Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Prirodni sastojci u kozmetici

Šta kozmetički proizvod čini kvalitetnim i bezbednim?

Evropski regulatorni propisi postavljaju visoke kriterijume i zahteve za kvalitet, efikasnost, bezbednost i način obeležavanja kozmetičkih proizvoda. Da li postoji razlika kod prirodnih, odnosno organskih, kozmetičkih proizvoda? Koji su to prirodni sastojci u kozmetici koji moraju biti predmet ispitivanja i kontrole?

ApotekaPLUS-prirodni sastojci u kozmetici

U zemljama EU postoji preko 20 standarda za organske i prirodne kozmetičke proizvode (ECOCERT, COSMOS, NATRUE). Sa druge strane, Uredba Evropske komisije 1223/2009 ne prepoznaje organske i prirodne kozmetičke proizvode kao posebnu kategoriju kozmetičkih proizvoda, već važe isti zahtevi za kvalitet, efikasnost i bezbednost, kao i za proizvode sa dominantno sintetskim sastojcima.

Često možemo čuti kako je sve što ima veze sa sintetskim supstancama – agresivno i štetno, a sa druge strane, prirodni proizvodi su bezbedni i nežni. Da li je sve baš tako?

Priroda je izvor mnogih kozmetički aktivnih sastojaka. Međutim, samo zato što su u pitanju prirodni sastojci u kozmetici, ne mora da znači da će proizvod biti bezbedan i da neće izazivati iritacije. Često je sasvim suprotno, pogotovo kad su biljni ekstrakti u pitanju.

Čest sastojak pilinga su voćne kiseline, koje mogu biti previše agresivne prema koži ako se prečesto koriste, ili može doći do iritacije, ako odmah nakon korišćenja izađete na sunce.

U uljima za masažu ili aromaterapiji koriste se etarska ulja, koja često mogu izazvati alergijske reakcije i mogu dovesti do iritacije, pogotovo ako se koriste nerazblažena.

Sastojak kozmetičkih preparata često su i biljna ulja, koja mogu užegnuti ako se ne stabilizuju dodatkom određenih supstanci. Užeglo ulje ne dobija samo neprijatan miris, već i gubi svoj kvalitet. Primer predstavlja ulje žutog noćurka ili konoplje.

Suštinska razlika između tradicionalnih i organskih i prirodnih kozmetičkih proizvoda je u izboru i poreklu sastojaka i sirovina.

Za potrošača je najvažnije da organski i prirodni kozmetički proizvodi budu kvalitetni, efikasni i bezbedni i da ne ugrožavaju životnu sredinu. Svi kozmetički proizvodi, koji odgovaraju modernim evropskim propisima, moraju ispunjavati ove zahteve. Prirodni sastojci u kozmetici mogu se naći tako što stižu direktno iz prirode, ili mogu biti prirodnog porekla. Kada prirodni izvor sirovine nije održiv, prelazi se na ekološki prihvatljiv, sintetski način dobijanja sirovine, koja je originalno poreklom iz prirodnog izvora.

Na našem tržištu se mogu naći kvalitetni i bezbedni kozmetički proizvodi formulisani i ispitani po strogim evropskim pravilima, i to ne samo iz uvoza. Crystal Derma je domaći proizvođač koji proizvodi kozmetičke proizvode u skladu sa važećom evropskom regulativom, ispitane u akreditovanim laboratorijama, bez testiranja na životinjama.ApotekaPLUS-prirodni sastojci u kozmeticiPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top