Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

VELIKA, A SKORO NEPRIMETNA OPASNOST

Bezbolni ujedi, bešumno i neosetno kretanje na tapaciranim nogicama, velika šansa da napravi štetu i neprimetno ode … Dok se bezbrižno provodite u prirodi, on je u blizini. Možete ga pokupiti sa trave, može pasti s drveta na glavu i smestiti se iza uveta, da tu lagano sisa krv. Nije reč o nekom liku iz horor filma, već o krpelju, prenosniku raznih zaraznih bolesti za koje se često krivi bakterija borelija.
Ovog leta su se pojavile informacije da je, u nekim oblastima Srbije, svaki treći krpelj zaražen bolešću koju može preneti na čoveka. Zbog ovoga je jako važno učiniti sve što je moguće da umanjite mogućnost ujeda i adekvatno reagujete ukoliko je do njega došlo.
Čak i na velikim vrućinama, kad idete u prirodu, navucite čarape preko pantalona. Ono što je neophodno i ne bi smelo da se preskoči je i nošenje šešira i nanošenje repelenata (sredstva za zaštitu od insekata). Repelenti se nanose na odeću i na kožu, na otkrivene delove tela (oko vrata, ručnog zgloba i članka).

apotekaplus_yastita od krpelja
Ubod krpelja je bezbolan, pa je i pored zaštite, nakon svakog boravka u prirodi, neophodno pregledati kožu celog tela. Imajte u vidu da su krpelji aktivni i kad temperatura prelazi samo 4-5 stepeni celzijusa, pa provere ne ostavljajte samo za proleće i leto. Odeću koju ste nosili u prirodi operite, proverite celu kožu, naročito skrivene i meke delove.
Prvo što treba da uradite ako vidite da se krpelj zakačio je da odete u ambulantu. Tamo će ga stručno lice ukloniti sterilnom pincetom. Tražite da ga pažljivo uklone i živog sačuvaju, najbolje u sterilnoj bočici za urin, na malo vate ili gaze, na koju su nakapali vodu. Poklopac bočice bocnite na par mesta kako bi u njoj bilo vazduha, dok stignete do veterinarskog zavoda ili neke druge laboratorije, koja može da proveri da li je krpelj zaražen.
U slučaju da niste u prilici da postupite kako je navedeno, sami izvadite krpelja, ali nikako ne tretirajte mesto uboda bilo kakvim preparatima. Na internetu možete videti kako krpelj sam izlazi kada mu se nakapa neki od preparata, ali ne možete videti kako je on pre toga iz sebe izbacio nepoželjan i zaražen sadržaj. Sam ujed nije opasan, ali to što krpelj uradi kad završi posao jeste.
Način vađenja krpelja je sledeći: uhvati se pincetom što bliže koži, podigne se malo gore i polako izvuče iz kože. Nakon toga se mesto uboda dezinfikuje. Ako niste uspeli da izvadite glavu krpelja (što se može desiti i u ambulanti), posle izvesnog vremena organizam će ga izbaciti kao strano telo.
Veliko je pitanje šta raditi nakon što ste se rešili krpelja. Analiza krpelja će otkriti da li je on bio zaražen. Sve i da jeste, to ne znači da ste i Vi zaraženi. Zbog toga neki doktori ne propisuju antibiotik, dok ne budu sigurni da je bolest prisutna. Prisustvo bolesti se dokazuje testovima od kojih se prvi radi nakon nekoliko nedelja i u velikom broju slučajeva daje lažno negativne rezultate, a drugi nakon dva meseca. Paralelno se prati mesto uboda, ali i druge površine na koži jer je borelija čuvena po tome što šeta. Koncentrični crveni krugovi, po kojima se prepoznaje, mogu se javiti na bilo kom delu tela. Drugi simptomi koji zahtevaju hitnu reakciju lekara su crvenilo koje se ne povlači, svrbi, peče i pojava simptoma sličnih respiratornim infekcijama (povišena temperatura, glavobolja, slabost i bolovi u zglobovima). Praćenje uboda traje dva meseca, s tim da je zabeležen veliki broj slučajeva da se bakterija borelija probudila nakon više godina i, kao sjajni imitator, pojavila u obliku drugih bolesti, poput lupusa, artritisa itd.
Zbog velikih rizika, postoje doktori koji će odmah propisati antibiotik, jer se bolest može sprečiti ukoliko se saseče u samom startu. Dok stignu analize i pokažu se simptomi, lajmska bolest može da uznapreduje tako da je kasnije lečenje dugotrajno i komplikovano.
Ako nismo uspeli na vreme uočiti simptome, bakterija ulazi u krvotok i može izazvati teške infekcije nerava, mozga, zglobova i srca.

Apoteka PLUS Pharmavit
Dr Tonković Erdeg Magdalena, specijalista opšte medicinePrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top