Brinite o sebi, mi ćemo o vama

PRIJAVA NA VESTI

Aktuelni saveti i ponude

Aktuelnost

Šizofrenija – preduzmi ono što možeš. Glasno govorimo i o tome!

Tačna dijagnoza, razumevanje okoline i redovna terapija ključni su kada je u pitanju šizofrenija.

Koliko puta ste skoro šapatom izgovorili reč šizofrenija ili osetili strah od reakcija obolelih? Ova bolest je češća nego što mislimo. Skoro svaka stota osoba u nekom periodu života ima opasnost da dobije ovu dijagnozu ali to ne mora da predstavlja kraj dotadašnjeg načina života.
ApotekaPLUS-šizofrenija

Šizofrenija je mentalno stanje koje pogađa funkcije mozga. Remeti sposobnost osobe da oseća, radi i misli. Uobičajeni simptomi su:

  • halucinacije – osoba vidi ili čuje stvari koje ne postoje;
  • deluzije – ima lažna uverenja ili paranoju da je neko kontroliše ili pokušava da je ubije;
  • nepovezan govor – u razgovoru preskače sa teme na temu koja nije povezana sa prethodnom;
  • povlačenje u sebe – bez motivacije ili učešća u dnevnim aktivnostima.

Najčešći mit o šizofreniji jeste da ove osobe imaju podeljenu ličnost. Stoga i najveći problem za obolele predstavlja nerazumevanje i izbegavanje okoline. Zapravo, nakon primene odgovarajuće terapije i uz emotivnu podršku, većina pacijenata se oporavi. Stoga se svake godine u maju u svetu obeležava Svetski dan šizofrenije i Nedelja šizofrenije, koja ima za cilj da poveća znanje i svest o bolesti, kao i da poveća prihvaćenost osoba sa šizofrenijom.

Šizofrenija se razvija kao kombinacija naslednih faktora i faktora okoline. Kod nekih osoba konzumacija droga može da poveća rizik za nastanak bolesti.

Važno je znati da osobe sa šizofrenijom retko ispoljavaju agresiju ka drugim ljudima. Kontakt sa drugim osobama zapravo može pomoći da se osoba smiri i povrati svest o tome šta je realno. Reakcije koje imaju pacijenti nisu uvek vidljive u javnosti, pošto uglavnom izbegavaju da izlaze i sreću druge ljude, usled straha da ih neko prati ili želi da ih ubije. Često se u grupi ljudi i ne može prepoznati da osoba pati od šizofrenije. Samo ponekad se pacijent može izdvojiti na osnovu toga što ima karakterističan usporen govor.

Šizofrenija nije izlečiva, ali može biti tretirana na takav način da minimalno utiče na život obolelog. Uz odgovarajući tretman, osobe sa šizofrenijom mogu normalno obavljati sve aktivnosti, čak i bolje i uz više kreativnosti od prosečne osobe. Nije im potreban stalni nadzor.

Šizofrenija nije nešto čega se treba bojati, niti govoriti upola glasa. Ono što je obolelim osobama potrebno jeste visok stepen razumevanja, razgovor i redovna terapija, što može doprineti da život sa šizofrenijom postane i ostane prijatan i za pacijenta i za okruženje.

Svakodnevno u službi svih pacijenata. Vaš farmaceut zna sve o Vašem leku. Redovno uzimajte svoju e-Recept terapiju.

Vaše Apoteke PlusPrijava na vesti

Aktuelni saveti i ponude

Top