Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Savet

Zatvor kod dece

Odlaganje pražnjenja creva kod dece je poznato većini roditelja. Međutim, na taj način stolica postaje tvrđa. Tvrda stolica stvara bol prilikom pražnjenja, a onda se pravi začarani krug, jer dete dobija još jedan razlog da izbegava i odlaže ovu radnju.

O zatvoru govorimo kada dete ima stolicu ređe od 2 do 3 puta nedeljno, kada je stolica tvrda i suva, a pražnjenje Zatvor kod dece - ApotekaPLUSbolno. Kritični periodi za pojavu zatvora su polazak u vrtić ili polazak u školu ili neki drugi stresni period u životu deteta.

Najčešći uzroci ovog problema su unos hrane siromašne vlaknima, neodovoljan unos tečnosti kao i manjak fizičke aktivnosti. Ignorisanje signala i odlaganje pražnjenja, takođe mogu izazvati zatvor, a u dečijem uzrastu su česti zato što deca ne žele da prekidaju igru zbog odlaska u toalet.

Šta možete da uradite da pomognete svom detetu?

Osigurajte veći unos biljnih vlakana tako što ćete detetu dati dve voćne užine u toku dana. Najveći sadržaj vlakana imaju šljiva, jabuka i kruška. Možete ih dati sveže ili u obliku kompota. Salata od kupusa ili drugog lisnatog povrća uz ručak može dosta da pomogne. Beli hleb zamenite pecivom od celog zrna žitarica.

Unos tečnosti je jednako važan kao i unos vlakana. Ponudite dete vodom ili svežim voćnim sokom na svakih sat vremena.

Unos biljnih vlakana možete povećati korišćenjem Nutrigen Inulina, napitka prijatnog ukusa, posebno dizajniranog za decu sa problemom zatvora. Nutrigen Inulin pored biljnog vlakna inulina sadrži vitamine C, E, D, folnu kiselinu ali i jod, selen, hrom i magnezijum.

Namenjen je deci starijoj od 3 godine. Koristi se jednom dnevno tako što kesicu sipate u 100ml hladne ili tople vode, mešate dok se ne rastvori i date detetu da popije u roku od 30 minuta.

Cilj koji se postiže njegovom upotrebom je da stolica bude mekša, praženjenje redovnije i bez propratnih tegoba.Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top