Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Heparin gel i krem – provereni lek za bolesti vena i rešenje za modrice

Svima nam se dogodilo da smo se barem jednom u životu povredili u kući, bilo da smo se spotakli i pali ili udarili nogu o ivicu nameštaja. Ovakve tupe povrede, obično ostavljaju za sobom modrice kao znak povređivanja koje nam danima služe kao bolni podsetnik da treba biti pažljiviji.

Modrice (hematomi) predstavljaju kolekcije krvi ispod površinskog sloja kože. Najčešće nastaju dejstvom tupe sile na kožu, čime nastaje povreda površinskog krvnog suda ispod kože. Tada dolazi do oštećenja zida krvnog suda u koži i kroz to oštećenje, krv iz krvnog suda izlazi u okolno tkivo kože dajući modrici karkterističnu prebojenost. Jačina udarca nije presudan faktor da li će doći do razvoja modrica, jer ponekad čak i minimalna sila može da doprinese razvoju modrica. To je zbog toga što su neki ljudi, zbog različitih faktora i stanja, skloniji razvoju modrica. Tu spadaju različite bolesti koje slabe zidove krvnih sudova i utiču na proizvodnju kolagena. Pored toga, upotreba nekih supstanci I lekova koji utiču na koagulaciju i vreme krvarenja, može da doprinese povećanoj sklonosti ka razvoju modrica.

Modrice od trenutka kada se formiraju, pa dok se ne izgube na koži, prolaze kroz nekoliko stadijuma menjajući boju i veličinu. Boja zavisi od stadijuma razgradnje i resorpcije hemoglobina, sastavnog dela crvenih krvnih zrnaca. Na samom početku, modrice su crvenkaste boje, zatim su tamne, potom plavičaste, zatim zelene i na kraju postaju žuto-braon. Dužina trajanja modrica je različita u zavisnosti od njene veličine. Obično traju jednu do dve nedelje, a u koliko su većih dimenzija i duže. 

Osim što estetski ne izgledaju lepo, modrice su praćene i neprijatnim osećajem bola, a često se javlja i otok. Zbog toga, modrice ne treba zanemariti i čekati da se spontano povuku, već treba preduzeti korake ka njihovom ograničavanju i lečenju.

Provereni lek koji pomaže kod ovog problema je heparin u obliku gela ili kreme. Decenijama unazad se koristi u terapiji oboljenja površinskih vena, kao i za terapiju i olakšanje tegoba kod hematoma, otoka i bola nakon sportskih povreda ili drugih povreda kao što su iščašenja, uganuća i modrice nakon punkcija vena.

Heparin je lek, prirodni antikoagulans, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Pored toga ima i protivupalno dejstvo i antiedematozno, te sprečava nastanak otoka mekih tkiva. To je ujedno i jedan od najstarijih lekova koji se upotrebljavaju u medicini, skoro čitav vek. Primenu je našao u lečenju i prevenciji svih bolesti i stanja koja su praćena povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, koji su često potencijalno fatalni. U formulacijama za lokalnu primenu (kreme, gelovi) upotrebljava se za lečenje akutnih i hroničnih oboljenja vena, kao i modrica.

Bolesti vena koje najčešće zahtevaju terapijsku primenu heparina u obliku gelova Ili krema su zapaljenje vena, proširene vene (varikoziteti) i bolesti površinskih vena koje se obično manifestuju osećajem teških i umornih nogu.

Svoj učinak na modrice ostvaruje tako što sprečava zgrušavanje i organizovanje krvi akumulirane izvan krvnog suda u okolnom tkivu i na taj način sprečava nastanak hematoma i otoka. Na isti način deluje i kod hematoma kod sportskih povreda nastalih usled uganuća ili iščašenja.

U zavisnosti od jačine simptoma, mogu se primeniti različite doze heparina. Opšta preporuka je da treba krenuti od manjih doza, jer u ovom slučaju ne važi pravilo “što jače, to bolje”. Na našem tržištu se mogu pronaći čak 3 različite doze koje zadovoljavaju sve potrebe osoba sa bolestima vena ili modricama. Pored toga, u apotekama se mogu naći i proizvodi na bazi heparina u vidu gela i krema. Jedno od najčešćih pitanja pacijenata u apoteci je: ‘’Da li uzeti gel ili krem? Odluku je lako doneti, a nakon prve upotrebe jednog od oblika, procenu donosi sam pacijent na osnovu svog iskustva.

Načelno, gelovi brže prodiru kroz kožu i samim tim brže ostvaruju svoje dejstvo, a osim toga, gotovo trenutno pružaju prijatan efekat hlađenja i obezbebđuju intenzivan osećaj svežine, te ih pacijenti preferiraju tokom letnjih meseci. Ovu osobinu gelova je najbolje iskoristiti pri lečenju zapaljenskih bolesti vena (površinski tromboflebitis i periflebitis) i okolnog tkiva kada je često koža oko vena crvena, topla i iziritirana usled otoka. Takođe, gelovi blagotvorno deluju na osećaj teških i umornih nogu koji se neretko javlja kod osoba koje vode neaktivan način života. Budući da se radi o transparentnom obliku heparina, primena ovog proizvoda je posebno pogodna za osobe kojima je zbog prirode posla bitno da zadovolje estetski izgled uz proverenu efikasnost. Mnogobrojni benefiti primene heparin gela su razlog zašto je on na našem tržištu prisutan i u najjačoj dozi od čak 1000 i.j/g.

S druge strane, primena krema obezbeđuje duži kontakt heparina sa kožom i samim tim intenzivno i produženo dejstvo, te je već tradicionalno prisutan u dozama od 300 I 500 i.j./g.

Takođe, bitno je istaći da je heparin potrebno koristiti uvek prema tačnom uputstvu lekara ili farmaceuta. U nekim situacijama, moguće je da lekar propiše heparin gel ili krem u kombinaciji sa sistemskom antikoagulantnom terapijom, pa je za sve nedoumice oko korišćena heparina, potrebno pitati lekara ili farmaceuta. Primenjuje se 1-3 puta u toku dana tako što se nanese na zahvaćeno područje u tankom sloju u dužini od 3 do 10 cm, a zatim se blago utrlja. Trajanje terapije zavisi od jačine simptoma i preporuke lekara, kao i od stanja i bolesti pacijenta. Kod lokalizovanih hematoma i manjih modrica može se upotrebljavati do prestanka simptoma. Kod venske insuficijencije (osećaja umornih, teških i bolnih nogu), terapija je do 3 nedelje, a kod hronične venske insuficijencije (proširene vene, zapaljenje vena) može se upotrebljavati do 4 nedelje. Nakon operacija vena, heparin u obliku gela se upotrebljava oko 3-6 nedelja.

Ograničenja za korišćenje heparina su preosetljivost na heparin, a ne treba ga koristiti u slučaju krvarenja, otvorenih rana niti na mestu infekcije. Ne treba ga primenjivati na licu u predelu oko očiju, nosa i usta. Preporuka je da ga ne koriste deca, a za upotrebu tokom trudnoće i dojenja, potrebno je posavetovati se sa lekarom, budući da ne postoje specifični podaci o upotrebi tokom ovog perioda.

Uz sve napred navedeno i činjenicu da se radi o leku koji je skoro čitav vek prisutan u medicini, može se zaključiti da se radi o efikasnom i proverenom leku koji je lak za primenu i vrlo se dobro podnosi. Efikasan je na mestu primene, ne daje sistemske efekte i zato je idealan izbor za lečenje hematoma, i akutnih i hroničnih bolesti vena.

 

 

Dr Milan Mirković, specijalizant opšte hirurgije

Opšta bolnica Požarevac



Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top