Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Značaj vitamina i minerala za starije osobe

Preporučeni dnevni unos vitamina i minerala za starije osobe je sličan kao i kod mlađih osoba, ali obzirom na to da starije osobe češće koriste razne lekove, kod njih se može lakše javiti deficit određenih vitamina i minerala. Veoma je važno da se oko izbora suplemenata obavezno konsultujete sa farmaceutom ili lekarom, kako biste koristili dodatke ishrane u skladu sa vašim realnim potrebama i zdravstvenim stanjem.

Optimalna ishrana je preduslov dobrog zdravlja i pravilnog funkcionisanja organizma, ali usled današnjeg stila života (neredovni obroci, stres..) često je potrebno vršiti dopunu ishrane pomoću dijetetskih suplemenata.

Kako starimo dolazi do usporavanja metabolizma i imuni sistem postaje oslabljen. Zato je jako važno da ishrana bude izbalansirana kako biste očuvali zdravlje, a samim tim prevenirali nastanak brojnih bolesti. Ishrana kod starijih osoba mora da bude u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem i da zadovolji dnevnu kalorijsku vrednost. Birajte namirnice koje sadrže vitaminie B grupe, kalcijum, magnezijum, folnu kiselinu..

Vitamini i minerali

Savetuje se da ishrana starijih osoba bude bazirana na svežem voću i povrću i nezasićenim mastima. Za očuvanje digestivnog trakta idealan izbor su integralne žitarice koje su bogat izvor vlakana. Proteini su važni za regeneraciju mišića, kostiju i tkiva, te stoga birajte namirnice bogate proteinima, poput povrća, mahunarki, piletine, junetine, ribe..Kod izbora mlečnih proizvoda konzumirajte one sa manjim procentom masti (sirevi, mleko, jogurt). Ne zaboravite koliko je značajan unos vode na dnevnom nivou u optimalnim količinama, trudite se da vodu ne pijete odmah nakon obroka, već malo kasnije nakon obroka.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top