Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Vitamin D3 – potreban ili neophodan?

Poslednjih nekoliko godina, vitamin D3 je zadobio veliku i opravdanu pažnju stručne i opšte javnosti. Sve veći broj studija ukazuje na značaj vitamina D3 i na to da je njegov nivo u krvi  dobar parametar za procenu opšteg zdravlja, obzirom da ima brojne funkcije u organizmu.

ApotekaPLUS-vitamin D3

Vitamin D3 je važan za ceo organizam, a pre svega za zdravlje kostiju. Nedovoljne količine kod dece dovode do rahitisa, a kod odraslih se javljaju osteoporoza i osteomalacija, gde dolazi do razgradnje kostiju. S obzirom da reguliše različite  procese u organizmu, ne čudi da nedostatak vitamina D3 može dovesti i do ozbiljnih posledica po zdravlje čoveka. Nizak nivo ovog vitamina povezan je sa povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, astme kod dece, malignih oboljenja, multiple skleroze i poremećaja u okviru imunog sistema. Optimalne količine su važne i zbog fertiliteta, tj. plodnosti. U pankreasu je neophodan za održavanje dobre sekrecije, odnosno lučenja insulina. U mozgu je bitan za održavanje optimalne funkcije nervnog sistema, kao i za mišiće.

Da li imamo dovoljno vitamina D3?

Njegov deficit je u stalnom porastu. Sa manjom količinom od neophodne živi 64% stanovništva na celoj planeti. U Evropi sa nedovoljnom količinom vitamina D3 živi 58% osoba.

Nizak nivo vitamina D3 je postao problem javnog zdravlja. Šta je glavni uzrok?

Izlaganje suncu je osnovni izvor vitamina D3 , kako za decu tako i za odrasle, ali svedoci smo današnjice da nam to nije često izvodljivo zbog “brzog tempa” života. Pored ovog, značajni faktori za nastanak deficita vitamina D3 su i industrijska revolucija koja za posledicu ima zagađenje životne sredine, odeća i upotreba zaštitnih krema tokom izlaganja suncu, zimski period i što je veoma značajno nedovoljan unos vitamina D3 putem hrane. Pored ovog postoji i funkcionalni deficit vitamina D3 , koji je posledica različitih bolesti (bolesti jetre, oboljenja bubrega usled pojačane urinarne ekskrecije vitamina D3, gojaznost…)

Uz sve ovo dolazimo do zaključka da je suplementacija vitaminom D3 neophodna. U zavisnosti od starosne dobi i opšteg stanja organizma zavisi i preporučena dnevna doza. Iz tog razloga je obavezna konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.

ApotekaPLUS-vitamin d3

Ako već moramo da  unosimo vitamin D3  u vidu suplemenata, moramo biti mudri i odabrati onaj koji ima i druge benefite po zdravlje, a to je vitamin D3 sa INULINOM, prebiotskom kulturom, koja ima blagotvorne efekte na crevnu floru, a posledično i na porast koncentracije kalcijuma i magnezijuma.

Mr Pharm. Brankica MilinkovićPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top