca za cinkom povećane za 50%. Redovno konzumiranje velike količine alkohola takođe smanjuje apsorpciju cinka. Ako to ne bude dovoljno, trebalo bi da koristite suplemente cinka.

Simptomi nedostatka cinka

Razlozi da sumnjate na nedostatak cinka su: gubitak apetita, usporeni rast, sporo zarastanje rana, noćno slepilo, gubljenje čula mirisa ili ukusa, problemi sa kožom, bele tačke na noktima, gubitak kose, naglo gubljenje na težini, izostanak menstruacije i depresija.

Manjak cinka može dovesti do zastoja u rastu, gubitka apetita, dijareje (proliva), veoma grube kože, pojačanog opadanja kose, slabog zarastanja rana, pada imuniteta.

Uloga cinka

Cink je neophodan za rast, učestvuje u stvaranju kolagena, razlaganje glukoze i dobijanje energije iz nje, neophodan je za stvaranje rezervi insulina, pomaže varenje i metabolizam proteina, ograničava oslobađanje histamina iz ćelija ( može smanjiti burnost alergijskih reakcija ) , serotonina iz trombocita ( može smanjiti intenzitet migrenoznih glavobolja npr. ) , inhibira PGE1 ( može smanjiti intenzitet zapaljenskih procesa ), od cinka zavisi nivo vitamina A u plazmi.

Antioksidativno dejstvo cinka

Cink ima antioksidantno dejstvo jer je prisutan u nekim enzimima, koji sprečavanju delovanje slobodnih radikala. Slobodni radikali  nastaju kao uobičajeni proizvodi metabolizma, a stvaraju se u većoj količini, kada se organizam nađe u nepovoljnijim uslovima za život (unos hrane bogate kalorijama, a siromašne u drugim biološki vrednim materijama, veća izloženost zagađenju iz spoljašnje sredine, stres). Zatim ti slobodni radikali, kao osice udaraju gde stignu i šta pogode to i oštete. Antioksidansi imaju zadatak da ulove te „osice“ i da zaštite telo na taj način da se izmene slobodni radikali,  a ne ćelije organizma i na taj način spreče i smanje oštećenja i narušavanje zdravlja.

Pušači bi trebalo da ga dodatno unose, jer aktivnim pušenjem udišu kancerogeni kadmijum, a cink je njegov antagonista.

Nadoknada cinka može da:

  • smanji trajanje akutne dijareje kod dece;
  • uspostavi bolju kontrolu glikemije i lipidnih parametara;
  • utiče na smanjenje sistolnog i dijastolnog pritiska;
  • skrati period trajanja prehlade kod odraslih;
  • utiče na jačanje imuniteta u svim stanjima gde je on kompromitovan.

Koji suplement cinka je dobar?

Kada birate suplemente cinka, treba da se posavetujete sa farmaceutom i da imate u vidu da nije svejedno koji preparat koristite …. radi najbolje iskoristljivosti cink bi trebalo unositi u obliku helata. To je sklop cinka sa nekom organskom molekularnom strukturom, koja ga čini bezbednijim, podnošljivijim i nema taloženja u organizmu, što može da se desi sa neorganskim oblicima ( cink oksid, cink sulfat ). Zato je najbolje koristiti cink u obliku orotata, pikolinata, glukonata.

Kako se koristi cink?

Treba voditi računa da se suplementi cinka koriste 2 sata pre ili posle hronične ili akutne terapije koju možete imati, da se cink ne bi uklopio sa lekom ( kao kad pravi helat ) i onemogućio njegovo delovanje. Elementi koji deluju sinergistički ( pomažu međusobno delovanje ) sa Zn su magnezijum, gvožđe, mangan, vitamini A, E, B6, B5, B3.

Upamtite, osnovni izvor biološki vrednih materija je hrana, pa ako uobičajenim načinom ishrane ne uspevate da nadomestite ono što vam fali, zbog pojačanih potreba, koristite suplemente. Preporuka je da se koriste tri meseca u kontinuitetu.

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top