Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Da li je bezbedno dojenje ukoliko imate COVID-19?

Na osnovu dosadašnjih dokaza trudnice imaju isti rizik obolevanja od COVID -19 kao i opšta populacija. U kategoriju osetljive populacije stavljene su iz opreza, jer je poznato da na neke virusne respiratorne infekcije, kakva je influenca, mogu odreagovati razvojem ozbiljnih komplikacija. Stoga je neophodno da se, čak i sada, kada je ukinuto vanredno stanje, sa merama opreza nastavi. Mere opreza, kao i za sve podrazumevaju:

 • redovno pranje ruku COVID-19
 • korišćenje maramice prilikom kašlja ili kijanja, koja se baci i ruke ponovo peru ili dezinfikuju
 • izbegavanje kontakta sa osobama koje ispoljavaju simptome bolesti ( povišena temperatura i/ili kašalj)
 • izbegavanje korišćenja gradskog prevoza kada to nije neophodno, a ukoliko jeste zaštita maskom i rukavicama
 • rad od kuće kad god je to moguće
 • izbegavanje manjih i većih okupljanja u javnim prostorima, jer se infekcije lako šire u zatvorenim prostorima

Preporuka trudnicama je da obavezno drže socijalnu distancu, naročito posle 28 nedelje trudnoće, a primećeno je da je zaraženim trudnicama koje su u u trećem trimestru, najčešće bila potrebna ozbiljnija medicinska pomoć. Trudnice preko 35 godina starosti, one sa prekomernom težinom ili gojazne, kao i one sa prethodnim medicinskim problemima, kakvi su povišen pritisak ili dijabetes, su takođe bile u povećanom riziku da razviju ozbiljne komplikacije.

Raspoloživi podaci skromnih studija pokazuju da je:

 • Vertikalna transmisija ( prenos infekcije sa majke na bebu ) moguća, ali je malo verovatna; međutim, posle rođenja, beba može biti inficirana ukoliko bude u bliskom kontaktu sa nosiocem virusa bilo majkom ili nekim od zdravstvenih radnika
 • Mali broj beba bilo pozitivno na virus ubrzo po rođenju, ali nije pouzdano utvrđeno da li su bebe infekciju zaradile pre, za vreme ili posle porođaja;
 • Primećeni su i još neki problemi kao što je prevremeni porođaj, ali s druge strane nije tačno ustanovljeno da li je to posledica infekcije novim koronavirusom ili bi do njega inače došlo iz drugih razloga

Važno je ne preskakati redovne posete lekaru ni pre ni posle porođaja, a dinamiku poseta treba dogovoriti sa izabranim ginekologom. Isto važi i za posete pedijatru.

Još uvek nije poznato da li zaražena trudnica može preneti virus na fetus ili na bebu u toku porođaja. Do danas , virus nije otkriven u uzorcima amnionske tečnosti ili majčinom mleku.  SZO savetuje da se carski rez primeni samo kada je medicinski opravdan. Način porođaja treba da je individualan i da zavisi od preferencija trudnice i akušerske indikacije.

Do sada virus nije pronađen u majčinom mleku, ali nema još pouzdanih informacija da li zaražena majka može putem mleka preneti infekcju i na bebu. Porodilje treba podsticati da doje i da budu u bliskom kontaktu sa svojom bebom ( koža na kožu ), čak i da budu u istoj sobi, jer to pomaže bebi da napreduje.

Ako imate simptome COVID-19 ili je utvrđeno da ste pozitivni, možete primeniti sledeće korake da biste izbegli prenos infekcije na svoju bebu:

 • perite ruke pre uzimanja deteta u naručje
 • ukoliko je moguće nosite masku za vreme podoja
 • perite ruke pre doticanja pumpe za izmlazanje ili bilo kog od njenih delova
 • redovno čistite i dezinfikujte okolne površine koje dodirujete

Najbolje bi bilo da neko ko nije bolestan, nahrani bebu izmuženim mlekom.

Ako ste onemogućeni da dojite svoje dete, trebalo bi da mu obezbedite humano mleko na način koji vam je moguć, dostupan i prihvatljiv. Ovo podrazumeva: izmlazanje mleka, relaktaciju i donirano humano mleko.

Izvor:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html

https://www.acog.org/topics/covid-19

https://www.unicef.org/serbia/en/pregnancy-breastfeeding-and-coronavirus

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top