Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Beviplex® B optimalni kompleks vitamina B grupe!

Vitamini B grupe u fiziološkom smislu čine funkcionalnu celinu. Uključeni su u odvijanje metaboličkih, hemijskih i fizioloških procesa neophodnih za svakodnevno normalno funkcionisanje organizma i stvaranje energije. Povoljno utiču na nervni sistem, podstiču nastajanje crvenih krvnih zrnaca, poboljšavaju rad imunog sistema, doprinose  normalnom radu mišića, neophodni su za očuvanje zdravlja kože, kose i očiju, zaslužni su za pravilan rad jetre i celog digestivnog sistema.

Vitamini B grupe su rastvorljivi u vodi i praktično se ne deponuju u organizmu, te nema bojazni  od potencijalnih negativnih efekata akumulacije. Međutim, njihov deficit može da dovede do niza različitih poremećaja i ozbiljnih oboljenja.ApotekaPlus-Beviplex B

Deficit (nedostatak) vitamina B se vrlo retko javlja pojedinačno. Češći je istovremeni nedostatak više vitamina ove grupe, jer se dobijaju iz istih prirodnih izvora ( žitarice – celo zrno, kvasac, mleko, jaja, meso, jetra, riba, voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke ), a uslovi za resorpciju većine ovih vitamina su slični.

Iako vitamini koji čine B kompleks “rade” zajedno, svaki od njih ima  specifičnu ulogu i karakteristike.

Vitamin B1 ili tiamin neophodan je u metabolizmu ugljenih hidrata. Deficit tog vitamina je redak, a danas se uglavnom javlja kod alkoholičara. Usled deficita B1 vitamina javlja se beriberi, bolest koju karakterišu anemija, slabost mišića, mišićna atrofija i grčevi mišića nogu. Najbolji izvor B1 vitamina su integrale žitarice, hleb, crveno meso, žumance i zeleno povrće.

Vitami B2 ili riboflavin takođe, ima važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina i, kao i vitamin B1, deluje u svojstvu koenzima u mnogim biohemijskim reakcijama. Deluje i kao antioksidans. Nedostatak tog vitamina dovodi do promena na koži, kao što su žvale i upalne promene na jeziku. Vitamina B2 ima u integralnim žitaricama, mleku, mesu, jajima, siru i mahunarkama.

Vitamin B3 Ili niacin poznat je i kao nikotinska kiselina-nikotinamid. I on ima ulogu u metabolizmu uopšte, a pomaže da koža izgleda zdravo i lepo i da nervni i digestivni sistem dobro funkcionišu. Nedostatak niacina dovodi do pojave pelagre, čiji simptomi su poznati kao ” tri D ” što znači dijareja, dermatitis, demencija, a to može dovesti i do smrti. Niacina ima u mesu, ribi, kvascu, mleku, jajima i mahunarkama.

Vitamin B12 Ili cijankobalamin je važan u metaboličkim procesima i u sintezi krvnih ćelija. Njegovu apsorbciju iz digestivnog trakta neophodan je jedan faktor koji luče ćelije želudačne sluzokože. Bez njega nema ni apsorbcije vitamina B12. Osim osoba koje imaju nedostatak tog faktora, u opasnosti od hipovitaminoze jesu i striktni vegetarijanci, zato što nijedna namirnica biljnog porekla ne sadrži vitamin B12. Danas postoje namirnice obogaćene cijakobalaminom, pa ni strogi vegetarijanci neće oskudevati u njemu ako u ishrani imaju obogaćene cerealije, kvasac i uzimaju dodatne količine tog vitamina.

Vitamin B9 Ili folna kiselina zajedno sa vitaminom B12 ima ulogu u sintezi DNK. Takođe je značajan u sintezi hemoglobina. Nedostatak ovog vitamina odražava se u pojavi mučnine, slabom rastu i razvoju i iritacijama sluzokože usta. Nedostatku su najčešće izloženi alkoholičari, siromačni, pothranjeni i stare i bolesne osobe. Folnom kiselinom su bogati kvasac, džigerica, zeleno povrće, integralne žitarice. Prevelike doze ovog vitamina dovode do konvulzija i ometaju apsorbciju cinka.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top