Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Pismenost je osnov svega, pa i zdravlja

Danas, 8. septembra obeležava se Međunarodni dan pismenosti. Pomenut je prvi put na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorenjivanja nepismenosti, održanoj 1965. godine u Teheranu, da bi ga godinu dana kasnije UNESCO uvrstio u svoj kalendar. Pismenost predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, ali i preduslov za informisanje i ostvarivanje svih ostalih prava.
ApotekaPLUS-pismenost

Preplitanje više stranih jezika sa domaćim, u današnjem globalnom i digitalnom svetu predstavlja jednu od najvažnijih tema koja prati ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti.

Oko 16,1% svetskog stanovništva je nepismeno, odnosno oko 900 miliona ljudi. Razlozi za to su mnogobrojni, a u većini slučajeva neposredni uzrok je nedostupnost obrazovnih ustanova.

Pismenost je jedan od pokazatelja društveno-ekonomskog razvoja zemlje i predstavlja sposobnost čitanja i pisanja. U Srbiji ima oko 2,7% ili više od 165.000 potpuno nepismenih stanovnika. Nepotpunu osnovnu školu ima oko 11 odsto stanovnika Srbije.

Međutim, pismenost ne podrazumeva samo da osoba zna sva slova i da ume da se potpiše, već i da li može da upotrebi svoje znanje u svakodnevnom životu: da razume pročitani tekst, napiše zahtev, molbu ili drugi dokument, kao što je na primer poslovno pismo. Stoga je 1970. godine ozvaničen i termin funkcionalna nepismenost, koji označava osobu, koja zna da čita i piše, ali to ne može da primeni na razmevanje teksta ili na primer na popunjavanje uplatnice na šalteru pošte ili banke.

Projekat međunarodne pismenosti odraslih (IALS) poznaje sledeće podele:

  • prozna pismenost, koja se odnosi na informacije iz tekstova, njihovo razumevanje i korišćenje
  • dokumentaciona pismenost, odnosi se na dokumenta, formulare i njihovo popunjavanje
  • kvantitativna pismenost korelira sa brojčanim podacima: bankovni računi ili poreski obračuni
  • kompjuterska pismenost: obrada teksta, izrada tabele, pretraživanje interneta i korišćenje elektronske pošte

Više od 50 odsto stanovništva Srbije je kompjuterski nepismeno. Digitalne veštine neophodne su za obavljanje poslovnih zadataka, ali i korišćenje usluga kao što su e-uprava ili e-trgovina. Takođe, digitalna pismenost može predstavljati zaštitu od visokotehnološkog kriminala.

Razgovori su ređi, a česte su prepiske u vidu digitalnih skraćenica i emotikona. Ipak, loših primera ima više u usmenom nego u pisanom izražavanju. Rezultati PISA istraživanja ukazuju na to da učenici ne poznaju dovoljno svoj jezik, sriču dok čitaju i ne razumeju pročitano. Drugim rečima, oko 35% dece u Srbiji je funkcionalno nepismeno. Jedan od razloga treba tražiti i u upotrebi skraćenica i stranih reči u digitalnoj komunikaciji, ali i u nedovoljnom broju pročitanih knjiga. U današnje vreme čak i višetomna lektira se čita u vidu prepričanih izdanja na jednocifrenom broju strana.

Najčešći primeri grešaka u svakodnevnom govoru:

NEPRAVILNOPRAVILNO
Izvinuo sam se.Izvinio sam se.
Trebao si to da uradiš.Trebalo je to da uradiš.
Neznam, nemoguNe znam, ne mogu
Jer si bio tamo?Jesi li bio tamo?
Moćiću, doćićiMoći ću, doći ću
UstvariU stvari
Ja sam verni čitaoc.Ja sam verni čitalac.

 

Ukoliko osoba nije funkcionalno pismena, nije u stanju da iz pročitanog teksta izdvoji informacije, koje su za nju važne. Neke od njih mogu se odnositi i na očuvanje i unapređenje zdravlja, što bi za svakog trebalo da ima najveći mogući značaj.

Stoga, čitajte, pišite, razgovarajte što više sa članovima porodice, rođacima, prijateljima, poznanicima i kolegama. Negujte svoj jezik kako biste uživali u svim pravima koja vam pripadaju, a jedno od najvažnijih je pravo na zdravlje.

U ostvarivanju tog prava svaki naš farmaceut na raspolaganju je za savet i pomoć.

 

Vaše Apoteke PLUS

 

 Prijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top