Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Šta kad vas muči nervoza creva?

Nervozno crevo je najčešći funkcionalni poremećaj probavnog sistema. Sa profesorom gastroenterologije, dr Ivanom Nikolićem, razgovarali smo o tome kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.

Koji su najčešći uzroci za pojavu nervoznog creva?

Uzrok bolesti nije do kraja razjašnjen. Faktori koji igraju ključnu ulogu mogu biti kontrakcije mišića u crevima koje su jače i traju duže od uobičajenih pa prouzrokuju pojavu gasova, nadutost i dijareju. Sve veći broj dokaza ukazuje na činjenicu da tegobe nastaju i zbog promene crevne flore, prilikom koje se smanjuje broj dobrih bakterija koje borave u crevima i igraju ključnu ulogu u zdravlju.

Koji su okidači za pogoršanje tegoba?

Mnogi ljudi imaju pogoršanje simptoma kada jedu određenu hranu, uključujući pšenicu, mlečne proizvode, agrume, pasulj, kupus, mleko i gazirana pića. Stres je takođe jedan od okidača koji pogoršavaju tegobe nervoznog creva. Svi znamo da pri stresnim situacijama prvo reaguje stomak.

Šta savetujete ovakvim pacijentima?

Za rešavanje ovog problema, prvo je potrebno ukloniti uzroke, a ne samo tretirati simptome. Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i loše životne navike.

Nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku se mogu ublažiti i korišćenjem preparata Flobian® koji deluje na uzrok problema. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem, jedna kapsula dnevno. Za optimalni efekat savetuje se primena od najmanje 4 nedelje. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata.

Kako da znamo da li su naše tegobe uzrokovane nervoznim debelim crevom?

Dominantno je prisustvo bola u stomaku, koji se mora javiti bar jednom nedeljno, kako ističe prof. dr Ivan Nikolić. Uz nadutost, grčeve i bol u stomaku, simptomi su i promenljive epizode proliva i zatvora, blaga mučnina i gorušica, kao i učestalo podrigivanje i čujno i nekontrolisano grčenje creva.

Na kraju, važno je da napomenem da se pacijenti koji primete nagli gubitak težine, veliki broj stolica, rektalno krvarenje, nedostatak gvožđa odnosno anemiju, neobjašnjivo povraćanje, poteškoće sa gutanjem i stalni bol koji se ne ublažava obavezno jave svom izabranom lekaru.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top